Satu Mare: Comerţ de criză cu Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În contextul cereri tot mai scăzute de produse autohtone pe piaţa occidentală, producătorii locali sunt încurajaţi să caute pieţe de desfacere în Est

Exporturile sunt în continuă scădere adâncind deficitul comercial al judeţului de circa 12.5 milioane de euro de la începutul anului. Cauza este restângerea pieţelor externe de desfacere. Principala industrie locală, al cărei rulaj atârnă greu în balanţa comercială a judeţului rămâne segmentul ansamblărilor de maşini şi echipamente, procentul de componente din industria auto ansamblate la Satu Mare fiind, potrivit datelor Direcţiei Judeţene de Statistică, comparabil cu cel al produselor finite destinate exportului. Şi producătorii din topul industriilor locale, textile, cauciucuri şi materiale plastice, mobilier şi confecţii din lemn, continuă să îşi restrângă activitatea. 

Către Rusia

În aceste condiţii, pe lângă încurajarea investiţiilor publice şi private, precum şi atragerea de fonduri nerambursabile, autorităţile judeţene văd o salvare a economiei judeţului în reorientarea exportului producătorii locali către alte pieţe.
„ Cred că ar fi o soluţie prolifică încurajarea exportului către Rusia. Trebuie să căutăm altă piaţă de desfacere în condiţiile în care în vest cererea este din ce în ce mai slabă. Noi vrem să menţinem ritmul investiţiilor publice. Avem în derulare proiecte de câteva zeci de miloane de euro, şi facem tot ce ne stă  în putinţă pentru încurajarea investiţiilor private.", afirmă Csehi Arpad, Preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare.

 El spune că în scurt timp se va deschide Centrul de Afaceri din Parcul Industrial Vetiş, ca un fel de incubator de afaceri cu capital străin. "Încercăm şi pe cale diplomatică atragerea de fonduri. După vizitele ambasadorilor Chinei şi al Israelului, în această perioadă va veni la Satu Mare şi ambasadorul Franţei.”,

Sătmărenii sărăcesc

Salariul mediu net pe luna martie a fost în judeţul Satu Mare de 1014 lei, cu aproape  400 de lei mai puţin decât media pe ţară de 1408 lei. Tribunalul Satu Mare are pe rol anul acesta 514 proceduri de faliment, de cinci ori mai mult decât în 2008. Până la 30 aprilie 2009, peste 800 de firme locale au intrat în insolvenţă din cauza datoriilor acumulate de circa 165 de milioane de lei. Până la 15 iunie doar jumătate din firme şi-au plătit impozitele, motiv pentru care s-au anunţat procedurile de poprire a bunurilor terţilor. Efectele crizei le-au resimţit pe deplin cei 7185 de sătmăreni rămaşi fără un loc de muncă.  Numărul de contracte individuale de muncă active înregistrate la Inspectoratul teritorial de Muncă Satu mare, a scăzut astfel, într-un an cu aproape 8000, ajungând la sfârşitul luni mai la circa 72.821 faţă de 80.093 în aceaşi perioadă a anului trecut.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite