Tabără de refugiaţi la 200 de metri de unul dintre cele mai importante complexuri termale din Ardeal. Primarul Tăşnadului: „Oamenii sunt reticenţi”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine: Vasile Mitraşca, primarul Tăşnadului. Credit foto: Adevărul
Imagine: Vasile Mitraşca, primarul Tăşnadului. Credit foto: Adevărul

Primarul din Tăşnad este sceptic în legătură cu oportunitatea deciziei de plasare a unor refugiaţi în apropierea staţiunii balneare, ce atrage peste 250 000 de turişti pe an în Tăşnad. E nemulţumit că tăşnădenii nu au fost consultaţi şi crede că această decizie va avea un impact nefericit asupra oraşului şi a cetăţenilor.

                  Vasile Mitraşca, primarul Tăşnadului, se află în faţa perspectivei de a trebui să acomodeze câteva sute de refugiaţi în oraşul pe care-l administrează, oraş făcut celebru de staţiunea balneară. Acesta susţine că nu  a fost informat oficial, dar că această decizie s-ar fi luat la nivelul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, încă de săptămâna trecută. Nu are încă soluţii. Mai mult, nu e convins că descinderea refugiaţilor va fi în interesul Tăşnadului. 

 Când aţi aflat că în Tăşnad vor fi plasaţi refugiaţi?

Numai azi dimineaţă, pe baza informaţiilor din media. Nu am primit nimic oficial, pe moment. Înţeleg că, în CSAT, săptămâna trecută, s-ar fi aprobat înfiinţarea acestui centru în fosta unitate de jandarmi. Sunt uşor surprins, în condiţiile în care, în urmă cu 6 luni, am avut o discuţie, la care a participat şi prefectul de Satu Mare, şi şeful ISU - trebuia să vină şi Raed Arafat - pentru a decide ca această fostă unitate militară să devină un centru de pregătire a cadrelor ISU pe toată Transilvania. Acum aflu că s-ar avea în vedere plasarea refugiaţilor.

Cum credeţi că vor reacţiona locuitorii Tăşnadului?


Este multă reticenţă în Tăşnad. S-a aflat această informaţie, doar de 2-3 ore, dar deja am primit foarte multe semnale. La fel, e o mică isterie şi pe reţelele de socializare. Nu aş  vrea să comentez, pornind de la ce ştim deocamdată, nu avem toate informaţiile... Aştept comunicarea oficială. Ce pot spune, de pe acum, e că va trebui să consultăm populaţia.

tasnad

Foto: Staţiunea balneară Tăşnad. Credit foto: tasnad-statiune.ro

De ce credeţi că tăşnădenii vor fi reticenţi?


Vă spun... lucrul cel mai grav este că unitatea unde s-ar preconiza că vor fi plasaţi refugiaţii este la 200 metri de staţiunea balneară. Tăşnad, alături de Băile Felix, sunt cele mai renumite din această zonă. Anul acesta, de exemplu, am avut aproape 250 000 de vizitatori. A face un centru aproape de această staţiune nu cred că  va fi lipsit de repercursiuni asupra turismului din Tăşnad.
A face un centru aici, aproape de staţiunea balneară ... decizia poate da naştere la tot soiul de discuţii, de interpretări. Ce cred eu este că trebuia să fim consultaţi, nu neapărat noi, Primăria, ci, în mod categoric, populaţia.

Veţi face vreun demers pentru a schimba această decizie?


Aşteptăm confirmarea, vom face demersuri pe care le considerăm înţelepte, în consens cu cele considerate oportune de populaţie.

Câţi imigranţi ar putea veni în centrul pentru refugiaţi de la Tăşnad?


Această fostă unitate de jandarmi, pe vremea când erau soldaţi în termen, avea o capacitate de 600 de locuri... Un pavilion este nefuncţional, sigur. În pavilionul funcţional am putea caza maxim 200 de refugiaţi, restul pavilioanelor necesita remedieri, sunt în paragină. 
În cât timp ar putea fi funcţional acest centru, dacă este să estimaţi?
Aş zice că măcar 2-3 luni ar fi necesare pentru a deveni funcţional.

Cum credeţi că vă veţi adapta la noua situaţie?


Tăşnadul este un oraş aşezat, cu 10 000 de locuitori, un oraş în care e o plăcere să trăieşti. Nu aş vrea să anticipez, însă, pe baza semnalelor pe care le primesc, de când s-a aflat, cred că tăşnădenii nu ar fi deloc încântaţi de acest lucru. Indiferent de eventualele avantaje ce ar rezulta din această decizie – reabilitarea fostei unităţi militare şi apariţia unor eventuale locuri de muncă în jurul centrului pentru refugiaţi.

 

Băile Tăşnad, staţiune balneară importantă în Ardeal


Tăşnad este un oraş cu o populaţie de aproximativ 10 000 de locuitori, situat în partea sudică a judeţului Satu Mare. Oraşul a fost atestat ca Staţiune turistică de interes local, în anul 2000, prin hotărâre de Guvern. Dezvoltarea sa, din punct de vedere al turismului, a început, cu preponderenţă, în anul 2005, când s-au construit încă două bazine. Tot atunci, au apărut noi hoteluri, pensiuni, campinguri. Apele termale din această staţiune, prin proprietăţile balneare şi terapeutice, pe care le posedă, atrag, anual, sute de mii de turişti.

Citeşte şi:

Criza refugiaţilor. UE schimbă cotele obligatorii cu procentele obligatorii. România va primi încă 20.000 de refugiaţi

Luptătorii sirieni vin cu valul de refugiaţi


Refugiaţii au îngenuncheat Germania. Sirienii au început să se întoarcă în ţara natală pentru că nu mai pot supravieţui în exil

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite