Un fost miner l-a ucis şi l-a tranşat pe vecinul pensionar despre care credea că e extraterestru. Cum a ajuns la concluzia absurdă din cauza unui telefon Alcatel

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bărbatul care a ucis şi tranşat un bărbat din Baia Mare despre credea că este extraterestru a fost condamnat la 14 ani şi 4 luni de detenţie pentru omor şi profanare de cadavre şi despăgubiri morale de 75.000 euro familiei victimei.

Hotărârea judecătorească a fost pronunţată de Tribunalul Satu Mare într-un dosar al procurorilor de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Satu Mare şi priveşte o crimă cumplită comisă pe 26 noiembrie 2018 de Nicolae Meheş, un fost miner de 62 de ani din localitatea Oraşu Nou Vii, comuna Oraşu Nou, căreia i-a căzut victimă un pensionar în vârstă de 84 de ani din Baia Mare.

Meheş a fost trimis în judecată pe 18 martie, în acest an şi  şi-a recunoscut fapta, depoziţia sa fiind redată parţial şi în soluţia instanţei. 

O vizită neaşteptată  

Victima criminalului avea o casă de vacanţă şi grădină la o distanţă de aproximativ 200 de metri de gospodăria criminalului iar în dimineaţa de 26 noiembrie, anul trecut, venise să scoată vinul în sticle. Era singur, căci soţia care îl însoţea de obicei, rămăsese acasă, motiv pentru care, după ce a umplut câteva flacoane, a decis să-i facă o vizită vecinului său.

Nimeni nu ştie de ce, în condiţiile în care, după cum au explicat în timpul anchetei atât soţia lui, cât şi cea a criminalului, relaţia dintre ei era de simpli vecini, şi nu se mai vizitaseră de cel puţin 3 ani. 

Bătrânul a fost servit cu un păhărel de vişinată de ucigaşul său, care şi-a turnat apoi un pahar zdravăn de vin. Meheş băuse cu o zi înainte şi, fiind singur acasă, căci soţia lui era la muncă, a continuat să se cinstească şi în respectiva dimineaţă.

După ce au terminat băuturile din pahare, cei doi s-au ridicat să iasă în curte, dar beat fiind, Meheş a găsit motiv de ceartă. Discuţiile au degenerat şi, zice el, nu ştie cum, victima a ajuns să-l lovească cu palma peste faţă, "moment în care a pornit <scandalul>. Inculpatul a arătat că a împins victima, dar acesta l-a lovit cu pumnul în coaste, în partea stângă. Atunci l-a împins, bătrânul căzând pe patul de lângă uşă”", scrie în document.

Meheş a fugit în cămara de alimente, a luat un briceag, cu care şi-a înjunghiat victima în abdomen de mai multe ori. Una dintre lovituri a nimerit telefonul victimei, care s-ar fi spart, bateria a sărit din aparat, la vedere, iar individul cu mintea înceţoşată a înţepat-o şi a crezut că la mijloc ar fi un lucru ”necurat”, respectiv că are de-a face cu un extraterestru. 

"L-am tranşat"  

În depoziţia sa, Meheş a pretins în faţa procurorilor că nu îşi aduce aminte exact decât că l-a omorât pe bătrân şi nu ştie de ce şi cum a ajuns să-l tranşeze. A scos cadavrul afară, trăgându-l după el, de picioare, până în faţa casei, la aproximativ 3 metri de uşă, pe pământ unde "s-a trezit" cu o secure în mână şi a început să lovească trupul victimei sale. 

Iar asta poate şi pentru că era într-o stare de beţie cruntă, după cum o arată şi analizele de sânge făcute în după-amiaza zilei de 26 noiembrie, 2018, la ora 17.00, după mai bine de 4 ore de la comiterea crimei, şi care au indicat o alcoolemie foarte mare, de 1,45 la mie alcool pur în sânge. 

Cert e că după ce a terminat cu ciopârţitul cadavrului, în jurul orei 13.00, s-a dus la vecinul său, i-a spus ce a făcut, şi tot de acolo a sunat la 112,  să anunţe că a ucis un om care l-ar fi atacat şi cu care s-a „luptat" două ore, şi că l-a tranşat.

Din declaraţiile date de vecinul lui Meheş, când i-a intrat pe poartă ca să-i spună de crimă, Meheş nu ştia pe cine a ucis. „Mi-a spus că nu ştie, să mă duc să-l ajut. Era plin de sânge, pe faţă, lângă urechi, pe mână. A scos două cuţite din buzunarul de la spate, unul mai mic, cu sânge şi unul mai mare. Mi-a spus că a dat cu cuţitul, dar victima nu a murit, aşa că a tăiat-o cu securea”, a explicat vecinul criminalului în faţa procurorului, potrivit sentinţei.

După ce a sunat la 112, Meheş s-a întors la locul crimei, ca să-i aştepte pe poliţişti. Abia atunci, susţine el, a început să-şi revină din beţie şi "s-a îngrozit când a văzut ce a făcut”, notează judecătorul în sentinţă. 

Cadavru în bucăţi  

Imaginea era una de coşmar, după cum au constatat şi poliţiştii sosiţi la faţa locului, şi care au găsit cadavrul secţionat în 12 fragmente.

Capul  şi trunchiul plin de tăieturi şi cu intestinele la vedere respectiv coapsa dreaptă  erau în curtea casei, braţul stâng, despicat în trei şi braţul drept, tăiat în două bucăţi, erau aruncate în grădină. Piciorul drept, criminalul l-a tăiat în trei, a despicat de trup şi coapsa stângă iar piciorul stâng în alte trei bucăţi, aruncând toate bucăţile în apropierea uşii de intrare. 

Poliţiştii au găsit şi telefonul victimei, care ar fi alimentat halucinaţiile criminalului. „A fost descoperit un telefon marca Alcatel, fără capacul din spate şi baterie, care prezenta pete de culoare brun-roşcat, iar în exteriorul locuinţei a fost descoperit un capac şi o baterie pentru telefonul mobil marca Alcatel, bateria prezentând o urmă de înţepătură”, scrie în hotărârea judecătorească. 

Nicolae Meheş şi-a recunoscut fapta, atât în timpul anchetei, cât şi ulterior, în faţa judecătorului, solicitând să fie judecat după procedura simplificată, adică doar în baza dovezilor strânse de procurori, procedură care permite reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsă pentru infracţiunile de care era acuzat.

Pedeapsă la limită

În acest fel, deşi infracţiunea de omor se pedepseşte cu închisoarea de la 10 la 20 de ani, limitele pedepsei s-au redus substanţial, la 6 ani şi 8 luni ( limita minimă) şi 13 ani şi 4 luni (limita maximă).

Oricum, judecătorul a dictat o pedeapsă spre limita maximă, de 13 ani pentru crimă, arătând că „numărul mare şi gravitatea leziunilor produse”, arată că „inculpatul a săvârşit fapta cu intenţie directă, acesta prevăzând rezultatul faptei sale şi urmărind producerea lui”. 

Meheş a fost condamnat şi pentru cioprţirea cadavrului, sub acuza de profanare de cadavre, la 2 ani de închisoare, însă pentru că faptele au fost comise în concurs, adică în acelaşi moment, Meheş va executa, potrivit legii, pedeapsa cea mai grea la care s-a adăugat un spor de 4 luni. 

Instanţa a dispus totodată ca ucigaşul să plătească despăgubiri morale în valoare de 75.000 euro familiei victimei, dar şi onorariul avocatului care i-a reprezentat pe aceştia în proces, în valoare de 990 euro.

„Avea vârsta de 85 de ani, era perfect sănătos, aşa cum reiese din analizele medicale făcute cu puţin înaintea decesului. Era un om foarte activ, la vârsta lui făcea jogging, avea o pensie rezonabilă, personal se ocupa de întreţinerea şi amenajarea grădinii din Oraşu Nou Vii, de aprovizionarea cu cele necesare gospodăriei, dar mai ales se ocupa de îngrijirea lui soţiei, care este cardiacă”, a scris judecătorul în hotărâre. 

Potrivit documentului, „masacrul” căreia i-a căzut victimă tatăl lor i-a marcat definitiv pe copiii acestuia, mai ales că trupul lui nu a mai putut fi asamblat, pentru a putea fi înmormântat creştineşte. „Numai speranţa că a decedat înainte de a fi ciopârţit şi nu a realizat ce i se întâmplă, îi mai linişteşte. Gândul că ar fi fost posibil să realizeze ce i se întâmplă, le creează coşmaruri şi durere şi în prezent”, a explicat magistratul. 

Hotărârea Tribunalului Satu Mare nu este definitivă, iar Meheş a şi atacat-o, deja, din spatele gratiilor unde se află în arest preventiv din ziua în care a comis crima. Dosarul a fost înregistrat vinerea trecută la Curtea de Apel Oradea, iar procesul are stabilit termen de judecată pentru luna septembrie.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite