Terapie cu peşti, la un ştrand din Satu Mare. Cum ne ajută micile vietăţi să scăpăm de boli şi să avem mereu zâmbetul pe buze

Terapie cu peşti, la un ştrand din Satu Mare. Cum ne ajută micile vietăţi să scăpăm de boli şi să avem mereu zâmbetul pe buze

Terapia este făcută cu ajutorul peştilor Garra Rufa

O sătmăreancă face terapie la ştrand cu ajutorul peştilor Garra Rufa, cunoscuţi şi drept ”peştii-doctor”. Aceste vietăţi s-au arătat eficace şi în tratarea unor boli comune, traume musculare, tulburări neurologice şi reumatice.

Ştiri pe aceeaşi temă

Lia Ardelean este terapeut de meserie în Satu Mare şi a avut ideea ingenioasă de a face terapie cu peşti Garra Rufa la ştrand. Această terapie nu este încă atât de cunoscută în România, dar în alte ţări se practică de mulţi ani. Pe lângă beneficiile vizibile, peştişorii magici acţionează şi asupra stării de spirit a oamenilor. 

Ideea de a face terapie cu peşti i-a venit după ce a fost plecată în concediu în Italia, unde a experimentat, pentru prima dată, pe propria piele, această terapie, această formă de tratare a unor boli. La început, nu ştia nimic despre aceşti ”doctori cu înotătoare”, însă modul lor de a acţiona şi senzaţiile trăite au făcut-o să cumpere cele două acvarii în care trăiesc aproximativ două sute de peştişori Garra Rufa. 

Sătmăreanca face acum terapie în incinta aquapark-ului din muncipiul Satu Mare, dar şi în cadrul unui complex acvatic din Braşov. 

”Doctori” cu înotătoare, descoperiţi de turci

”Legenda spune că într-o zi la începutul secolului XIX, doi fraţi turci au descoperit un izvor termal. De îndată ce şi-au scufundat picioarele în apă, un grup de peşti mici au ajuns imediat la picioarele lor, le-au ciugulit neîncetat şi le-au oferit un masaj blând cu furnicături. Acest lucru i-a făcut să revină în fiecare zi la noul lor hobby. Unul dintre fraţi, care suferea de un tip de boală de piele, a observat că simptomele bolii au început să dispară după o perioadă petrecută impreună cu noii lor prieteni, peştii Garra Rufa. Ce s-a întâmplat de fapt, a fost că peştii Garra Rufa au ciugulit toate celulele moarte ale pielii afectate, eradicându-le şi vindecându-l de boală”, povesteşte Lia Marinela Ardelean.

Efectele terapiei sunt vizibile imediat. În mediul lor natural, aceşti peşti să hrănesc cu alge, însă, folosiţi în terapie, ei ciugulesc pielea moartă de pe tălpi şi emit o vibraţie care stimulează organele interne. Peştii Garra Rufa chiar s-au dovedit eficace şi în tratarea unor boli comune, traume musculare, tulburări neurologice şi reumatice. 

”La început, românii sunt mai reticenţi când văd peştişorii, însă eu îi invit să bage în bazin mâna şi apoi picioarele. Peştii nu au dinţi, deci nu muşcă, dar e normal ca la început lumea să îşi pună întrebări. În timpul terapiei, discut cu clienţii, le vorbesc despre peşti şi despre modul lor de acţiune. Cred că, încet, încet, lumea va conştientiza rezultatele uimitoare ale acestei terapii practicată cu încredere peste tot în lume”, spune terapeutul.  

Terapia prin râs

   

Fiindcă sunt fiinţe vii, funcţionează cu energie ca şi oamenii, adaugă ea. Lia susţine că "peştişorii doctor" lucrează contribuie la menţinerea echilibrului mental şi emoţional al omului, eliminând stresul şi oboseala, relaxând foarte mult. Ceea ce fac ei este să emită o vibraţie care provoacă furnicături la nivelul picioarele, iar persoanele încep să râdă, provocând o senzaţie plăcută în tot corpul.

Ce zic ”pacienţii”

 
Peştişorii acţionează ca nişte medici.
 
”După câteva şedinţe mi-am simţit picioarele mai relaxate, mai fine şi recomand cu încredere această terapie tuturor celor care au probleme de sănătate şi nu numai. Până la urmă natura ne echilibrează, iar terapia nu este decât o formă de reîntoarcere spre natură şi spre beneficiile pe care aceasta ni le pune la dispoziţie ca să profităm din plin de ele”, a explicat Felicia Hrihorişan, una dintre persoanele care au experimentat terapia.
Beneficiile terapiei sunt cu mult mai uimitoare, dacă clienţii cred îi forţa vindecătoare a micilor vietăţi, consideră terapeutul sătmărean: ”Aşa cum exista atâtea forme de terapii pentru vindecare, această terapie necesită încredere în forţa de vindecare a naturii, care este acum printre cele mai disponibile, compatibile şi noninvazive forme de echilibru a sănătăţii şi armoniei  omului cu sine însuşi. Aşadar, ajută peştişorii, ajută apa cu enzima acumulată, ajută vibraţia… însă ajută mult încrederea că îţi face bine”.

Adevărata terapie începe de la 30 minute în sus, 60 de minute, 120 minute chiar şi de două ori pe zi, timp de 10, 14, 21 de zile, consecutive, în funcţie de problemă. Apa este filtrată de opt ori într-o oră şi apoi printr-un filtru UV care distruge bacteriile şi microorganismele. Peştişorii elimină o substanţă antiseptică pentru propria lor protecţie.

În control la peştii doctor 

După ce s-au mai depăşit din bariere privind reticenţa unor oameni la astfel de terapii, Lia Ardelean spune că are acum cereri din partea pacienţilor din toată ţara. S-a gândit să îşi extindă activitatea şi să achiziţioneze pe viitor un bazin în care să se poată intra cu tot corpul. Acest bazin va fi amplasat la aquaparkul din Satu Mare.

Lumea pare să aprecieze tot mai mult munca peştişorilor şi efectele acestei terapii. Peştişorii acţionează astfel ca un scaner detectând zonele cu probleme, stimulează circulaţia sângelui. Enzima pe care o elimină atunci când ciugulesc catifelează pielea şi reuşesc astfel o detoxifierea a celui mai mare organ, pielea.

Mens sana in corpore sano

 

Preocupată atât de corp, cât şi de minte, Lia Ardelean a scris şi o carte care vorbeşte despre beneficiile unei gândiri pozitive, dar şi despre terapia cu peşti care i-a schimbat viaţa. Cartea se intitulează sugestiv "Ce contează? Curajul de a-ţi schimba viaţa". De formaţie învăţătoare, Lia Ardelean mărturiseşte că întâlnirea cu oamenii care îi solicită servicile este, de fiecare dată, o lecţie de viaţă şi pentru ea, mamă a patru copii.

E convinsă că rolul de terapeut i se potriveşte de minune: ”Oriunde aş fi în lumea asta şi orice meserie aş practica sau am practicat până acum sunt interesată de sufletele oamenilor. Tratez fizicul omului, dar merg mai adânc acolo unde îmi place mie să ajung. Şi cea mai mare satisfacţie este atunci când omul pleacă fericit şi cu zâmbetul pe buze. Atunci un lucru e cert: se va întoarce! Iată cel mai bun plan de marketing! Mai ales aici la  terapie cu peşti unde chiar am ocazia să vorbesc cu oamenii fiindcă sunt relaxaţi. Am auzit poveşti de viaţă, am îndrumat, am sfătuit, am dat mai departe din  ceea ce sunt eu ca persoana şi evident experienţa mea de om. Am ajutat pe mulţi dintre ei şi ştiu asta pentru că revin şi îmi povestesc. Cred că sunt un catalizator pentru ei şi pot să scot ce e mai bun din om”, spune Lia Marinela Ardelean

Mai puteţi citi:

VIDEO Clujul are primul spa cu peşti-doctor din Singapore

 

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările