Satu Mare: Cum să îţi repari maşina pe banii Primăriei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Firmele locale de asigurări plătesc reparaţiile maşinilor cu CASCO pe banii municipalităţii. Nu doar asiguraţii CASCO îşi pot recupera daunele provocate de starea proastă a drumurilor.

În ultimii ani, firmele de asigurare din Satu Mare au reuşit să recupereze de la Primăria Satu Mare zeci de mii de lei din cauza pagubelor pe care clienţii cu poliţe de asigurare CASCO le-au avut din cauza stării proaste a carosabilului.
De la începutul acestui an, departamentul juridic din cadrul Primăriei Satu Mare reprezintă în instanţă municipalitatea în 14 dosare întocmite de asiguratorii locali pentru a recupera daunele provocate autoturismelor asigurate CASCO pe drumurile din Satu Mare.
„Cuantumul sumelor solicitate este în aceste 14 dosare de aproape 26.000 de lei. Aceste dosare vizează evenimente rutiere petrecute anul trecut sau chiar în 2007”, declară Mihaela Racolţa, şef serviciu juridic din cadrul Primăriei Satu Mare.

Primăria a plătit chiar şi peste 5000 de lei pentru o groapă
Într-unul dintre zecile de procesele soluţionate în defavoarea municipalităţii, firma reclamantă, Astra SA, a obţinut suma de 3.500 de lei cu titlu de pretenţii, dar şi plata cheltuielilor de judecată în cuantum de 840 de lei. În expunerea de motive a sentinţei din data de 12 noiembrie 2008, Judecătoria Satu Mare a hotărât că  Primăria este în culpă pentru că nu a luat măsurile corespunzătoare de administrare a drumului public. Incidentul s-a produs în data de 4.10.2007 când un sătmărean, Horvat Ovidiu, a intrat cu Mercedes-ul într-o groapă de pe strada Fabricii, moment în care şi-a avariat cauciucurile şi jenţile faţă.

În probaţiune au fost depuse la dosar planşe foto, dispoziţia de plată, proces verbal de constatare a pagubelor, cerere de despăgubire, factura, avizarea daună, poliţia de asigurare şi alte documente  de identificare. În acest proces cu opt termene şi o durată de circa un an, costurile municipalităţii pentru o singură groapă au fost pe lângă dauna de 3.500 de lei, cheltuielilie de judecată de 840 de lei şi taxa de timbru de circa 140 de lei, şi plata personalului care, timp de un an a reprezentat în instanţă Primăria.

"Nu avem bani pentru toate gropile din oraş"
Primarul Iuliu Ilyes declară că municipalitatea nu are bani pentru a pune la punct toate străzile, şi că  firmele de asigurare nu ar trebui să primească bani de la bugetul local pentru daune, ci doar din banii plătiţi de asiguraţi. „ Nu avem bani să reparăm toate gropile din oraş. Au fost şi vor mai fi probleme cu drumurile. Dacă legea ne spune să menţinem o stare corespunzătoare a drumului să existe şi finanţare pentru asta. În plus, în loc să facem cât se poate din banii puţini pe care îi avem, mai vin şi genul acesta pretenţii care subţiază bugetul. Instanţa le dă câştig de cauză pentru că există tot felul de legi fără acoperire în realitate în bugetul unui administrator local. După şase luni de zile  de unde să ştim noi dacă şoferul cu pricina a respectat sau nu viteza legală, dacă avaria a fost sau nu din cauza vreunei gropi?! Dar văd că instanţa tot le dă câştig de cauză ”, spune primarul Ilyes. 

image

Se poate şi fără CASCO

Directorul Automobil Clubul Român (ACR) Satu Mare declară că pagubele provocate de starea proastă a carosabilului, de lipsa gurilor de canal sau semnalizarea necorespunzătoare a lucrărilor la carosabil se pot recupera şi fără poliţa de asigurare CASCO. „Trebuie probat în faţa instanţei faptul că groapa respectivă este cauza directă a producerii unor defecţiuni la autoturism. Respectiv, se face o expertiză auto cu material fotografic prin care să facă legătura dintre starea carosabilului şi a pagubelor provocate, şi împreună cu factura de la service-ul auto se poate chema în instanţă Primăria pentru recuperarea daunelor”, spune Szeleti David, Directorul ACR Satu Mare.
Concret, firmele de asigurare au profitat de prevederile OUG 43/1997 şi ale OUG 195/2002 prin care se stipulează că administrarea drumurilor de interes local se asigură de către consiliile locale pe raza administrativ teritorială a acestora.

Legea inculpă administratorul drumului

Pe lângă semnalizare, administratorul trebuie să menţină starea tehnică a drumului corespunzătoare desfăşurării traficului în condiţii de siguranţă şi că în caz de producere a unui eveniment rutier ca urmare a stării tehnice a drumului, administratorul drumului public răspunde contravenţional, civil sau penal. Sumele solicitate de către asiguratori sunt evaluate în urma unei expertize probate prin documentaţii tehnice şi fotografii. „În toate aceste dosare asiguratorii au câştig de cauză pentru că legea este de partea lor”, mai spune Mihaela Racolţa.

Satu Mare



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite