Scandal legat de tabăra de refugiaţi din staţiunea Tăşnad. Primarul localităţii:    „MAI răspunde parţial memoriilor depuse de noi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fosta unitate militară ar urma să fie transformată în centru pentru refugiaţi. Foto. Alexandra Ardelean
Fosta unitate militară ar urma să fie transformată în centru pentru refugiaţi. Foto. Alexandra Ardelean

Tăşnădenii nu vor emigranţi la ei în oraş, poziţie exprimată vehement şi de autorităţile locale. Pe de altă parte, Ministerul Afacerilor Interne răspunde vag memoriilor depuse de autorităţi, cu toate că în ele se evidenţiază că un astfel de centru ar afecta mult economia oraşului bazată în cea mai mare parte pe staţiunea balneară care se află la câţiva metri de viitorul centru pentru refugiaţi.

Edilul oraşului Tăşnad şi consilierii locali rămân împotriva construirii unui centru pentru găzduirea emigranţilor la Tăşnad, aşa cum şi-a anunţat intenţia Ministerul Afacerilor Interne. Mai mult însă, se pare că în ciuda memoriilor în care autorităţile explică ce ar însemna construirea acestui centru pentru turimsul din localitate, ministerul a transmis un răspuns vag care nu aduce nici o informaţie nouă şi nici nu îi linişteşte pe reprezentanţii Primăriei care sunt dispuşi să ajungă până în audienţe la Bucureşti pentru a stopa acest demers.  În cadrul şedinţei Consiliul Local care a avut loc azi, consilierii şi-au manifestat indignarea faţă de modul cum este tratată această problemă de Ministerul Afacerilor Interne, care, spune edilul nu a răspuns solicitărilor Primăriei cu nici o informaţie în plus  faţă de ceea ce se ştia până acum o lună, când autorităţile au aflat din presa naţională că  fosta cazarmă militară se va transforma într-un centru pentru emigranţi, fără a fi consultate. 

“ În fiecare zi, tăşnădenii cu care mă întâlnesc pe stradă mă întreabă ce se mai ştie despre acest centru, iar noi după o lună nu avem date concrete, discuţia nu s-a încheiat, parcă a rămas totul nelămurit. Ce să le spunem la oameni care spun că nu îşi doresc un astfel de centru? Până la urmă cred că noi nici nu trebuia să aflăm din presa naţională despre această problemă, trebuia să fim consultaţi, să fie nişte discuţii. Până la urmă cât de democratic se aleg aceste locaţii?“,  a spus Ildico Mihai, consilier local.  

Edilul oraşului Tăşnad a declarant azi că se fac toate demersurile pentru ca în oraş să nu fie construit un astfel de centru, astfel că a discutat deja cu parlamentarii sătmărenii care sunt dispuşi să meargă împreună cu reprezentanţii Primăriei Oraşului Tăsnad până la Bucureşti pentru a avea o întâlnire la sediul Ministerului afacerilor de Interne.

“ Ştiţi foarte bine Consiliul Local al oraşului Tăşnad a luat o poziţie foarte tranşantă şi în urma cestei poziţşii am înaintat memorii către Ministerul Afacerilor Interne, către Inspectoratul Generaş pentru Emigrări şi către Instituţia Prefectului Judeţului Satu Mare. Din partea Ministerului Administraţiei şi afacerilor Interne am primit joi un răspuns în care practic nu se spune nimic nou sau în plus faţă de ceea ce ştiam deja , de acum o lună. Practic memoriile par să nu fie luate în seamă, cu toate că acest centru va afecta foarte multe economia oraşului", a spus Vasile Mitraşca, primarul oraşului Tăşnad. 

Edilul mai spune că pentru a fi luată în seamă poziţia autorităţilor locale se va forma o echipă din cadrul Primăriei oraşului care să îi însoţească pe parlamentarii sătmăreni la Bucureşti pentru a avea o întâlnire cu ministrul afacerilor interne.

" Am rugat unii parlamanetari ai judeţului Satu Mare, la începutul sesiunii palamentare de săptămâna viitoare să facă interpelări pe această temă şi să putem merge în echipă noi, administraţia locală împreună cu dânşii în audienţă la minister“, a explicat primarul oraşului Tăşnad, Vasile Mitraşca, în cadrul şedinţei de Consiliului Local.

Impact dezastrous pentru turism

Centrul ar urma să preimească 150 de refugiaţi care să fie supravegheaţi şi care să respecte anumite reguli stricte. cu toate clarificările primite până acum, primarul spune că consecinţele ar fi grave, iar investiţiile în turism realizate de până acum ar fi o pierdere.

" Nu mi se pare corect, pentru că aici la Tăşnad, cu un potenţial economic mai limitat, am făcut foarte multe eforturi să dezvoltăm această staţiune. Ajungem astfel ca în ultimul sezon estival oraşul să fie vizitat de peste 252 de mii de turişti. Impactul înfiinţării acestui centru la Tăşnad ne-ar duce mult în spate. Acest centru este la mai puţin de 200 de metri de staţiune şi trebuie să ne închipuim ce s-ar putea întâmpla dacă într-un week-end ar fi 10 mii de turişti? De trei zile sunt într-o presiune extraordinară a tăşnădenilor care spun că nu vor accepta sub nicio formă înfiinţarea acestui centru”, a spus Mitraşca.

Inspectoratul General pentru Imigrări are în administrare, la nivel naţional, şase Centre Regionale de Cazare şi Proceduri pentru Solicitanţii de Azil, la Timişoara, Şomcuta Mare – judeţul Maramureş, Rădăuţi – judeţul Suceava, Galaţi, Giurgiu şi Bucureşti. Ministerul Afacerilor Interne – Inspectoratul General pentru Imigrări a căutat să identifice spaţii proprii sau altele care să necesite o reabilitare cu costuri mai reduse, fiind identificate trei noi locaţii la Câmpulung Muscel, jud. Argeş, Tăşnad, jud. Satu Mare şi Bumbeşti Jiu, jud. Gorj. 

Într-un document transmis Instituţiei Prefectului Satu Mare, conducerea Inspectoratului General pentru Imigrări a declarat că Tăşnadul este doar o variantă de rezervă în cazul în care cele şase centre principale vor fi insuficiente. “Aceste locaţii se vor folosi pentru noua destinaţie numai dacă va fi cazul, în condiţiile în care, în prezent sunt şase centre funcţionale care au o capacitate de aproximativ 1.500 de locuri destinate persoanelor care solicită o formă de protecţie în România. La această dată, gradul de ocupare este de aproximativ 15%”, se arată în poziţia IGI.

Vă mai recomandăm:

Ţările Schengen vor „a doua linie de apărare“ în faţa valului de refugiaţi

Iohannis, după întâlnirea cu ambasadorii străini: România va continua să se implice în rezolvarea crizei refugiaţilor. Aştept mai mult de la mecanismele UE

Tot mai mulţi refugiaţi irakieni se întorc în ţara lor, dezamăgiţi de viaţa în Germania

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite