(Update) EXCLUSIV: Shopping de fiţe din sporuri nesimţite

Câte 2.000 de lei pe an decontează instituţia pentru hainele fiecăruia dintre cei 161 de angajaţi . Aşa s-a ajuns ca numele Consiliului Judeţean să apară pe sute de facturi emise de magazinele din oraş pentru produse de lux. Curtea de Conturi susţine că sporurile sunt ilegale.

Ştiri pe aceeaşi temă

Update Reprezentanţii Consiliului Judeţean Satu Mare susţin că banii pentru ţinute se acordă legal pentru că sunt prevăzuţi în contractul colectiv de muncă. Acesta prevede că:  «Pentru a avea o ţinută decentă adecvată şi reprezentativă pentru instituţia în care lucrează, salariaţii vor beneficia de decontarea achiziţionării de îmbracăminte, până la suma de 2000 lei pe an», se menţionează în ultimul contract colectiv de muncă al instituţiei, negociat în iunie 2009.


Prefectura Satu Mare: „La reîncadrarea personalului nu puteau fi avute în vedere decât sporurile şi indemnizaţiile acordate prin legi sau Hotarâri ale Guvernului“

Cornelia Bota, secretar al Consiliului Judeţean Satu Mare: „Ne vom judeca cu Curtea de Conturi pentru aceşti bani“  .

Află mai multe în Adevărul de mâine
!Magazinele care comercializează îmbrăcăminte şi încălţăminte de lux sunt luate cu asalt de angajaţii Consiliului Judeţean Satu Mare care îşi achiziţionează produse din noile colecţii ale unor mărci celebre, cerând ca marfa să fie facturată Consiliului Judeţean Satu Mare. Practica este se pare una cu tradiţie. „Avem facturi emise către Consiliul Judeţean şi de luna aceasta şi în lunile precedente. Sumele variază începând de la o sută la câteva sute de lei“, spune angajata unui magazin din cadrul Centrului  Comercial „Someşul“. Se pare că nu doar angajaţii Consiliului Judeţean Satu Mare se află printre clienţii fideli ai magazinelor cu produse de lux, unde preţul unei perechi de pantofi, de exemplu, este în medie de 200 de lei.  „Da, avem şi noi facturi emise către Consiliul Judeţean Satu Mare, dar şi alte instituţii publice din Satu Mare sau primării din judeţ,  pentru produsele achiziţionate în magazinul nostru. Sunt probabil angajaţi ai instituţiei şi au nevoie de facturi pentru decont“, spune reprezentantul unui alt magazin de îmbrăcăminte şi încălţăminte de firmă.

Sporuri ilegale

Potrivit Curţii de Conturi Satu Mare, practica acordării de sporuri pentru ţinută este ilegală. „Nicio lege în vigoare privind salarizarea personalului bugetar nu prevede acordarea sporului pentru ţinută. Noi chiar în aceste zile am demarat un control la Consiliul Judeţean Satu Mare“, spune Iuliana Pop, directorul Curţii de Conturi Satu Mare.
Dacă în urma controalelor pe care Curtea de Conturi le desfăşoară în cadrul instituţiilor publice se vor găsi sume acordate ilegal cu titlu de sporuri, statul va încerca recuperarea sumelor. „Potrivit procedurii se va încerca recuperarea acestor sume, probabil instituţiile vor contesta în instanţă decizia Curţii de Conturi şi se va ajunge la un proces. Dacă instanţa decide că au fost acordate ilegal probabil că li se vor imputa angajaţilor în ultimă instanţă“, mai spune Iuliana Pop, directorul Curţii de Conturi Satu Mare. Reprezentanţii Consiliului Judeţean Satu Mare spun însă că banii pentru ţinute sunt legali pentru că sunt prevăzuţi în contractul colectiv de muncă.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: