Satu Mare: Restanţele la credite au crescut de trei ori în ultimul an. Află sfaturile bancherilor!

Satu Mare: Restanţele la credite au crescut de trei ori în ultimul an. Află sfaturile bancherilor!

Tot mai mulţi români au probleme la achitarea ratelor la creditele contractate

Sătmărenii au acumulat la sfârşitul lunii septembrie datorii restante la bănci de peste 150 de milioane de lei. Bancherii le recomandă celor care nu îşi mai pot achita datoriile să anunţe din timp unitatea bancară pentru identificarea unor soluţii.

Ştiri pe aceeaşi temăSătmărenii datorează instituţiilor bancare peste 2,6 miliarde de lei, cu circa 500 de milioane de lei mai mult decât în urmă cu un an. Numărul sătmărenilor care nu reuşesc să îşi plătească la timp ratele a crescut însă considerabil din 2009. Restanţele mai mari de 30 de zile pe care clienţii băncilor din judeţul Satu Mare le au de achitat s-au triplat în doar 12 luni, potrivit statisticilor BNR. Dacă în septembrie 2009, restanţele se cifrau la 51 de milioane de lei, anul acesta în luna septembrie restanţele au depăşit 150 de milioane de lei. Cele mai mari creşteri ale restanţelor se înregistrează la creditele în valută. Dacă în septembrie anul trecut, restanţele la caest tip de credite erau 21 de milioane de lei, anul acesta au crescut de patru ori, ajungând la peste 80 de milioane. „Este un fenomen înregistrat în întreg sistemul bancar, iar Satu Mare nu face excepţie. Oamenii rămân, din păcate, fără locuri de muncă, veniturile bugetarilor au fost reduse considerabil, astfel, unii clienţi ajung restanţieri la credite“, afirmă Sebastian Costin, director Volksbank Satu Mare.

Sfaturile bancherilor

Reprezentanţii băncilor spun că sătmărenii care se află în situaţia de a nu mai face faţă plăţilor lunare trebuie să anunţe din timp banca în privinţa schimbărilor din situaţia financiară pentru a se identifica soluţii punctuale. „Se analizează fiecare caz în parte şi se gasesc soluţii. Important este ca cei aflaţi în această situaţie să ne anunţe din timp, pentru a le putea pregăti şi oferi mai multe opţiuni. Dacă vin prea târziu, restanţele ajung pe masa executorilor şi situaţia devine aproape ireversibilă“, spune Sebastian Costin.

Perioadă de graţie de până la un an

Potrivit bancherilor, sătmărenii aflaţi în imposibilitate de a-şi plăti ratele pot beneficia de o perioadă de graţie de până la un an. „De exemplu, dacă un client rămâne fără loc de muncă, şi astfel nu are cum să îşi achite ratele la un credit contractat anterior, stabilim o reeşalonare a creditului şi chiar o perioadă de graţie de până la un an, perioadă în care acesta îşi poate redresa situaţia financiară. Numărul sătmărenilor care cer perioadă de graţie a crescut considerabil în ultima vreme“, spune Daniel Ardelean, director CEC Bank, Satu Mare. Băncile consideră că negocierea este benefică de ambele părţi. „Nici băncile nu vor să ajungă la executarea bunurilor pentru recuperarea datoriilor, mai ales dacă vorbim de garanţii imobiliare şi piaţa actuală. Pe de altă parte, clienţii au tot interesul de a-şi păstra bunurile, astfel că în urma unei negocieri se pot identifica alternative benefice de ambele părţi“, conchide Sebastian Costin.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările