Terapia prin bodyART, pentru femeile bolnave de cancer la sân. „Am redevenit eu, cea care eram înainte de operaţie“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Simona Niste, fondatoarea şcolii de bodyART din România.FOTO Facebook
Simona Niste, fondatoarea şcolii de bodyART din România.FOTO Facebook

Un nou sport care este pentru „trup, minte şi suflet“ vine în ajutorarea a mii de femei care suferă sau au suferit în trecut de cancer la sân. În Satu Mare, Simona Niste, una dintre fondatoarele Şcolii de bodyART din România, a iniţiat această terapie de recuperare prin mişcare în anul 2017, după ce chiar ea a reuşit să învingă această boală.

BodyART este un sport potrivit bărbaţilor şi femeilor deopotrivă, indiferent de vârstă. Este una dintre cele mai noi forme de mişcare, care se bazează pe tehnici de yoga şi pe mişcări din gimnastica medicală, folosind tehnici de respiraţie care relaxează. Conceptul le aparţine lui Robert Steinbacher şi Alexa Le, un european cunoscut în lumea fitnessului şi o asiatică, renumită pentru terapiile alternative practicate. 

Acest antrenament, bazat pe conceptul YIN YANG, este pentru toată lumea indiferent de vârstă, sex sau pregătire fizică deoarece foloseşte exerciţii inspirate din yoga, gimnastică medicală, pilates, tai-chi, ce redau corpului o postură corectă, sănătoasă, îi redau forţa şi flexibilitatea, şi totodată relaxează psihic prin tehnicile de respiraţie folosite. 

Simona Niste este strâns legată de acest sport, fiind persoana care l-a adus la noi în ţară în urmă cu 10 ani. Când viaţa a pus-o în faţa uneia dintre cele mai mari încercări, şi anume momentul în care a fost diagnosticată cu cancer la sân, aceasta nu s-a dat bătută şi şi-a găsit sprijinul acolo unde se simţea cel mai bine: în sport. 

A luptat până când a reuşit să învingă boala, şi nu s-a oprit acolo. Văzând cât de mult a fost ajutată de acest sport, a muncit neîncetat pentru a le uşura suferinţa şi altor persoane. Aşa a luat naştere proiectul terapiei prin bodyART, în urmă cu trei ani. 

Simona Niste şi fondatorii conceptului de bodyART, Robert Steinbacher şi Alexa Le. Foto arhiva personală
Simona Niste şi fondatorii conceptului de bodyART, Robert Steinbacher şi Alexa Le. Foto arhiva personală

Simona Niste şi fondatorii bodyART, Robert Steinbacher şi Alexa Le Foto arhiva personală

”E greu să afli că ai cancer. M-am bucurat că trec eu prin această încercare şi nu copilul meu. Am fost instructor, educator şi Mastertrainer bodyART şi înainte de a avea această experienţă, şi nu am încetat să practic acest antrenament holistic, nici în perioada tratamentului de chimio şi radioterapie.

Am simţit că îmi face bine, mă energizează şi mă echilibrează psihic. Pentru că atunci, ai mare nevoie de echilibru psihic şi fizic.

Totul a început când făceam tratamentele şi cineva cu care făceam antrenament personal m-a întrebat cum mă simt. I-am răspuns că fizic mă simt destul de bine, dar psihic aveam nevoie de ajutor, şi m-a întrebat de ce nu fac eu „ceva”. Am fost puţin cam supărată şi am zis ”cum, tot eu care sunt în necaz să fac ceva?”

Dar probabil a fost ca o sămânţă, a rămas acolo şi atunci încet-încet de acolo am început să lucrez şi să ajung la acest proiect. Cea mai mare împlinire este că pot să împărtăşesc şi altora un lucru folositor, şi tot mai multe femei înţeleg că mişcarea, sportul înseamnă sănătate şi trebuie practicat mereu pentru a da calitate vieţii tale.

Pentru mine BODYART este un mod de viaţă, mă ajută sa-mi găsesc echilibrul şi doresc sa-l fac un program de recuperare pentru toate femeile din lume, pentru acest lucru având acceptul celor doi creatori al acestui concept, Robert Steinbacher şi Alexa Le”, mărturiseşte Simona. 

simona niste bodyart.foto

Simona Niste în timpul orelor de terapie prin bodyART Foto arhiva personală

BodyART-ul poate fi folosit şi ca antrenament personal, în funcţie de nevoile persoanelor, însă terapia prin bodyART reprezintă o experienţă mult mai complexă. Cursurile se desfăşoară în grup, pe respiraţia proprie a fiecărui cursant, iar muzica este doar pentru ambient. 

”Îi spunem terapie prin bodyART, aşa cum poate fi terapie prin muzică, prin dans şi aşa mai departe, deoarece acest tip de antrenament se poate adapta nevoilor participanţilor. Lucrând cu femeile sub tratament, mişcările vor fi blânde, atenţia fiind pe energizare uşoară şi nu pe epuizare, pe relaxare mentală. Cu cele care au învins boala se doreşte recăpătarea forţei, a mobilităţii, a revenirii la normalitate”, explică Mastertrainer-ul.

La sala ei din Satu Mare, Simona a reuşit să formeze o a doua familie. Toţi cei care îi trec pragul se bucură de mai mult decât o simplă oră de sport, găsind sprijin şi mai ales înţelegere. În acest moment un grup de 10-15 femei merg constant la bodyART, iar rezultatele pe plan fizic şi psihic sunt remarcabile,ele fiind primele care admit acest lucru.

Zita Stekli este una dintre aceste femei, fiind o învingătoare în lupta cu cancerul la sân. Sunt doi ani de când cursul de bodyART o ajută să îşi găsească doza de energie şi de pozitivitate de care orice femeie are mare nevoie. 

”De aici reuşim să ne luăm energia şi pozitivitatea de care avem nevoie, iar pentru noi, persoanele care am fost operate, sunt lucruri importante. Cursurile m-au ajutat enorm de mult în recuperare, m-au ajutat să fiu persoana care am fost înainte de operaţie, deoarece în urma intervenţiilor avem probleme cu muşchii care nu se întind aşa cum ar trebui”, povesteşte aceasta.

După cum era de aşteptat, planurile de viitor ale Simonei sunt legate tot de proiectul ei de suflet. Aşadar terapia prin bodyART urmează să devină un curs, astfel încât femeile din toată ţara şi nu numai să se bucure de beneficiile acesteia. Cursul are în vedere pregătirea instructorilor de bodyART care doresc să se ocupe de recuperarea prin mişcare ale femeilor bolnave sau operate de cancer la sân. 

Vă mai recomandăm şi: 

Cinci mituri despre yoga 

Cum poate fi vindecat cancerul de sân în peste 95% din cazuri. Sfatul preţios al unui medic român ajuns o somitate în Germania

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite