Satu Mare: Profesor producător de palincă unicat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un profesor de Educaţie Tehnologică din Satu Mare îşi rotunjeşte veniturile din vânzarea de palincă de nuci. Iosif Bondici este profesor de Educaţie Tehnologică şi predă această materie la trei şcoli din Satu Mare ca să aibă catedră întreagă.

Căutând să îşi rotunjească cumva veniturile, Iosif Bondici (51 de ani) a început să producă şi să vândă palincă de nuci după o reţetă secretă, dobândită prin jurământ de la un episcop romano-catolic din Ungaria. Băutura este îmbuteliată în sticle de cele mai diverse forme, de la sticle ornate cu cifre pentru aniversări, clepsidre, butoiaşe, mitraliere sau zeiţe, până la îndrăzneaţa sticlă în formă de penis, care a atras atenţia la târgul de produse tradiţionale de la sfârşitul săptămânii trecute. Sticlele le importă din Ungaria, mai exact din oraşul Debrecen de la un producător local, firma Hajdu Glass.
Reţetă secretă, sub jurământ
În anii 2000, Joszi, cum îi spun prietenii, muncea prin vacanţe împreună cu nişte prieteni pe moşia  episcopului din Debrecen. Se culegeau vişine şi nuci, iar în urma prieteniei legate pe parcursul mai multor ani, episcopul i-a dat reţeta sub jurământ. Atâta timp cât mai avea să trăiască episcopul, Jozsi nu avea voie să facă afaceri cu această băutură. Cât despre reţeta misterioasă a palincii de nuci, Bondici Iosif a jurat să nu o spună nimănui până este în viaţă.
Nu îşi doreşte să facă afacere din vânzarea acestei băuturi, ci doar să îşi rotunjească veniturile. „Episcopul avea 50 hectare de nuci, iar într-o zi nu m-am mai putut abţine şi l-am întrebat ce face cu ele. Atunci m-a dus într-o pivniţă imensă unde erau nişte cazane şi mi-a dat să gust din această palincă. La scurt timp mi-a dat şi reţeta, dar au trecut ani buni până când să mă apuc să o produc. Criza şi scăderea salariilor m-au făcut să caut soluţii pentru a-mi rotunji veniturile“, spune Iosif Bondici.
Încă din 2006, Nut Brandy este marcă înregistrată şi Iosif participă cu plăcere la toate târgurile, fiind recunoscut ca producător tradiţional. Locuieşte în satul Mărtineşti, dar se trage din comuna Medieşu Aurit, sat Medieş Vii, acolo unde şi produce această palincă împreună cu socrii lui. Nu produce cantităţi mari, doar cât să umple câteva sticle şi nu are cunoştinţă de vreo persoană care ar mai produce această băutură. Preţurile variază între 120 şi 250 de lei, în funcţie de forma sticlei şi gramaj. „Sticlele sunt foarte scumpe, le aduc din Ungaria de la o cunoştinţă de-a mea, care produce sute de modele. Sticla în formă de penis a trecut cel mai repede“, spune amuzat Iosif.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite