Satu Mare: De Bobotează, fetele fură busuiocul preotului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De Bobotează, fetele fură busuioc din buchetul preotului, iar copiii umblă cu clopotele prin sat pentru a anunţa umblatul cu Crucea. Astăzi, în zi de Bobotează, mii credincioşi din judeţul Satu Mare au fost la biserică pentru a-şi lua agheasmă, ca să îi ferească de boli şi rele tot anul.

Creştinii  obişnuiesc ca, după liturghia din dimineaţa zilei de Bobotează, să îşi ia apă sfinţită din biserică, pe care o ţin în casele lor pentru a se feri de boli, de necazuri şi de sărăcie pe tot parcursul anului.
Se bea apă sfinţită opt zile
„În ziua Bobotezei are loc sfinţirea cea mare a apei. Apa sfinţită, zisă şi agheasmă, nu se alterează niciodată, ci se păstrează ca proaspătă ani de zile. După ziua Bobotezei, timp de opt zile, dar şi în alte zile de post, creştinii beau câte o gură de agheasmă în fiecare dimineaţă pe stomacul gol, pentru a se feri de boli şi de rău“, povesteşte preotul ortodox Alexandru Tincu.
Acest obicei, spune preotul, se păstrează în amintirea botezului mântuitorului Iisus Hristos. „Apa sfinţită pentru creştini este ca o minune dumnezeiască, deoarece ea se păstrează ani de zile ca proaspătă şi se spune că este semnul vieţii, căci omul s-a făcut din apă şi duh“, mai spune părintele Tincu.
Un alt obicei este ca din 27 decembrie şi până în 10 ianuarie, preoţii să umble pe la casele oamenilor să sfinţească locuinţele. La sate, acest obicei s-a păstrat într-o variantă şi mai veche, când un grup de copii însoţeau preoţii, anunţând venirea lor cu clopotele.
Şi animalele beau apă sfinţită
„În zona Codrului şi a Oaşului mai este un obicei în rândul fetelor nemăritate. Când preotul merge la sfinţit, fetele obişnuiesc să fure busuioc din buchetul acestuia, pe care îl păstrează sub pernă pentru a-şi visa ursitul“, spune muzeograful Maria Lobonţ-Puşcaş.
În judeţ se obişnuieşte ca preotul care merge la sfinţit să lase câte-un fir de busuioc în case pentru binecuvântare.
„Apa sfinţită de Bobotează se foloseşte atât pentru a se feri rău, dar şi în caz de deochi, iar la ţară femeile dau de băut şi animalelor pentru a le feri de boli şi de rău“, mai spune muzeograful.
Sărbătoarea Bobotezei
Printre cele 12 sărbatori creştine importante se numără şi Boboteaza sau Botezul Domnului, ţinută în fiecare an, în a şasea zi din ianuarie. Sarbatoarea este menită să reamintească cele petrecute la apa Iordanului, înainte ca Iisus să păşească în viaţa publică, la împlinirea vârstei de aproximativ 30 de ani. Sărbătoarea se mai numeşte şi Arătarea Domnului. În "Constituţiile Apostolice" Boboteaza figura deja printre sărbătorile creştine, alături de Crăciun şi de Paşti.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite