FOTO Satu Mare, locul ideal din România de unde s-a văzut eclipsa

FOTO Satu Mare, locul ideal din România de unde s-a văzut eclipsa

Satu Mare a fost locul unde s-a putut vedea cel mai bine eclipsa de soare, gradul de acoperire fiind de 54,9%.FOTO - Nicu Ghişan

La Satu Mare eclipsa de soare a avut gradul de acoperire cel mai mare (54,9% gradul de acoperire) din Transilvania şi chiar din România. Câteva sute de sătmăreni au venit vineri în curtea Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” pentru a urmări eclipsa de soare la telescoape, lunete şi ochelari, toate fiind dotate cu filtre speciale.

 

Cei care au organizat acest eveniment au fost membrii Clubului de Astronomie al Colegiului. Elevii s-au pregătit asiduu pentru acest eveniment astronomic, destul de rar la noi în ţară.

„La Colegiul nostru există de ani buni un club de astronomie cu o activitate foarte variată mai ales că acest Colegiu este printre puţinele şcoli din România care au un observator astronomic. Datorită faptului că aici avem o dotare foarte bună cu telescoape şi lunete ne-am gândit că am putea organiza vizonarea eclipsei, de care să beneficieze atât elevii instituţiei noastre cât şi alţi sătmăreni. Mă bucur că vremea frumosă de afară a facilitat o foarte bună vizionare a eclipsei după cum mă bucur că un număr foarte mare de sătmăreni au fost prezenţi la acest eveniment” ne-a declarat Szasz Francisc, profesor de fizică dar şi conducătorul Clubului de Astronomie al Colegiului” Mihai Eminescu”.

Colegiul Naţional “Mihai Eminescu” din Satu Mare este unica clădire din ţară care avea în proiectul iniţial prevăzut, pe lângă destinaţia principală, şi un turn pentru observaţii astronomice. Potrivit directorului şcolii, Ioan Pop, acest turn figura în planul original al construcţiei, proiectat de arhitectul austriac Henrik Kotal în anul 1912. În acel spaţiu a funcţionat înainte de cel de-al doilea război mondial un turn pentru observaţii astronomice.

Vă mai recomandăm

Imagini de la Eclipsa de Soare 2015

Spectacolul oferit de soare a atras zeci de bistriţeni în centrul oraşului

Imagini din aceeasi galerie
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: