Suplimentele alimentare din dietele de slăbire, benefice sau periculoase? Ce ar trebui să mâncăm şi ce ar trebui să evităm pentru a slăbi sănătos

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alimentaţia este deosebit de importantă în dietele de slăbire. Specialiştii atrag atenţia că anumite suplimente alimentare ne pot încurca în atingerea obiectivului propus şi ne recomandă să fim cu băgare de seamă când le cumpărăm. În ultimul timp, aceste produse sunt tot mai diverse, iar despre multe dintre ele nu se cunoaşte mare lucru. Tentaţia de a le cumpăra la recomandarea unei persoane cunoscute care le-a încercat este însă mare.

Conform Ministerului Sănătăţii, termenul ”supliment nutritiv” are o arie largă de semnificaţii: de la laptele cu cereale pentru copii, până la produsele destinate sportivilor, care conţin vitamine, elemente minerale, proteine. Dintre toate suplimentele, cele mai consumate sunt multivitaminele şi preparatele care conţin, alături de vitamine, elemente minerale (suplimente mineralo-vitaminice). În magazinele de specialitate, dar şi online găsim o mulţime de produse care promit fie să ne ajute să slăbim, fie să ne recuperăm vitalitatea ori să ne facă să ne simţim mai plini de energie pentru a realiza activăţile pe care ni le-am propus.

Pentru persoanele care se află la dietă, aceste prodse sunt mai mult decât atractive, mai ales că beneficiază şi de o descriere pe măsură, însă medicii ne îndeamnă să ne orientăm în primul rând spre legume şi fructe şi să nu luăm suplimentele alimentare doar pentru că au funcţionat la un prieten sau un coleg de la sala de sport pentru că suntem diferiţi, iar în al doilea rând nu pentru toate suplimentele de pe piaţă există studii care să le certifice eficienţa. 

Consumul de proteine

Mai ales bărbaţii care doresc creşterea în masă musculară se orientează să cosume suplimente alimentare care să le ofere o cantitate suficientă de proteine, sau chiar mai mare, fără să ştie însă că aceste proteine pot fi dăunătoare pentru organismul lor. Nici proteinele din carne nu sunt foarte indicate, cu toate că nenumărate diete de slăbire se bazează pe aceste proteine şi pe lactate. 

"Nu de puţine ori specialiştii şi cercetătorii au atras atenţia asupra efectelor negative pe care le are excesul de proteine asupra echilibrului calciului în organism. Rezultate ultimelor studii arată că la un regim sărac în proteine animale, adică la 50 de grame pe zi, eu spun că e o cantitate normală, nu chiar săracă, în depozitele osoase se câştigau 10 mg de calciu pe zi. Când respondeţii la studiu au avut un regim bogat în proteine de peste 150 de grame pe zi, aceştia pierdeau 84 de mg de calciu. Concluzia e că consumul excesiv de proteine duce în timp la decalcificarea oaselor. Şi acesta esta doar unul dintre studiile efectuate recent, dar mai sunt şi altele", explică Liana Strîmb, medic specialist medicină generală şi apifitoterapie. 

Când ne apucăm de o dietă şi facem sport trebuie să avem în vedere nu doar grăsimea de care vrem să scăpăm sau masa musculară, ci şi scheletul osos şi inima care au nevoie de acest calciul. Medicul Liana Strîmb recomandă în primul rând consumul de fructe şi legume care conţin o cantitate importantă de calciul, prevenind astfel o sumedenie de probleme pe care le-am scăpat în prima fază din vedere, fiind focusaţi mai degrabă să pierdem în greutate. 

"De altfel toate varietăţile de la varză, la conopidă, smochine, soia, susan, alune conţin cantităţi importante de calciu, suficient cât are nevoie organismul nostru. Acest calciu nu este esenţial doar pentru întârirea scheletului osos, ci în primul rând este important pentru sănătatea aparatului cardiovascular. Dacă îl consumăm în cantităţile indicate, atunci tensiunea arterială va fi una bună. Pe de altă parte, vreau să vă mai spun că cercetările recente ne arată că absorbţia calciului din vegetale este mai mare decât cea din lapte", subliniază Liana Strîmb. 

Pastile pentru slăbit

La o primă vedere, par soluţia ideală de a ajunge fără efort la silueta visată. Însă sunt pastilele de slăbit cu adevărat eficiente sau reprezintă doar o rezolvare pe termen scurt? Pe lângă o dietă echilibrată bazată în special pe alimente care să nu conţină grăsimi, să stimuleze metabolismul este la fel de recomandată şi mişcarea sau orele de sport. Fie că alegeţi un antrenor personal sau nu, pastilele de slăbit nu vor ţine loc orelor petrecute la sala de sport. 

"Efectul lor este limitat dacă nu ţii dietă şi dacă nu faci mişcare. Eu cred că aceste medicamente sunt doar un adjuvant în curele de slăbire. În caz contrar, nu vei slăbi mai mult de două-trei kilograme pe durata tratamentului. Pe lângă faptul că sportul ne ajută să ne scădem în greutate, este şi o modalitatea bună de petrecere a timpului liber, are efecte nebefice asupra psihicului aşa că nu văd de ce ai vrea să înlocuieşi orele de sport cu o cutie de pastile despre care poate nu ştii nimic", explică Anzik Arnold instructor de sport.

Recomandările medicului 

În multe ţări din lume comercializarea suplimentelor alimentare este monitorizată de o instituţie specializată, în România însă nu avem aşa ceva. De aceea, pentru a vă informa mai bine cu privire la suplimentul alimentar pe care vreţi să-l consumaţi este bine să consultaţi un medic înainte de aceasta. De la el puteţi să aflaţi cantitatea zilnică recomandată, beneficiile pentru sănătate pe care le are produsul, dar şi reacţiile adverse. Ar fi bine ca medicul să vă recomande de unde puteţi cumpăra acest produs.

În ţara noastră, suplimentele alimentare pot fi comercializate doar pe baza unei notificări la Institutul de Bioresurse Alimentare, nefiind nevoie de aprobarea Agenţiei Naţionale a Medicamentelor şi Dispozitivelor Medicale. Specialiştii avertizează că unele suplimente alimentare conţin substanţe care au efecte periculoase puternice asupra organismului. Însă producătorii lor nu sunt obligaţi să aplice avertismente pe etichetele de pe ambalajele suplimentelor alimentare.

Vă mai recomandăm:

Cât de periculoase sunt dietele exclusive. Nutriţionist: „Organismul are nevoie de ambele proteine, vegetale şi animale“

Cum au ajuns preoţii şi medicii să recomande postul. Explicaţia ştiinţifică care transformă obiceiurile alimentare în lecţii de purificarea trupului

Verifică ce conţin pastilele de slăbit! Unele pot produce cancer renal

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite