Moartea revoltătoare la spital a unui tânăr din Satu Mare. Diversiunea cinică încercată de şeful Agenţiei de Transplant

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medicii Spitalului Judeţean Satu Mare au reacţionat după declaraţiile doctorului Radu Deac, preşedintele Agenţiei Naţionale de Transplant (ANT) din România, care a afirmat că un medic legist din Satu Mare ar bloca transplantul de organe de la singurul pacient declarat în momentul actual în moarte clinică în România.

În urmă cu două zile, preşedintele ANT declara că singurul potenţial donator de organe din ţară este un sătmărean, dar că prelevarea nu este posibilă din cauza refuzului medicului legist acreditat la spitalul din Satu Mare de a-şi da avizul. Deac a susţinut în declaraţiile publice că medicul s-ar teme de un posibil scandal mediatic.

„Atacurile declanşate recent în spaţiul public asupra Agenţiei Naţionale de Transplant şi asupra activităţii de transplant au drept consecinţă faptul că, din acel moment, nu s-a mai efectuat niciun transplant în România, fapt fără precedent. La singurul donator în moarte cerebrală, declarat la Satu Mare, în urmă cu o zi, în cursul zilei de sâmbătă, 26 noiembrie, medicul legist a refuzat să îşi dea acordul de teamă să nu fie implicat în scandalul mediatic la care asistă“, a fost declaraţia preşedintelui ANT, Radu Deac. Şeful ANT a răspuns astfel la neregulile penale sesizate de Ministerul Sănătăţii în urma unor cotroale efectuate la Agenţia de Transplant.

Transplantul ar fi fost ilegal

Sub protecţia anonimatului, cadre medicale de la Spitalul Judeţean Satu Mare consideră că doctorul Radu Deac pare că nu este conştient de urmările legale pe care un astfel de transplant le-ar putea avea. Sursele din spitalul sătmărean consultate de „Adevărul“ susţin că nu s-a pus niciun moment problema de a fi speriaţi de eventualele reacţii mediatice ale prelevării de organe de la bolnavul menţionat, ci că, pur şi simplu, în cazul acestuia, transplantul ar fi ilegal.

Este vorba despre un pacient de 31 de ani, care s-a aflat în coma indusă medicamentos în intervalal 21-29 noiembrie. Ieri, medicii sătmăreni au luat decizia de a-l deconecta de la aparate şi de a-i face autopsia. Cazul tânărului mort la spitalul din Satu Mare este complicat şi implică inclusiv suspiciunea unei grave culpe medicale. Bărbatul a ajuns la urgenţe în dimineaţa zilei de duminică, 20 noiembrie, după ce poliţiştii l-au găsit inconştient, alături de bicicleta personală, pe o stradă din Satu Mare. Potrivit acuzaţiilor unui medic stomatolog, apropiat al familiei, tânărul a fost tratat cu o superficialitate scandaloasă la spital, de unde a fost trimis acasă după doar trei ore, fără să i se facă investigaţii amănunţite, obligatorii în acest caz. Mama tânărului ar fi fost informată verbal, fără să existe un diagnostic scris, că fiul ei s-ar fi aflat în comă alcoolică. Varianta consumului excesiv de alcool a fost infirmată, însă, ulterior, de către apropiaţii pacientului. A doua zi, tânărul a fost adus de urgenţă la spital, după ce şi-a pierdut conştienţa, pe fondul stării accentuate de rău, şi s-a lovit cu capul de un perete.

Coşmarul tânărului mort la Satu Mare

Abia atunci medicii l-au examinat la computerul tomograf şi au descoperit grave fracturi craniene. „Pentru că era agitat, medicul de gardă decide sedarea pentru a putea efectua examinarea CT. Doar că sedarea se pare că a fost supra-dozată şi pacientului îi scade concentraţia de oxigen din sânge şi este chemat medicul de la ATI. Acesta, justificat, evită riscul unei insuficienţe respiratorii care ar putea agrava starea pacientului şi decide intubarea acestuia precum şi inducerea unei come medicamentoase. Un coşmar, totul părea doar o mică problema şi acum tânărul avea o situaţie incertă şi semne agravante neurologice. În 48 de ore, creierul tânărului se inflamează atât de puternic încât apasă vasele de sânge şi survine ireversibila moarte cerebrală“, a descris medicul stomatolog Călin Culcean situaţia de la spitalul din Satu Mare. Peste 200 de oameni s-au adunat ulterior în faţa spitalului pentru a proteste împotriva cazului scandalos.

Istoricul acestui caz ridică două suspiciuni – de crimă şi de culpă medicală, iar la ancheta demarată în cazul pacientului este obligatorie autopsia. Sursele anonime consultate de reporterii „Adevărul“ au indicat reglementarea legală care ar fi încălcată în cazul prelevării de organe.

Autopsia este obligatorie

Legea 95/2006, privind reforma în domeniu sănătăţii, prevede la Articolul 148, Punctul 8: „Prelevarea de organe, ţesuturi şi celule de origine umană, în cazuri medico-legale, se face numai cu consimţământul medicului legist şi nu trebuie să compromită rezultatul autopsiei medico-legale, conform modelului prevăzut în anexa nr. 8.!“. Dacă medicii ar aproba un transplant şi ar distruge astfel probleme pentru autopsia medico-legală, aceştia ar răspunde în faţa legii, conform Articolului 156 din aceeaşi lege: „Fapta persoanei care a dispus sau a efectuat prelevarea atunci când prin aceasta se compromite o autopsie medico-legală, solicitată în condiţiile legii, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 3 ani“.

Un precedent în acest sens a avut loc la Oradea în 2014. Doctorul Gabriel Mihalache este anchetat ca suspect de DNA, acestuia aducându-i-se acuzaţii de „efectuare a unei prelevări atunci când prin aceasta se compromite o autopsie medico-legală, solicitată în condiţiile legii“.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite