Protest masiv al operatorilor din turism organizat pe 1 mai. „Zeci de mii de oameni din industrie sunt acum afectaţi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imaginea care va fi promovată de operatorii din turism în timpul protestului FOTO Facebook/ Dana Rentea
Imaginea care va fi promovată de operatorii din turism în timpul protestului FOTO Facebook/ Dana Rentea

Industria turismului este printre cele mai afectate industii de criza cauzată de pandenia de coronavirus. Operatorii din România spun că nicio măsură legislativă nu vine în sprijinul lor şi că, din acest motiv, pregătesc un protest masiv în mediul online.

După două luni, de când România se confruntă cu pandemia de COVID-19, operatorii din turism au ales să protesteze exact pe 1 Mai, ziua în care, tradiţional, românii alegeau să plece în minivacanţe la mare sau la munte. Ideea unui protest a plecat de la o discuţie purtată pe un grup al operatorilor din turism, unde sunt peste 6.000 de lucrători în domeniu înscrişi.

„Vrem să promovăm protestul către toate persoanele care lucrează în turism, plus turişti. Problemele turismului nu sunt doar problemele celor care lucrează în turism, ci şi problemele turiştilor care îşi doresc să meargă în vacanţe”, spune Dana Rentea, directorul agenţiei de turism Simbotour din Satu Mare, unul dintre organizatorii protestului.

Protestul online se va desfăşura vineri, 1 mai, începând cu ora 10.00. „Am creat un eveniment pe Facebook şi erau deja peste 300 de participanţi, după o oră şi jumătate (pe grupul nostru), şi zeci de persoane pe evenimentul public. Am pregătit o fotografie sugestivă pe care o vom posta toţi mâine şi ne dorim să devină virală. Vom pregăti şi un filmuleţ cu mesaje pentru guvernanţi şi turişti. De la turişti aşteptăm încredere şi răbdare, de la guvernanţi aşteptăm reglementări”, adaugă Dana Rentea.

Salvaţi Turismul

Evenimentul creat pe Facebook este intitulat „Salvaţi Turismul”, fiind singura modalitate prin care operatorii din turismul mai speră să poată atrage atenţia guvernanţilor asupra crizei cu care se confruntă industria de resort.

„Salvaţi turismul pentru ca mai apoi călătoriile să ne salveze pe noi toţi. Anul acesta vom sărbători ziua muncii într-un mod inedit. În data de 1 Mai, la ora 10.00, vom face un protest online. Vom bate din nou la poarta Guvernului şi nu ca să cerem bani, ci ca să cerem legi. Vrem legi care să corespundă realităţii de azi. Vrem legi care să ne ajute să trecem peste această perioadă grea, să ne păstrăm activitatea, să ne păstrăm locurile de muncă, să putem să oferim în continuare vacanţe turiştilor români şi străinilor care doresc să viziteze România.”

Dana Rentea arată că, deşi turismul a fost prima industrie afectată de criză nu are încă nicio reglementare din partea guvernanţilor care să vină în sprijinul acesteia. „De două luni analizează, dar nu fac nimic concret. Nu există nici un plan nici pe termen scurt, nici pe termen lung. Nu ştim ce măsuri va impune statul pentru ca noi să ne pliem pe cerinţele statului. Zeci de mii de oameni din industria turismului (agenţii de turism, ghizi, hotelieri) sunt în acest moment afectaţi de criza provocată de COVID-19.”


Potrivit operatorilor din turism, o mare problemă în acest moment o reprezintă serviciile rezervate şi plătite în avans de turişti, dar care nu mai pot fi onorate din cauza restricţiilor impuse de pandemia de coronavirus. Agenţii de turism spun că, în marea majoritate, turiştii au înţeles că a cere banii înapoi este un efort financiar aproape imposibil de făcut de industria turismului şi au acceptat varianta reprogramării în cursul acestui an sau anului viitor.

Ce solicită operatorii din turism

Încă din luna martie, Asociaţia naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) a transmis o scrisoare deschisă Guvernului prin care solicita adoptarea de urgenţă a unor măsuri menite să vină în sprijinul industriei turismului. Dintre acestea amintim:

  • Susţinerea de către Stat a ajutorului de şomaj tehnic
  • În cazul agenţiilor de turism, singură măsură care ar funcţiona este exonerarea de la plată a taxelor şi impozitelor pe o perioadă de cel puţin trei luni.
  • Timp redus de muncă, combinat cu şomaj tehnic plătit de stat, pentru o perioadă de cel puţin 1 an de acum înainte.
  • Facilitate pentru obţinerea liniilor de credit pentru capital de lucru, cel puţin prin băncile cu capital de stat (CEC Bank, Exim Bank).

Pe aceeaşi temă:

Investitori de pe litoral: Turismul în România se va prăbuşi, iar peste 1 milion de români vor rămâne şomeri

Plan de salvare a turismului în Delta Dunării. Propunere: Tichetele de vacanţă să aibă valoarea de 3.000 de lei

Predicţii despre sezonul estival pe litoralul românesc. Scenariul optimist: „1 Mai va fi o sărbătoare a ieşirii din criză“

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite