Tratamentul cu venin de albină, miracol sau otravă: explicaţia specialiştilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Veninul de albine poate avea efecte benefice asupra sistemului imunitar. FOTO.centruldesanatatearominia.ro
Veninul de albine poate avea efecte benefice asupra sistemului imunitar. FOTO.centruldesanatatearominia.ro

Aproape fiecare dintre noi a fost cel puţin o dată înţepaţi de o albină. Veninul acesteia este însă foarte benefic, spun specialiştii care au descoperit că acupunctura, dar şi produsele pe bază de venin ne întăresc sistemul imunitar, ne scapă de durerile articulare, dar şi de anemie.

Arma albinelor, acul, conţine un venin deosebit de folositor organismului uman, chiar dacă înţepătura declanşează o reacţie nu tocmai plăcută pe moment. Albina nu este de regulă agresivă şi atacă doar dacă se simte ameninţătă, de regulă înţepând persoanele agitate, cele care transpiră abundent sau sunt mult prea parfumate, dar şi pe cei care se îmbracă în culori tari. Dacă este administrat în doze mici, specialiştii spun că din tratamentul cu venin se pot obţine rezultate foarte bune în tratarea si vindecarea multor boli.

"Din cele mai vechi timpuri oamenii au constatat că articulaţiile dureroase devin indolore, deci nu mai dor, în urma înţepăturilor de albine. O înţepătură de albină declanşează o reacţie locală sub forma unui edem, a unei inflamări care poate să dureze de la trei minute până la trei ore, însă tocmai acest lucuru determină punerea în mişcare a sistemului imunitar care nu poate avea decât efecte benefice asupra stării noastre de sănătate", explică medicul specialist în medicină de familie şi apifitoterapie Liana Strâmb.

Compoziţia veninului de albine

Cu toate că, la prima vedere, veninul nu pare o substanţă foarte complexă, mai ales că cei mai mulţi dintre noi fugim de înşepăturile de albine deoarece sunt dureroase, specialiştii susţin exact contrariul.

"În venin albina are o serie de substanţe histamino-reglatoare care vor avea efecte asupra sistemului imunitar. Înţepătura produsă de o singură albină nu poate să producă decât în cazuri extreme decesul persoanei înţepate, există însă o situaţie în care albină să ne înţepe la baza limbii şi atunci vorbim de o situaţie în care viaţa ne poate fi pusă în pericol. De altfel, decesul unei persoane cu reactivitate normală la veninul de albine poate surveni doar dacă persoana este înţepată de aproximativ 500 de albine o dată, în acelaşi timp", spune specialistul în apifitoterapie.

Medicii au ajuns la concluzia că elementul cel mai activ din venin este o substanţă alcalină formată dintr-un amestec de proteine: polipeptid citotoxic melitina. După ce ajunge în organism, veninul de albine stimulează hipofiza să secrete ACTH, care la rândul lui stimulează cortexul glandelor suprarenale să secrete cortizol. Prin urmare, veninul de albine stimulează secreţia internă de cortizol.

Care sunt bolile tratate cu venin de albine?

Spre deosebire de viespe, albina se sacrifică atunci când înţeapă, pentru că i se rupe partea abdominală şi ulterior va deceda, însă cei care se ocupă cu acupunctura susţin că există o tehnică specială prin care se acţionează asupra zonei cu probleme. Persoanele care practică tratamentul cu venin de albine au afirmat că simt cum organismul întinereşte, devine mai viu, iar durerile sunt diminuate sau chiar eliminate. "Există o tehnică specifică, se poziţionează acul pe zona afectată, rămâne acul cu sacul cu venin în tegument unde se lasă trei sau patru minute ca să îşi facă efectul, după care se extrage acul cu ajutorul unei pensete. Prin această procedură albina se sacrifică deoarece i se rupe partea abdominală. Se pot face aproximativ 20 de injectări de acest tip pe şedinţă", spune medicul Liana Strâmb.

Specialiştii în apiterapie din toată lumea indică veninul de albine în tratarea afecţiunilor: boală vasculară periferică, hipertensiune arterială, afecţiunile sistemului musculo-scheletic, afecţiuni reumatice ale muşchilor, nervilor şi articulaţiilor, artrite, poliartrită deformantă, probleme de tonus muscular, probleme ligamentare, bolile sistemului nervos precum nevralgii, tromboze cerebrale ,sciatică, scleroză multiplă, afecţiunile sistemului endocrin, sindrom premenstrual, afecţiunile sistemului imun, tumori, boli metabolice, boli ale prostatei, hepatite. Pe de altă parte, există şi contraindicatii: în timpul menstruaţiilor, a sarcinilor şi la alăptare, copiilor sub 12 ani, celor cu tulburări emoţionale.

Specialiştii subliniază, de asemenea, că sunt şi cazuri de persoane alergice, care nu au voie să utilizeze tratamentul cu venin. Se recomandă realizarea unui test de alergie înaintea respectivului tratament.

Vă mai recomandăm:

Tratamente naturiste pentru stimularea vieţii sexuale şi tratarea impotenţei. Efectele miraculoase din veninul de albine, morcov şi ţelină

Albinele din România, tot mai sensibile la schimbările climatice. 2015 - un an dezastruos pentru apicultorii autohtoni

Cum recunoaştem mierea pură. Testul cu borcanul întors este indicatorul care ne arată că mierea este de bună calitate

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite