Rolina Elsje Blok-Olandeza cu sânge albastru

0
Publicat:
Ultima actualizare:
 Rolina Elsje Blok-Olandeza cu sânge albastru
Rolina Elsje Blok-Olandeza cu sânge albastru

Jumătate româncă, jumătate olandeză, Rolina este o tânără artistă care a reuşit să impresioneze prin picturile şi fotografiile pe care le-a făcut.

Născută: 12 mai 1992, Haga, Olanda
Studii: elevă ]n clasa a XI-a, Liceul de Arte Aurel Popp
Familie: singură la părinţi

Exuberantă, simpatică, inteligentă, dar şi impulsivă, caracteristice zodiei taurului din care face parte, Rolina are o poveste de viaţă fascinantă, deşi este doar la vârsta adolescenţei. S-a născut la Haga din tată olandez şi mamă româncă, iar strămoşii din partea tatălui sunt de „sânge albastru“. „Strămoşii din partea tatălui au descendenţe nobiliare, iar unul dintre ei, Roelof Blok, apare în celebra pictură a lui Rembrandt Lecţia de anatomie, el fiind totodată şi inventatorul “catrol-ului”, scripetele pe care- l vedem pe majoritatea caselor olandeze. Bunicul a fost de asemenea un important inventator în construcţia de rachete, dar şi un marcant lider în cel de-al doilea război mondial, în mişcarea antinazistă olandeză. Am avut o relaţie extraordinară cu bunicul şi cred că de la el am moştenit harul cititului“, povesteşte Rolina. Tânăra este însă mândră şi de descendenţa românească.
Până la vârsta de 12 ani a trăit şi învăţat la unul dintre cele mai prestigioase colegii din Olanda, frecventat şi de copiii Casei Regale, însă un eveniment nefericit a adus-o în ţara natală a mamei ei. „La Haga am trăit practic în buricul târgului, iar atmosfera în care am crescut era tipică civilizaţiei occidentale, în care totul e pus la punct până în cele mai mici detalii. După ce l-am pierdut pe tata, mama a hotărât să venim în România, o ţară care-mi era total necunoscută“, spune Rolina.

S-a remarcat în pictură, fotografie şi teatru

Venită dintr-un mediu total diferit, Rolina a avut un şoc când a intrat în contact cu viaţa de zi cu zi din România.„Recunosc că la început n-am fost prea entuziasmată de ce am găsit aici, însă încet încet am început să mă adaptez noilor condiţii“, spune tânăra. Fiindu-i recunoscute talentele în domeniul artistic, a fost înscrisă în clasele de gimnaziu la Liceul de Artă „Aurel Popp”, unde studiază şi în prezent pictura. „La început nu ştiam o boabă limba română, însă după patru luni am ajuns s-o vorbesc şi s-o scriu perfect, dovadă că la prima teză de Limba Română am făcut cea mai bună lucrare din clasă“, spune uşor stingherită Rolina. Într-un timp foarte scurt a reuşit să impresioneze cu lucrările ei de pictură, dar şi de fotografie. „Îmi place să lucrez în serigrafie şi în tehnici mixte şi mă simt inspirată de curentul Pop Art, care nu este tocmai pe gustul publicului conservator“, spune artista. Ea a avut expoyiţii în mai multe locuri din ţară şi străinătate, dar s-a făcut remarcată şi în trupa de teatru amator Artis, cu care a câştigat câteva festivaluri.
Acum, ea se pregăteşte să participle la faza naţională a Olimpiadei de grafică de la Piatra Neamţ, iar după ce va absolvi liceul doreşte să-şi aprofundeze studiile la celebrul institut de arte „Central Saint Martin’s“ din Londra.

Ce-i place

Îi plac muzeele, marea, Londra, arta contemporană, Coldplay, desenele animate, filmele despre artişti, Louis Vouitton, psihologia, filosofia. Îi place să meargă la festivaluri şi concerte. Îşi iubeşte mult câinele, dar şi prietenii adevăraţi din preajma ei.

Ce nu-i place
Este alergică la proşti şi la kitch-ul dus la extrem, nu-i plac oamenii încrezuţi, nu-i place să se certe şi să mănânce peşte. Îi displace întunericul şi faptul că oraşul Satu Mare este fără viaţă, nu-i plac maneliştii, dar nici să se uite la televizor.

Întrebări şi răspunsuri:

Ce te face fericită?
R.B – În primul rând mama mă face să mă simt fericită. Mă simt fericită când pot să mă exprim liberă, când este primăvară şi când mă aflu în preajma prietenului meu.
Care a fost ceea mai plăcută experienţă a ta din România?
R.B – Hmmm. Nu pot să zic neapărat că au fost nişte experienţe, dar în orice caz am fost deosebit de încântată când am primit nota zece la Istoria Artei, la domnul director Gheorghiade, un dascăl foarte valoros, dar şi exigent.

Satu Mare



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite