Satu Mare: Bine aţi venit în Lilliput!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Expoziţie cu modele de avioane, tancuri, vapoare, clădiri în miniatură la Tăşnad. Trei sătmăreni, pasionaţi de machete şi-au expus lucrările la Muzeul din Tăşnad. Sătmărenii care vor să viziteze expoziţia au la dispoziţie două săptămâni, până pe data de 8 octombrie.

36 de lucrări în miniatură sunt expuse la muzeul din Tăşnad la primul eveniment  de acest gen organizat în oraş. Avioane, tancuri, trenuleţe, vapoare, căsuţe, submarine, toate acestea aparţin unor sătmăreni pasionaţi de lucrul în miniatură.  „Este o încântare această expoziţie. În prima zi am avut 130 de vizitatori.  S-au bucurat de ea şi adulţii nu doar copii care vroiau să se joace cu vapoarele sau tancurile în miniatură. Ne bucurăm că s-a deschis la noi această expoziţie“, a declarat Remus Mîndreanu, reprezentantul instituţiei de cultură.
Vis împlinit
Janos Bakai este unul dintre sătmărenii care şi-a expus lucrările la Tăşnad iar faptul că a reuşit să organizeze acest eveniment, alături de colegii lui, reprezintă pentru el un vis împlinit.  „Pot să spun că mi-am îndeplinit un vis. Expoziţia aceasta înseamnă mult pentru mine. Din păcate sunt puţini oamenii care îmi apreciază munca deloc uşoară. Lucrez luni întregi la o machetă. Am acasă zeci de avioane, tancuri, submarine, căsuţe, vapoare şi trenuleţe pe care le-am realizat de la vârsta de 10 ani. Am venit la expoziţie cu 15 machete şi o dioramă“, a declarat Janos Bakai. Sătmăreanul lucrează la dimensiuni milimetrice fără pensetă şi fără lupă.
Castele şi cetăţi din carton
Castelele şi cetăţile din carton ale tăşnădeanului Nagy Istvan sunt expuse pentru a doua oară în decurs de şapte ani. „Prima expoziţie la care am participat a fost la Valea lui Mihai în anul 2003 iar de atunci nu am mai reuşit să expun. Lucrez cu machete de aproximativ 10 ani. Cea mai dificilă lucrare pe care am realizat-o este castelul din Carei la care am muncit 12 luni. În rest lucrările le finisez în 5 sau 10 luni“, a spus expozantul.
Fabricat cu traforajul
O altă atracţie a expoziţiei sunt machetele de corăbii, veliere şi tunuri ale sătmăreanului Gabor Feleg. Acesta lucrează numai cu traforajul şi are în prezent peste 30 de corăbii şi peste 200 de tunuri. „Lucrez la ele de peste 40 de ani. Nu le vând ci le ofer cadou prietenilor sau rudelor. Placajul îl tai cu traforajul, la găurit folosesc un aparat special, torn tunurile într-o matriță și împletesc frânghiile corăbiilor cu aparate speciale pe care le-am confecționat singur. Folosesc orice tip de lemn iar sculptura o fac tot eu. E muncă migăloasă “, povesteşte bărbatul. Expoziţia este deschisă până pe data de 8 octombrie.

Satu Mare



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite