Tânăra mamă care a descifrat secretele plantelor medicinale. A renunţat la viaţa frenetică pentru a-şi crea un colţ de rai

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ioana şi fetiţa sa în grădina cu planteFOTO Arhiva personală
Ioana şi fetiţa sa în grădina cu planteFOTO Arhiva personală

Ioana Vaşvari a descoperit frumuseţea vieţii la ţară, dar şi beneficiile pe care le aduce. Şi-a deschis o mică afacere de familie şi livrează, în cutiuţe mici, frumos ornate, turtiţe de ceai şi de baie, parfumuri, creme şi uleiuri din plante medicinale şi aromatice.

În era zgomotului, a vitezei şi a tehnologiilor avansate, Ioana Vaşvari s-a mutat la ţară. Şi-a construit propriul colţ de rai, la câţiva kilometri de Satu Mare, pe un mic deal din satul Ardud Vii, la marginea pădurii. Într-un peisaj pitoresc, Ioana se îngrijeşte de câmpurile pline de flori medicinale, din care produce turtiţe de ceai şi de baie, parfumuri şi uleiuri artizanale.

Ioana Vaşvari a trăit la oraş, a dus o viaţă dinamică, iar timp de şapte ani s-a dedicat jurnalismului. 
Însă a virat către un trai mai tihnit odată cu apariţia celor doi copii ai săi. Ioana a avut curajul să renunţe la cariera pe care o construise pentru a-şi urma ceea ce până atunci fusese doar un vis, o pasiune. Acum crede că a fost decizia cea mai bună.

„Recunosc, mi-a plăcut foarte mult în mass-media. La acea vreme, consideram că voi face asta toată viaţa. Însă priorităţile mi s-au schimbat odată cu întemeierea familiei şi venirea pe lume a celor doi copii ai mei. Parcă nu-mi mai permiteam să-mi pierd nopţile, iar timpul petrecut pentru creşterea lor este prioritar. Copiii înseamnă noi provocări, mai ales în domeniul sănătăţii. 

Îmi doream mult să-i pot creşte într-un mediu cât mai curat şi sănătos. Îmi doream soluţii naturale pentru sprijinirea sistemului lor imunitar în dezvoltare. Aşa am început să studiez aromaterapia şi fitoterapia“, explică Ioana. 

Uleiul presat la rece se obţine picătură cu picătură. FOTO arhiva personală
Uleiul presat la rece se obţine picătură cu picătură. FOTO arhiva personală
Imagine indisponibilă

Uleiul presat la rece se obţine picătură cu picătură SURSA arhiva personală

Uleiuri obţinute picătură cu picătură

Soacra Ioanei a fost cea care a introdus-o în lumea plantelor şi, pas cu pas, a învăţat-o la ce se foloseşte fiecare. În acelaşi timp, soţul ei îi arăta locurile de unde se puteau culege cele mai curate plante medicinale.

După ce a participat la câteva cursuri şi a citit cărţi de specialitate, Ioana a aplicat pentru finanţare cu un proiect start-up. A câştigat banii necesari şi a hotărât ca, împreună cu soţul său, să se mute în micul paradis de la ţară. În satul Ardud Vii deţine două hectare de teren, pe care cultivă numeroşi pomi fructiferi şi zeci de tipuri de plante medicinale.

A reuşit să-şi construiască şi micul său laborator, unde acum îşi petrece majoritatea timpului. Produce uleiuri aromatizate, parfumuri şi turtiţe, toate presate la rece. Încă din pragul camerei te întâmpină un miros îmbietor, plantele fiind păstrate cu grijă, în borcane. Procesul este unul aparte pentru fiecare produs, durând de la câteva ore la câteva zile.

„Uleiurile vegetale aromatizate se împart în două categorii. Prima este obţinută prin metoda macerării la soare. În ulei de migdale ori de măsline, plantele se lasă la macerat o perioadă de timp tocmai pentru a-şi lăsa toate proprietăţile acolo. Procesul se întâmplă lent, prin fotosinteză. După ce s-a încheiat această etapă, uleiurile sunt filtrate şi îmbuteliate“, explică Ioana.

Cea de-a doua categorie este cea a produselor realizate manufacturier, cu ajutorul unei prese organice, care stoarce tot ce e mai bun din seminţe, plante şi flori. Metoda este de presare lentă, la rece, uleiul fiind obţinut picătură cu picătură. În acest caz, amestecul de seminţe, plante şi flori stă în recipient între şase şi 24 de ore, iar presa se acţionează manual, cu o anumită forţă, care creşte gradual.

„Prin această metodă se obţine un extract viu, deoarece în sticluţe curge doar partea fină a uleiului. Nu există oxidare, fiindcă nu se folosesc deloc materiale din metal, respectiv nu există nicio acţiune termică. Astfel, din 500 de grame de seminţe de dovleac, de exemplu, se obţin aproximativ 180 ml de ulei viu.“

Este mult de muncă la obţinerea produselor naturale, dar Ioana se bucură de sprijin necondiţionat din partea familiei. Cei doi copii, soţul, socrii şi părinţii ei, toţi sunt implicaţi în mica afacere de familie.

„Sarcinile sunt împărţite. Împreună recoltăm plantele, le curăţăm manual pentru procesul de uscare. Este o muncă enormă: fiecare plantă este culeasă manual şi trece de mai multe ori prin mâinile noastre până să ajungă în produse. Părinţii mei sunt alături de mine, iar grădina lor este plină de plante medicinale“, arată Ioana.  

seva sana reatreat.foto

Spaţiul de relaxare al conceptului ”Seva Sana - Manufactura de sănătate & Retreat” Sursa: arhivă personală 

Celor care îşi revin în natură

Afacerea de familie nu se rezumă doar la produsele din plante. Ioana se îngrijeşte şi de un retreat, dedicat oamenilor care caută o oază de linişte şi vor să se reconecteze cu mediul natural.

„Trăim într-o lume a vitezei, preocupaţi prea mult de nevoile materiale şi uităm de noi. Din păcate, am fost învăţaţi să vedem doar ceea ce percepem cu ochiul liber. Noul concept ”Seva Sana - Manufactura de sănătate & Retreat” îşi doreşte să te reconecteze cu natura, cu beneficiile ei“, spune tânăra antreprenoare.

Cei care doresc să cunoască cu adevărat beneficiile plantelor naturale şi să se regăsească sunt invitaţi să se cazeze în Camera Lavandei, Camera Cimbrişorului sau Camera Gălbenelelor. Numele sunt sugestive, deoarece Ioana îi învaţă să intre în lumea plantelor, să le cunoască şi să le folosească. Oaspeţii sunt invitaţi să-şi realizeze propriile medalioane din plante, uleiuri aromatizate şi parfumuri terapeutice.

„Dimineaţa, le recomandăm să participe la câteva exerciţii de respiraţie, să-şi pună mintea pe mute şi să-şi asculte sufletul“, explică Ioana. 

Vă mai recomandăm şi: 

Afacere cu săpunuri naturale sau cum să-ţi rotunjeşti veniturile din pasiune 

Farmacista care produce cosmetice bio acasă: povestea afacerii de 40.000 de euro 

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite