România, în zodia bolilor mintale. Psihiatru: „Am avut ca pacienţi vreo 70 de persoane cu studii superioare“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Boala psihică este trăită ca o stare de familie. Foto. arhivă Adevărul
Boala psihică este trăită ca o stare de familie. Foto. arhivă Adevărul

Persoanele cu boli psihice pot avea o viaţă normală, potrivit specialiştilor în domeniu. Aceşti bolnavi sunt de multe ori marginalizaţi sau priviţi ca fiind periculoşi, cu toate că cei care îşi iau tratamentul la timp şi sunt monitorizaţi de medici pot avea o viaţa frumoasă.

Tot mai multe persoane din România ajung să solicite ajutorul psihiatrilor. Specialiştii consideră că un pacient poate să se recupereze dacă respectă cu stricteţe indicaţiile medicului. Tratamentul se adresează simptomelor, deci cu cât acestea sunt mai severe şi tratamentul este mai dur.

Cu toate că bolile psihice nu pot fi comparate cu alte boli, precum ulcerul gastric, diabetul sau tensiunea arterială, pentru că acestea nu schimbă atât de mult modul de viaţă al pacienţilor, şi cei care suferă de astfel de tulburări pot avea o viaţă fericită alături de familie, dacă respectă cu stricteţe tratamentul medicilor şi sunt monitorizaţi astfel încât boala să fie ţinută sub control. 

"Şi cei cu probleme psihice pot să aibă o viaţă normală, că acesta este motivul pentru care muncim să îi recuperăm. Asta depinde însă de mai mulţi factori, despre ce boală psihică este vorba, depinde de recuperarea pe care o fac. Eu am avut vreo 70 de persoane cu studii superioare care s-au recuperat şi lucrează în profesiile lor. Lumea nici nu ştie că sunt bolnavi", susţine medicul psihiatru, academicianul Virgil Enătescu.

Familia, cel mai important sprijin

De cele mai multe ori viaţa de familie este afectată atunci când un membru suferă de o astfel de boală. Mai întâi de toate, în cazul îmbolnăvirii se produce o reorganziare a familiei. Cel bolnav nu este lăsat singur, ci este preluat în grijă de cineva. Cea mai mare greşeală pe care o fac membrii familiei este de a nega că un apropiat de-al lor are nevoie de tratament psihic sau că, după o perioadă de timp, acesta nu mai trebuie să se prezinte la consult pentru că s-ar fi vindecat. 

"Membrii familiei, în raport cu nivelul lor de cultură, îl susţin sau îl împiedică în procesul de recuperare. Sunt foarte multe familii, mai ales în zonele cu un nivel de cultură scăzut, sărace, în care membrii familiei îi spun bolnavului, dacă îl văd că acesta se comportă normal, că s-a recuperat şi nu mai are nevoie de tratament, însă nu întotdeauna comportamentul poate să fie relevant în astfel de situaţii, altfel toţi am fi medici psihiatrii. Pacientul trebuie monitorizat o perioadă îndelungată, dacă nu toată viaţa. Greşeala aceasta nu este numai la noi, la români, cât şi la japonezi şi americani", mărturiseşte Virgil Enătescu. 

Pe lângă faptul că cei apropiaţi împiedică uneori recuperarea persoanelor cu boli psihice, cei apropiaţi sunt de multe ori descurajaţi de costurile ridicate ale acestor tratamente şi încearcă tot felul de metode care li se par mai ieftine, însă nu sunt şi cele mai eficiente. 

"Costurile tratamentelor sunt destul de ridicate, însă astfel de servicii sunt decontate, iar medicamentele pot fi achiziţionate cu reducere. La noi există o chestie, toată lumea se crede savant sau specialist. Spre exemplu, o fiolă care se dă la câteva săptămâni costă câteva mii de lei şi atunci oamenii se plâng că cheltuim prea mult cu aceşti pacienţi. Nimeni nu se gândeşte însă cât ar costa statul român să îl internez pe acel bolnav în spital, să angajez personal specializat, să îi dai mâncare şi alte lucruri. Unii prin mentalitatea lor habar nu au de economia sanitară. În prezent, au dispărut şi spitalele de cronice, în anii 1960 pacienţii cu boli psihice erau internaţi aici şi nu mai ieşeau de aici, pentru că nu se recuperau, tocmai pentru că unii, dacă sunt izolaţi, nu se recuperează aşa cum ar avea şansa să o facă în cadrul familiei. Medicina a evoluat, tratamentele sunt altele, deci şi posibilităţile de recuperare sunt mai mari", spune psihiatrul. 

Boli frecvente, pacienţi cu speranţe

Printre cele mai cunoscute boli psihice care pot fi tratate cu ajutorul unui medic specialist se află depresia, supranumită şi boala secolului XXI, şi asta pentru că afectează din ce în ce mai multe persoane din întreaga lume, indiferent de nivelul de trai, de profesie sau de situaţia amoroasă. Sunt şi aici cauze care favorizează apariţia acestei boli, în mod special, însă ca o concluzie generală, cei care suferă de depresie pot scăpa de ea în totalitate. De exemplu, cu medicamente şi psihoterapie, o depresie severă se poate vindeca în şase-nouă luni, fiind nevoie ulterior doar de şedinţe de "întreţinere", atunci când pacientul simte nevoia. 

"Am avut cazuri de depresivi care au scăpat de boală respectând în totalitate indicaţiile, iar depresia este o boală destul de grea, pentru că este frecventă, are cauze multiple şi trebuie tratate toate. Pe de altă parte, sunt şi persoane care sufereau de epilepsie şi s-au vindecat, însă nu neg am avut şi pacienţi care au refuzat sau nu au respectat un anumit tratament şi suferă în continuare de această boală. În mod clar, recuperarea depinde de pacient şi de relaţia medic-pacient", explică Virgil Enătescu. 

Printre bolile care pot fi vindecate se mai numără tulburările de anxietate, tulburările de personalitate, dependenţa de substanţe psihoadictive, bulimia şi anorexia. Specialiştii subliniază însă că, şi în cazul acestor boli, este important să se intervină la timp, chiar dacă simptomele apar încă din copilărie. 

Satu Mare



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite