Satu Mare: Începe licitaţia pentru reabilitarea Palatului de Justiţie. Proiectul valorează 12 milioane de euro (Galerie foto)

Palatul Justiţiei sătmărene va fi reabilitat începând din luna iulie. După şase ani de negocieri şi promisiuni din partea Ministerului Justiţiei, palatul sătmărean a primit o sumă exorbitantă pentru reabilitarea şi recompartimentarea clădirii, respectiv 12 milioane de euro.

Citeşte şi: EXCLUSIV(Galerie foto): Palatul Justiţiei Satu Mare, reabilitat cu 49 de milioane de lei

Vezici aici Galerie foto din Palatul Justiţiei sătmărene

Judecătorii şi procurorii pot răsufla. Din această vară Palatul de Justiţie va intra în reabilitare majoră, respectiv reorganizare şi recompartimentare totală. Parchetele de pe lângă Judecătoria respectiv de pe lângă Tribunalul Satu Mare se vor muta în clădirea de pe Corso a cărei reabilitare a început încă în prima jumătate a anului 2010, urmând ca în această vară să devină funcţională. La fel şi DIICOT-ul se va muta într-o anexă a viitorului Parchet, astfel încât Judecătoria şi Tribunalul Satu Mare pot ocupa 100% Palatul de Justiţie, clădire veche de mai bine de 100 de ani.
6 ani de negocieri pentru 12 milioane de euro
Clădirea palatului va suferi mari modificări, fiind aprobat un buget exorbitant din partea Minsiterului Justiţiei, respectiv suma de 12 milioane lei. În acest fel, se va recompartimenta o mare parte a clădirii, se vor crea noi săli de judecată, birouri şi spaţii anexe pentru arhivă şi registratură, dar şi noi grupuri sanitare.
Negocierile cu Minsiterul au durat aproape şase ani, iar în 2010 toamna în sfârşit s-a aprobat bugetul, iar asta deoarece palatul din Satu Mare se află printre ultimele din ţară care nu a mai trecut prin mari reabilitări de când a fost ridicat.
„Această sumă nu s-a alocat de pe o zi pe alta. Instituţia noastră a solicitat Ministerului banii în urmă cu şase ani, însă procedurile au fost complexe, principalul motiv fiind valoarea banilor, dar şi complexitatea lucrărilor ce au fost incluse în proiect”, spune Dr. Rodica Grosoş-Maxim preşedintele Tribunalului Satu Mare.
Din 1 iulie încep lucrările
Banii au fost aprobaţi anul trecut, iar în aceste zile a început licitaţia pentru lucrări. Sunt aşteptate firme de construcţii să participe la licitaţie până la mijlocul lunii aprilie, iar din 1 iulie, speră conducerea instanţei, vor începe lucrările. Preşedintele Tribunalului spune că proiectul prevede că lucrările vor dura 3 ani, asta dacă firma care va executa lucrările va lucra în ritmul stabilit, respectiv dacă Ministerul va transfera banii în timpul prestabilit.
„Ne-am propus ca până în 15 aprilie să se desfăşoare licitaţia, iar până în 1 iulie să se finalizeze procedurile de depuenre şi soluţionare a licitaţiilor, respectiv de semnare a contractului, iar din 1 iulie să începem lucrările. Aceste lucrări ar trebui să dureze în mod normal 3 ani, asta dacă nu apar probleme pe parcurs”, mai spune Rodica Grosoş-Maxim.
În timpul lucrărilor de reabilitare, Judecătoria şi Tribunalul îşi vor desfăşura în paralel munca în palat, iar asta din simplul motiv că activitatea instanţelor nu permite mutarea într-o altă clădire, doar aici existând săli de judecată potrivite pentru şedinţele de judecată şi dezbateri.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: