Produs unic în lume. Brânza care nu se strică, creată special pentru război, obţinută într-o fabrică din Satu Mare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Într-o mică fabrică din comuna Odoreu, judeţul Satu Mare, se produce un aliment unic în lume, gândit special pentru perioadele de război. Este vorba despre brânza care nu are termen de valabilitate şi care poate fi păstrată la temperaturi foarte ridicate

Un interprinzător din Satu Mare produce, într-o fabrică situată la 15 km de Satu Mare, în comuna Odoreu, un produs unic în lume, extrem de nutritiv, gândit special pentru perioade de război. Gabriel Iuga prepară, în fabrica a cărui proprietar este, brânză care nu are termen de valabilitate şi care poate fi păstrată la temperaturi de peste 25 de grade Celsius.

“Ce facem noi aici nu seamănă nici pe departe cu ceea ce se produce în momentul de faţă pe piaţă. Mereu le spun oamenilor: toate brânzeturile care au sub un an şi jumătate de maturare şi sunt puse pe piaţă intră în categoria alimentelor de risc la boli foarte grave”, spune Iuga.

Brânza care se produce în fabrica de la Odoreu din 2009 este un încă produs încă experimental, care nu are termen de valabilitate, adică poate fi consumat la câteva decenii după ce a ieşit de pe porţile fabricii. De menţionat este că acest aliment extrem de nutritiv, unic oriunde în lume, este realizat pentru a servi drept o provizie în caz de calamitate sau război, pentru a cărui finalizare sunt necesari nu mai puţin de cinci ani. Proprietarul fabricii Naturlact, Gabriel Iuga, este cel care a descoperit reţeta.

Procedura care trebuie urmată pentru a obţine acest produs este îndelungat. Gabriel Iuga explică că laptele este adus la o stare a purităţii foarte înaltă, cu o valoarea de 200.000 de colonii formatoare bacteriene/ml de lapte, în comparaţie cu producţia clasică de brânzeturi care începe de la 18, 20 de milioane de astfel de colonii.

“E o procedură extrem de lungă care durează aproximativ nouă luni, plus procesul de maturare. La finalul procedeului brânza devine foarte tare pe dinafară şi va avea o carcasă de circa 10 mm care poate fi păstrată până la 25 de grade celsius”, explică Gabriel Iuga.

Acest produs care, speră inteprinzătorul, va marca istoria, este realizat în cantităţi mici, un lot, o dată pe săptămână. Apoi este dus într-o cămăruţă, special amenajată pentru procesul de maturare a brânzei, unde temperatura nu este mai mare de şase grade Celsius. Se ţine cinci ani până când poate fi consumată.  Această brânză este extrem de nutritivă, astfel că 100 de grame consumate ţin de foame o întreagă zi.

După încheierea procesului de maturare şi finisare, brânza ajunge să coste 430-440 de lei/kg. Costurile de realizarea a fabricii de la Odoreu s-au ridicat la aproape două milioane de euro, bani europeni.

Zer preparat odinioară pentru Casa Regală

La fel ca şi brânza minune, în fabrica de la Odoreu se realizează un alt produs care reprezintă un aliment-medicament cu rezultate remarcabile în dietele de slăbit.  Zerul obţinut în fabrică se face după o reţetă foarte veche, de sute de ani. Gabriel Iuga a moştenit reţeta de la bunica sa “baba doroftoaie” Nastasia Runcar, cea care prepara acest zer odinioară pentru Casa Regală a României.

Gabriel Iuga explică că zerul fabricat de ei este un produs obţinut la viteze foarte mari, proces în urma căruia structura moleculară a acestuia se dezbină. Dintr-o componentă se obţine brânza, iar din celalaltă zerul, acel lapte fără conţinutul alb, fără cazeină. Etapele parcurse fac ca toate componentele nutritive să rămână în zer.

“Este un proces total diferit celui clasic, în care toate substanţele trec în brânză iar zerul este aproape o apă chioară, puţin colorată. Zerul făcut de noi este de două ori mai dulce ca laptele de pe piaţă şi are extrem de multe proprietăţi vindecătoare, în aproape orice afecţiune”, a declarat Gabriel Iuga, proprietarul Naturlact.

Produs care tratează diferite afecţiuni

Potrivit omului de afaceri, foarte multe persoane au trecut pragul fabricii şi cunosc zerul fabricat aici. Circa 97% din cei care au şi consumat acest zer după un program bine stabilit au avut rezultate îmbucurătoare. Cele mai spectaculoase rezultate însă au fost cele care-i vizează pe copiii până în cinci ani care se confruntau de diferite disfuncţii digestive dar nu numai.

“Astăzi este cea de-a 11-a zi în care nu am consumat nimic înafară de alimentul minune, zerul din lapte de vacă. Mă simt excelent. Îl recomand cu căldura în curele de detoxifiere, precum şi în tratatea diferitelor boli. Are aportul suficient de vitamine, încât nu provoacă foamea, ci din contra, saţietate maximă”, spune una dintre clientele care consumă zerul de la Naturlact într-un program bine stabilit.

Un alt caz concret este al bucureşteanului Sorin Petre care, timp de doi, stătea mai mult prin spitale decât acasă, iar doctorii nu reuşeau să-i pună un diagnostic. Problema era că nu putea să mânânce abia deloc şi toată ziua vomita.

“După ce doi ani am stat mai mult prin spitale şi nimeni nu-mi spunea ce am m-am hotărât să apelez la altceva. Am auzit de zerul care se face la fabrica Naturlact, după care l-am contactat pe domnul Iuga. El mi-a recomandat un program care prevedea ca timp de trei luni să nu consum altceva în afară de zer, plus un covrig pe zi. După această perioadă nu am mai avut nicio problemă”, ne-a declarat bucureşteanul Sorin Petre.

Produse care ţin “vie” fabrica

Din gama de lactate produsă la Odoreu fac parte şi alte tipuri de lactate care ajung pe rafturile magazinelor din ţară. Produsele pe care companie le produce sunt 100% naturale, obţinute prin fermentarea naturală a laptelui nepasteurizat şi pasteurizat, omogenizat şi ultrafiltrat, laptele, materie primă, provenind din fermele proprii. Gabriel Iuga explică că laptele, de exemplu, îşi păstrează identitatea din ugerul vacii şi are de până la 50 de ori mai puţini germeni, decât orice alt lapte netratat termic şi este singurul aliment viu pe care omul îl poate consuma în mod natural. Toţi banii pe care proprietarul Naturlact îi încasează din comercializarea acestor produse se investesc în procesul ce vizează realizarea acestui produs unic, brânza pentru vreme de război.

Pasionat de “o altfel de artă a vindecării”

Povestea fabricii de la Odoreu din care ies aceste produse minune începe prin anii 2009 când o grupare economică din ţările arabe solicitau un parteneriat pentru producerea unor brânzeturi puţin mai speciale pentru condiţiile lor climaterice. Gabriel Iuga explică că în specificaţiile tehnice ale acestora era prevăzută posibilitatea păstrării acestor brânzeturi fără frigider, la temperature mai înalte. “O variantă care m-a inspirat a fost una veche, cea romană, pentru că exista această tentă de producere a brânzeturilor şi la romani”, povesteşte Gabriel Iuga.

Deşi s-au arătat interesaţi de realizarea unor astfel de produse, din cauza costurilor de producţie arabii au rămas în stand by. Însă Iuga a continuat cu această afacere, fiind pasionat de tot ceea ce înseamnă vindecare cu produse din natură. De mic copil s-a arătat interesat de proprietăţile vindecătoare ale pantelor şi a tehnicilor de meditaţie laya. Azi el practică acest gen de meditaţii, prin intermediul cărora află care sunt cauzele ce duc la declanşarea unei boli şi poate, prin acest fel, să propună o schemă de tratament cu acest produse bio, pentru fiecare persoană în parte.

Studiul efectelor biologice

Profesorul Ioan Mărcuş de la USAMV a realizat în cadrul disciplinei de fiziopatologie un studiu al efectelor biologice ale zerului produs de Naturlact. Studiul a fost efectuat pe 20 de şobolani şi a constat în administrarea extractului proteic din lapte de vacă timp de cinci luni.

Ca o concluzie generală, profesorul Ioan Mărcuş susţine că nu există indicii care să sugereze prezenţa unor efecte secundare adverse generate de consumul exclusiv de zer la animalele din loturile experimentale comparativ cu loturile de control, şi respectiv cu datele din literatura de specialitate.

De asemenea, se poate concluziona că la animalele care au consumat exclusiv zer, intervalul de apariţie al tumorilor este semnificativ mai mare (dublu), rata de creştere tumorală este mai redusă iar volumul tumoral final este mai mic comparativ cu lotul de control.

“Este greu de spus în acest moment dacă aceste efecte biologice sunt rezultatul proprietăţilor intrinseci pe care le are extractul proteic studiat, sau ele sunt rezultatul restricţiei calorice implicite care rezultă din consumul exclusiv de zer, cu eliminarea completă din alimentaţia animalelor a oricărei alte surse de glucide, lipide, proteine. Pentru asta ar trebui identificat posibilul mecanism de acţiune al unor compuşi din compoziţia extractului proteic asupra funcţiei şi metabolismului celulei normale şi tumorale, ceea ce înseamnă, în primul rând, o continuare a studiului în cadrul unui proiect de cercetare finanţat din fonduri private sau guvernamentale, şi desfăşurarea lui pe un număr mai mare de animale, şi într-o perioadă mai îndelungată de timp”, explică profesorul Mărcuş.

Vă recomandăm şi

VIDEO Activitate economică blocată la Fabrica de Arme Cugir. Partenerul extern tradiţional nu mai poate onora contractul

Au cumpărat o microberărie unde produc bere artizanală: povestea din spatele Zăganu

Investiţie în impas: ce se întâmplă cu proiectul viitoarei fabrici de biciclete din Haţeg, unde vor lucra 950 de oameni

FOTO Reţeta Magiunului de prune Topoloveni a împlinit 100 de ani

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite