Procurorii DIICOT au efectuat peste 40 de percheziţii domiciliare. Au fost ridicate sume importante de bani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poliţiştii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Satu Mare şi procurorii D.I.I.C.O.T. – B.T. Satu Mare au efectuat în această dimineaţă 42 de percheziţii domiciliare, într-un dosar de contrabandă şi camătă

În cauză s-a reţinut că mai multe capturi de ţigarete de provenienţă ucraienană, peste 400.000 de bucăţi, au fost introduse în ţară peste făşia verde, încă din luna februarie a acestui an. Ulterior, acestea ar fi fost preluat de membrii grupării şi comercializate în Satu Mare. 

Procurorii au pus în executare 10 mandate de ducere emise pe numele persoanelor bănuite de comiterea infracţiunilor de contrabandă şi camătă, acestea urmând a fi prezentate procurorilor D.I.I.C.O.T. – B.T. Satu Mare, pentru audieri şi dispunerea de măsuri legale.

Forţele de ordine au stabilit că în perioada septembrie 2019 – noiembrie 2020, pe raza judeţului Satu Mare, s-a constituit şi a activat un grup infracţional organizat implicat în activităţi ilicite pe linia contrabandei cu ţigări şi a cămătăriei.

Liderul grupării este principalul furnizor de ţigări de contrabandă din zona Piaţa Someş din municipiul Satu Mare, ţigări care sunt depozitate la domiciliul său, al fiului său, cât şi al mamei sale, dar şi în apartamente situate în apropierea pieţei, care aparţin unor persoane vulnerabile, uşor influenţabile, pe care membrii grupării le forţează să-i sprijine prin folosirea ameninţărilor şi a actelor de violenţă. 

Ţigările de contrabandă sunt furnizate liderului de către mai multe persoane ce le achiziţionează de la diverşi cetăţeni ucraineni, care le introduc pe teritoriul României prin trecerea frauduloasă a fâşiei verzi, în zona comunei Cămârzana. 

Ţigările obţinute de la aceşti furnizori sunt comercializate, în special, cu amănuntul, în Piaţa Someş din municipiul Satu Mare, de către membrii grupării.
Cantităţile şi frecvenţa vânzării acestor ţigarete au adus venituri considerabile membrilor grupării care au ajuns sa obţina averi importante, să conducă autoturisme de lux şi să deţină sume mari de bani si bijuterii.

”Cu privire la faptele de cămătărie s-a reţinut faptul că, liderul împrumuta persoane vulnerabile financiar, cu diverse sume de bani, practicând o dobândă de 120%. Aşa-zisa contabilitate, respectiv trei registre, în care este păstrată evidenţa persoanelor împrumutate era ţinută de către mama liderului. Persoanelor împrumutate care aveau venituri salariale, le erau reţinute drept garanţie cardurile şi codurile PIN ale acestora, în caz contrar recuperarea datoriilor se realiza prin metode de constrângere, constând în ameninţări verbale şi fizice”, au transmis reprezentanţii DIICOT.

Pe parcursul investigaţiilor au fost ridicate aproximativ 400.000 de ţigarete de provenienţă ucraineană, iar în urma percheziţiilor au fost ridicate până în prezent 25 de baxuri cu ţigarete de contrabandă, dar şi importante sume de bani.

La sediul DIICOT – Biroul Teritorial Satu Mare vor fi conduse, în vederea audierii, un număr de 14 persoane.
Acţiunea a beneficiat de sprijinul ofiţerilor de poliţie judiciară din cadrul BCCO Oradea, al lucrătorilor de poliţie din cadrul SICE, BIC şi Serviciului Criminalistic al IPJ Satu Mare, şi al jandarmilor din cadrul IJJ Satu Mare.
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale.
Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Zeci de percheziţii DIICOT la Iaşi pentru capturarea unei reţele care a creat un prejudiciu de 12 milioane de euro

Traficanţii care au rescris modul în care se face contrabandă. Pedepsele ridicole la care au fost condamnaţi

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite