REPORTAJ Şansa la educaţie, bogăţia unor copii nevoiaşi. Un liceu privat din Satu Mare le oferă burse gratuit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şapte copii cu o situaţie materială precară, dar foarte buni la învăţătură, sunt şcoliţi gratuit de profesori experimentaţi la Liceul privat „Unirea“ din Satu Mare. Pe lângă taxa de şcolarizare, instituţia de învăţământ le oferă elevilor şi cazare, şi masă.

În clasa a IX-a a Liceului „Unirea“ din Satu Mare sunt înscrişi doar şapte elevi, toţi fiind copii foarte buni, dar fără posibilităţi financiare şi care beneficiază de burse de studiu din partea unităţii de învăţământ. Concret, şcoala le suportă taxele de şcolarizare şi le asigură cazare la internat şi masa.

În fiecare zi, ei vin cu sufletul la gură într-o încăpere mică şi ascultă cu atenţie fiecare lecţie, fiind singurii elevi care urmează cursurile la zi. Restul elevilor de la acest liceu, până la 100, sunt înscrişi la cursurile cu frecvenţă redusă.

După ore, bobocii beneficiază şi de întâlniri extra-curriculare care sunt organizate frecvent.

„Săptămâna aceasta vreau să-i duc pe copilaşi la un restaurant şi să-i învăţ care sunt regulile de bune maniere pe care trebuie să le respecte la astfel de întâlniri“- directoarea liceului, Mariana Racolţa.

Liceul „Unirea“ este o şcoală privată înfiinţată în 2009 de profesoara Mariana Racolţa, sub patronajul Fundaţiei „Ioan Beltechi“ al cărei preşedinte este. Cei şapte copii bursieri sunt selectaţi după criterii foarte stricte, din tot judeţul, chiar de Mariana Racolţa. Directoarea provine dintr-o familie de dascăli renumiţi în Satu Mare, tatăl său conducând ani la rând Inspectoratul Şcolar Judeţean şi înfiinţând casele de copii în judeţ.

Copiii, stâlpi ai familiei

Cristina şi Florin sunt doi elevi foarte conştiincioşi. Ambii, din familii nu foarte înstărite, de la ţară, care au fost crescuţi doar de mamă, dar cu principii şi valori solide. Au avut norocul să o întâlnească pe Mariana Racolţa, care, după 20 de ani de predat în învăţământul de stat, şi-a dat seama că încă mai are putere să facă lucruri bune pentru cei care au nevoie de ajutor.

„Copiii care primesc aceste burse sunt foarte deştepţi şi conştiincioşi. Sunt copii de la ţară care nu stau foarte bine la capitolul situaţie materială. Doi dintre ei trăiesc doar cu mama, iar unii, şi cu bunicii. Toţi au terminat şcoala generală cu medii foarte bune“, susţine Mariana Racolţa.

În general, crede profesoara, copiii veniţi din familii cu posibilităţi materiale precare sunt mult mai recunoscători şi apreciază mai mult ceea ce au decât copiii care au un viitor „asigurat“.

O carieră în medicină

Florin Lăcătuş (15 ani) are vise, ca orice alt adolescent de vârsta lui, însă ceea ce-l diferenţiază este voinţa. Ca frate mai mare, a avut greutăţi şi responsabilităţi de adult de la o vârstă la care mulţi copii nu ştiu ce înseamnă grijile şi necazurile. Are nevoie de dascăli care să-l îndrume spre anumite direcţii.

Florin este capul familiei. Trăieşte doar cu mama şi cu frăţiorul de 7 ani în localitatea Borleşti, judeţul Satu Mare, dar asta nu-l împiedică să se gândească şi la viitorul lui. Deja ştie că după terminarea liceului vrea să urmeze facultatea de medicină şi să devină medic. Dar până atunci, mai are mult de lucru. Toată săptămâna este ocupat cu învăţătura, iar în weekend, când merge la ţară, coase zgărzi oşeneşti şi aşa câştigă ceva bănuţi. Mama nu lucrează şi tot Florin este cel care are grijă şi de frăţiorul lui mai mic.

În plus, Florin se ocupă şi de grădina de la ţară. El recunoaşte că dacă nu beneficia de acest sprijin, cu siguranţă nu avea posibilitatea de a urma un liceu. Ar fi însemnat să-şi plătească o chirie şi să acopere o sumedenie de cheltuieli sau să-şi cumpere rechizitele necesare, bani pe care nu-i are.

„Apreciez foarte mult sprijinul care mi se acordă. Sunt conştient că dacă doamna profesoară Mariana Racolţa nu mă ajuta, nu puteam să urmez un liceu şi am nevoie de studii pe viitor pentru a-mi putea ajuta familia. Colegii de aici sunt drăguţi şi putem colabora mai bine pentru că suntem puţini la număr“, spune Florin.

Buget insuficient

Într-o situaţie asemănătoare este şi Cristina Constantin (15 ani), din comuna Săcăşeni, judeţul Satu Mare. Trăieşte cu mama şi bunica, dar şi cu o surioară mai mică. La fel ca Florin, Cristina a terminat şcoala generală cu note foarte bune, un motiv solid pentru care Mariana Racolţa a selectat-o pentru o bursă gratuită, alături de ceilalţi şase elevi.

Directoarea Liceului „Unirea“ spune că, dacă ar fi posibil, bursele nu s-ar limita la acest număr. Din păcate, adaugă ea, banii strânşi din sponsorizările unor oameni de afaceri sau de la unele asociaţii caritabile nu sunt de ajuns pentru a putea face mai mult de atât.

“Atunci când lucrezi într-un liceu privat, cu un număr mai mic de copii, rezultatele sunt mult mai bune. Am lucrat atâţia ani în învăţământul de stat, dar nu e la fel. Copiii care primesc aceste burse sunt foarte deştepţi şi conştiincioşi. Sunt copii de la ţară care nu stau foarte bine la capitolul situaţie materială”, Mariana Racolţa, directoarea Liceului „Unirea“.

1.200 de lei este taxa pe care o plătesc elevii care urmează cursurile Liceului „Unirea“ cu frecvenţă redusă.

Vă recomandăm şi

Mai multe burse pentru moldoveni în universităţile din Europa

Tinerii din Republica Moldova vor avea mai multe şanse să obţină o bursă de studii în instituţiile de învăţământ superior din Europa graţie Programului ERASMUS+ al Uniunii Europene, lansat zilele trecute, la Chişinău.

Tineri din Moldova şi România vor beneficia de burse de mobilitate academică de scurtă durată

Ministrul Educaţiei, Maia Sandu şi omologul său, Remus Pricopie, au semnat astăzi, la Chişinău, Programul de cooperare şi asistenţă între cele două ministere de profil din Republica Moldova şi România.

Se organizează o nouă bursă a locurilor de muncă pentru femei

Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Arad organizează o nouă ediţie a bursei muncii destinată femeilor.

Cei mai buni studenţi din Republica Moldova, premiaţi cu burse de merit

50 de studenţi, de la 11 instituţii de învăţământ superior din ţară, au ajuns în finala concursului „Burse de Merit“, obţinând câte o bursă în valoare de 12.000 de lei. Studenţii au fost premiaţi ieri, la cea de-a XVIII-a ediţie a concursului, desfăşurat de către Centrul de Informaţii Universitare.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite