Uitarea, marea groază a omului modern. Medic neurolog: „Nu moartea neuronilor duce la pierderea memoriei“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tot mai mulţi oameni suferă de pierderi de memorie FOTO Shutterstock
Tot mai mulţi oameni suferă de pierderi de memorie FOTO Shutterstock

Creierul are nevoie de hrană, iar o viaţa stresantă şi un stil de viaţă nesănătos pot duce la moartea neuronilor şi implicit la pierderea memoriei şi slăbirea activităţii cerebrale prin care o persoană cunoaşte şi interepretează mediul înconjurător. Medicii recomandă nu doar antrenarea creierului şi un stil de viaţă sănătos, cât şi consumarea unor alimente cu rol nutritiv.

Cu toate că există numeroase creaţii populare care să scuze uitarea, precum "Şi uitarea e scrisă în legile omeneşti" sau "Memoria scade dacă nu o foloseşti", tot mai multe persoane se plâng de faptul că uită chiar şi informaţiile pe care le-au învăţat în ziua respectivă. Medicii susţin că acest lucru se întâmplă pentru că nu avem creierul antrenat şi hrănit îndeajuns, iar slăbirea conexiunilor dintre neuroni cauzează aceste efecte, deloc plăcute mai ales dacă profesia pe care o avem sau stilul nostru de viaţa necesită multă rigurozitate în planificarea detaliilor. 

“Principalii factori care duc la deteriorarea memoriei sunt stresul, nopţile nedormite şi viaţa cotidiană grea. Aici ne referim la tineri şi adulţi până la 60 de ani. De la 60 de ani putem vorbi despre alte afecţiuni într-un fel normale ale organismului. Mă refer la atacuri cerebrale, atacuri vasculare, Alzheimer şi altele. Aici tratamentul naturist nu mai funcţionează şi e nevoie de tratament specific afecţiunii de care omul suferă“, explică medicul neurolog Călin Mureşan.

Creierul este principalul coordonator şi centru de comandă al organismului, fiind alcătuit din peste 10 milioane de neuroni. Activitatea cerebrală integrează funcţiile cognitive, prin intermediul cărora omul cunoaşte realitatea, acestea incluzând: atenţia, memoria, gândirea şi învăţarea. Până în prezent s-au realizat numeroase studii care ajută la înţelegerea relaţiei care există între o dietă sănătoasă şi prevenirea pierderii memoriei. Aceste studii arată că omul poate îmbunătăţi activitatea cerebrală şi memoria cu ajutorul unor legume, fructe şi alte alimente care conţin acizi graşi, precum acidul alfa-linolenic şi acidul omega 3. 

Remedii naturiste pentru memorie

Printre cele mai la îndemână alimente care îmbunătăţesc memoria sunt nucile. Studiile au demonstrat că, fie le consumăm în cozonac sau negresă, sau simplu, nucile sunt o sursă de grăsimi bune, alungă stresul şi îmbunătăţesc activitatea cerebrală. De asemenea, conţinutul de acizi graşi Omega 3, a unor antioxidanţi, polifenoli şi fitosteroli fac ca nucile să fie prevenţia unor tipuri de cancere, cum ar fi cancerul la sân.

Cei care trec pragul magazinelor naturiste sunt îndemnaţi de consultaţii în nutriţie şi de specialişti să facă o cură cu lăptişor de matcă. Se pot face chiar şi mai multe cure în cursul unui an, iar costurile sunt accesibile chiar şi pentru cei cu un venit mediu. 

"Cunoscut ca «elixir al tinereţii», este produs din polenul florilor de către glandele salivare ale albinelor pentru hrana reginei. Este stimulent biologic cu acţiune energetică şi regeneratoare. Are în compoziţie proteine, lipide, glucide, vitamine, minerale, hormoni, enzime şi 18 aminoacizi, factori vitali specifici cu rol catalizator în regenerarea celulei. Este singura sursă naturală de acetilcolină, substanţă esenţială în transmiterea nervoasă şi funcţionarea sistemului nervos central şi vegetativ", spune inginerul chimist Mircea Georgescu. 

De asemenea, cei care doresc o îmbunătăţire mai rapidă a memoriei, fiind în pragul unor examene, pot apela cu încredere la produsele pe bază de Ginko Biloba, care este o plantă medicinală cu frunze, ale cărei proprietăţi se cunosc încă din cele mai vechi timpuri. 

"Ginkgo Biloba sprijină microcirculaţia periferică, sprijină memoria şi funcţia cognitivă, ce sunt afectate odată cu înaintarea în vârstă, contribuind la îmbunătăţirea activităţii intelectuale. Ginkgo Biloba sprijină microcirculaţia periferică, sprijină memoria şi funcţia cognitivă, ce sunt afectate odată cu înaintarea în vârstă, contribuind la îmbunătăţirea activităţii intelectuale. Există o varietate mare de produse bazate pe gingko biloba, precum capsule, ceaiuri, tincturi sau unguente, însă nu trebuie să se ignore în nici un caz sfaturile unui medic specilist care poate recomada după un consult produsele care se potrivesc în funcţie de diagnostic", spune medicul neurolog Călin Mureşan. 

Medicii susţin că nu moartea neuronilor, în sine, un proces firesc şi continuu, explică pierderea progresivă a memoriei, ci slăbirea conexiunilor interneuronale. Conexiuni pe care ar trebui să le întreţinem prin gimnastica minţii care presupune memorarea unor poezii, rugăciuni, repetat tabla înmulţirii, descâlcit cuvinte încrucişate sau pur şi simplu povestirea unor întâmplări petrecute în trecut celor apropiaţi. 

Vă mai recomandăm:

Uimitoarele efecte pe care le pot avea nucile asupra sănătăţii umane. Previn cele mai crunte maladii ale creierului

Fructe bogate în fibre

Ştii să combini corect alimentele?

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite