Testare screening pentru copiii cu nevoi speciale, la Centrul „Scheffler Janos”. Terapeuţii încearcă să-i descopere pe aceia care au probleme de dezvoltare

Testare screening
pentru copiii cu nevoi speciale, la Centrul „Scheffler Janos”. Terapeuţii încearcă să-i descopere pe aceia care au probleme de dezvoltare

Acest prim screening a fost efectuat în colaborare cu educatoarele folosind aşa numitele check-liste, iar pe baza rezultatelor primare a fost recomandat pentru 159 de copii o evaluare mult mai aprofundată

Terapeuţii centrului au evaluat aproape o mie de copii sătmăreni cu în cadrul unui proiect iniţiat şi derulat de Centrul “Scheffler János”, derulat pentru a-i descoperi pe aceia care  trăiesc cu o întârziere în dezvoltare sau cu un nivel mai slab de dezvoltare a anumitor domenii, dar încă nu au fost identificaţi, evaluaţi, nici măcar de părinţii lor.

Proiectul iniţiat de Centrul Fericitul Scheffler János în luna octombrie a anului trecut a adus rezultate frumoase. Scopul principal era de a ajunge la copiii care trăiesc cu o întârziere în dezvoltare sau cu un nivel mai slab de dezvoltare a anumitor domenii, dar încă nu au fost identificaţi, evaluaţi, nici măcar de părinţii lor.

“Dacă aceşti copii rămân nedescoperiţi, ei se pot distanţa de colegii lor de vârstă, iar mai târziu pot avea o deficienţă în comunicare, în integrarea în comunităţi, pot trăi chiar o excludere din societate”, spun reprezentanţii centrului.

Pentru ajutorarea lor, la începutul proiectului terapeuţii centrului au luat contactul cu instituţiile, persoanele - educatoare, medici de familie , care se întâlnesc zilnic cu copiii. În cadrul unor cursuri susţinute de specialişti invitaţi, i-au informat despre simptome marker şi terapiile care pot ajuta în dezvoltare, momentul cel mai important fiind cea deciziei, dacă copilul prezintă simptome şi trebuie trimis fără aşteptare la o evaluare. Douăzeci şi una de grădiniţe s-au alăturat misiunii, au fost evaluaţi în total 991 de copii din cincizeci şi trei de grupuri.

Acest prim screening a fost efectuat în colaborare cu educatoarele folosind aşa numitele check-liste (listă cu simptome), iar pe baza rezultatelor primare, a fost recomandat pentru 159 de copii o evaluare mult mai aprofundată.

Acele 75 de cazuri, care au luat primul semnal de alarmă la serios, au fost consultate deja de terapeuţii calificaţi, în Centrul Fericitul Scheffler János, iar rezultatele a 65 de copii a arătat întârziere în dezvoltare în unul sau mai multe domenii primare, necesitând intervenţie de specialitate. Fără aceste, copilul poate avea pe toată viaţa lui o diferenţă între el şi colegii de vârstă, o distanţă, care îl poate separa de societate. Simţind acest pericol, şi cunoscând responsabilitatea, părinţii a 45 de copii au cerut începerea terapiilor - aceste programe de dezvoltare sunt în derulare, cuprinzând terapie senzomotorie individuală sau în grup (TSMT), logopedie, psihopedagogie individuală sau în grup.

Coordonatorul de specialitate a centrului, Fazekas Brigitta spune că rezultatele pozitive, pe lângă numărul copiilor care au început terapiile, se măsoară şi în numărul mare a instituţiilor, care s-au alăturat proiectului deja din început. Mulţi au colaborat şi au urmărit până la încheiere faza de screening, mulţi au ajutat în eficacitatea evaluărilor.

Centrul condus de Surorile de Caritate Sf. Vicenţiu de Satu Mare doreşte ca şi în viitor să iniţieze programe, care să privească copii cu deficienţe sau întârzieri în dezvoltare din regiune, să le ofere din timp sprijinul necesar pentru o dezvoltare completă.

Vă recomandăm şi

Povestea copiilor care se nasc fără auz. Lipsa sunetului şi furia părinţilor

Peste 6.200 de vasluience şi-au făcut, gratuit, testul Babeş-Papanicolau

Screening-ul scoate la iveală rezultate îngrijorătoare: peste 10% din numărul buzoiencelor care au făcut testul sunt suspecte de cancer de col uterin

Bani mai mulţi în 2013 pentru screeningul de cancer de col uterin

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: