Trei zile cu iz medieval în oraşul cetăţii Ardud. Festivalul MedievArtFest a ajuns la cea de-a V-a ediţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În centrul oraşului a fost instalată o scenă cu cavaleri
În centrul oraşului a fost instalată o scenă cu cavaleri

Oraşul Ardud, situat la doar 15 km de reşedinţa de judeţ Satu Mare, a ajuns la cea de-a V-a ediţie a Festivalului MedievArtFest, care transpune spiritul medieval în lumea reală. Cavalerii şi domniţele vor pune stăpânire pe turnurile cetăţii, iar turnirurile şi jocurile cu focul vor face parte din programul de zi cu zi.

Weekend medieval în micul oraş al cetăţii, Ardud. Timp de trei zile oraşul se întoarce în timp, iar domnii, domniţele, cavalerii şi străjerii vor fi stăpânii locurilor şi mai ales ai cetăţii, acolo unde toate ordinele cavalereşti îşi vor întinde tabăra şi unde vor trăi precum înaintaşii, în corturi şi cu mâncare la ceaun.

Începând de vineri, 22 iulie şi până duminică, oraşul Ardud va fi din nou asaltat de mii de persoane curioasă să ia contact cu tot ceea ce însemna viaţa în evul mediu, muzica vremii şi viaţa cavalerilor. Totul este posibil cu ocazia festivalului MedievArtFest organizat de administraţia locală şi patronat de directorul artisitic al evenimentului, Liviu Pnacu, directorului teaturlui Scena din Sibiu. Festivalul a ajuns în acest an la cea de-a V-a ediţie şi este tot mai important şi remarcat la nivelul festivalurilor medievale din ţară. Festivalul a luat naştere ca parte a strategie de turism cultural pe care oraşul a dezvoltat-o după ce a renovat vechile turnuri ale cetăţii din Ardud, precum şi unul din beciurile din oraş, despre care se spune că lega oraşul Ardud de alte puncte importante din judeţ aflate la zeci de kilometrii distanţă, beciuri folosite pentru fuga domnilor din zonă în caz de atacuri.

Festivalul MedievArtFest Ardud se desfăşoară la această ediţie sub semnul celor 400 de ani de Sheakspeare.

„Toţi îl respirăm, toţi îl ştim, nu are cum sănu ne raportăm măcar o dată în viaţă launa din operele lui. Toţi avem replici din Sheakspeare, cu atât mai mult cred că am ales bine ca această ediţie să se desfăşoare sub simbolului lui”, a afirmat Liviu Panciu.

Spre deosebire de anul trecut, ediţia din acest an nu va fi una teatrală, în care să domine piesele de teatru, care să se desfăşoare încontinuu. În acest an iniţierea va fi cuvântul de ordine, cu atât mai mult cu cât oraşul Ardud îşi iniţiează cu această ocazia proprii străjeri ai cetăţii.

Febra festivalului se face deja simtiţă, nu doar în cetate şi la baza ei, acolo unde vor fi cele două scene şi unde se va desfăşura şi acţiunea, ci în tot oraşul, o scenă de înnobilare a unui cavaler fiind prezentată în centrul oraşului. Din programul artistic al celor trei zile se remarcă în primul rând deschiderea de vineri, unde este aşteptată să participe toată suflarea oraşului şi mulţi invitaţi veniţi din judeţ şi din afara lui, pentru a cunoaşte viaţa cavalerilor şi spiritul medieval al cetăţii. Sâmbătă nu trebuie ratate concertele trupelor medievale, care vor avea loc aproape continuu începând cu ora 20, dar şi turnirul cavaleresc care va avea loc de la ora 21:45.

Duminică este ziua cu cele mai multe atracţii pentru public, începând de la parada costumelor medievale, unde copiii au pregătită o secţiune specială. Dansurile medievale, concertele trupelor medievale, spectacolul cu foc, schimbările de gardă şi retragerea cavalerilor sunt alte puncte importante din program, care se vor desfăşura pe tot parcursul zilei. La toate acestea se adaugă evenimente culturale conexe, precum simpozionul de istorie cu tema: „Din zilele de zbucium ale istoriei Ardudului”

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite