Satu Mare: Şomerii îngroaşă rândurile asistaţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Familiile care nu câştigă 470 de lei pe lună pot primi alocaţii complementare.De la începutul anului cererile de alocaţii complementare au crescut cu 101 %, numărul asistaţilor ajungând astfel la 1000 de persoane.

De la începutul anului cererile de alocaţii complementare au crescut cu 101 %, numărul asistaţilor ajungând astfel la 1000 de persoane. Alte 113 familii şi persoane singure cu venituri reduse cu domiciliul sau reşedinţa în municipiul Satu Mare beneficiază de ajutor social. Baremul acordare a alocaţiei familiale complementare şi monoparentale s-a ridicat la sfârşitul anului trecut, de la 182 de lei la 470 lei, reprezentând venitului net pe membru de familie. Astfel că, sătmărenii s-au înghesuit să beneficieze lunar de sume cuprinse între 50 şi 90 de lei. Cuantumul alocaţiei complementare este de la 50 de lei pentru familia cu un copil, până la 70 lei pentru familia cu patru sau mai mulţi copii, respectiv până la 90 de lei pentru părinţii care cresc singuri patru sau mai mulţi copii.

Din şomeri asistaţi

Reprezentanţii Serviciului Public de Asistenţă Socială (SPAS) Satu Mare au fost şi ieri în inspecţiile periodice pe care le fac la familiile asistate din Satu Mare. O listă lungă de sătmăreni care beneficiază de diferite forme de asistenţă socială prin indemnizaţii lunare sunt verificaţi periodic pentru a vedea dacă sunt modificări în ceea ce priveşte nivelul de trai. „De când s-a ridicat plafonul de venituri de la 180 la 470 de lei, pentru alocaţiile complementare şi monoparentale sunt foarte multe cereri de asistenţă. Sunt şi câteva zeci de familii, care, din cauza crizei au rămas fără locuri de muncă şi şi-au schimbat statutul social, devenind asistaţi.”, declară Doina Văsuţ, director executiv la SPAS Satu Mare.
Punctele fierbinţi din lista inspectorilor sociali sunt cunoscute ca zone rău famate, blocuri dărăpănate, locuinţe improvizate, cu cămăruţe în care trăiesc chiar şi câteva familii. Străzile Ostrovului, Vulturului, Toamnei, Crângului, unde sunt situate şi locuinţele sociale pe care municipalitatea le acordă familiilor nevoiaşe, în cea mai mare marte de etnie romă, sunt printre primele pe lista de inspecţie asistenţilor sociali.

„Nu avem bani de mâncare”

Ieri pe strada Ostrovului, una dintre asistatele sociale se plângea că nu îşi găseşte un loc de muncă:” Soţul a avut TBC şi l-au dat afară de la Florisal, nu avem servici, nu avem bani de mâncare, ne trebuie ajutorul social, iar fata asta Varga Melinda nu are servici şi are un copil de doi ani bolnav de hepatită”, se plângea Claudia Erdei. Pe strada Pintea Haiducul, într-o locuinţă dărăpănată, Farkas Eniko le spunea asistenţilor sociali, că în afară de banii de la primărie, 90 de lei, şi alocaţiile celor patru copii, nu are alte surse de venit: „ Am lucrat la Florisal, au dat afară de acolo mulţi oameni de pe tura de noapte. Copii mai lucrează prin vecini şi mai primesc câte un ban sau mâncare. Sunt şi bolnavă şi nu imi găsesc un loc de muncă”, mai spune femeia.
Cererile de acordare a alocaţiilor împreună cu actele justificative privind componenţa familiei şi veniturile acesteia se depun la Biroul de Prestaţii Sociale din cadrul Serviciului Public de Asistenţă Socială aflat pe strada Ilişeşti, nr. 4 în zilele de marţi şi joi, între orele 9-14. Alocaţiile se acordă doar după o anchetă socială. La interval de trei luni beneficiarii trebuie să facă dovada veniturilor.


 

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite