Primăria Satu Mare a cadorisit ilegal Florisalul cu două milioane de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Societatea Florisal SA oferă printre cele mai scumpe servicii de salubritate din ţară  FOTO  arhivă
Societatea Florisal SA oferă printre cele mai scumpe servicii de salubritate din ţară  FOTO  arhivă

Ultimul rapoart de control şi audit, realizat de Curtea de Conturi în 2013, scoate la iveală o serie de nereguli privind gestionarea banului public în judeţul Satu Mare. În raport se arată că Primăria Satu Mare a efectuat plăţi către Florisal SA în valoare de 2.173.000 lei, fără a-i datora aceştia bani.

În raportul întocmit se arată că Primăria Satu Mare a efectuat plăţi nedatorate în sumă de 2.173.000 lei către societatea de salubritate Florisal SA, urmare a indexării eronate a tarifelor la serviciile de salubritate

“UAT Satu Mare a efectuat plăţi nedatorate către o societate de prestări servicii de salubritate, urmare indexării eronate a tarifelor la serviciile de salubritate. Astfel, tarifele prevăzute în contractul încheiat au fost actualizate eronat în funcţie de indicele mediu al preţurilor de consum pentru populaţie pentru apă, canal, salubritate (116,02%) şi nu în funcţie de nivelul mediu al indicatorului al ratei inflaţiei sau deflaţiei pe ultimele 12 luni, aşa cum era prevăzut în contractul şi în caietul de sarcini care a stat la baza încheierii acestuia”, se arată în raportul Curţii de Conturi.

Şi din extrasele raportului Curţii de Conturi pe 2011 reiesea faptul că Primăria Satu Mare a plătit nelegal 2, 35 milioane lei pentru servicii de salubrizare la tarife mai mari decât cele stabilite prin contract şi 1, 35 milioane contravaloarea unor “servicii de transport a reziduurilor menajere” fără temei legal.

Un sătmărean plăteşte cu 2, 7 lei mai mult ca şi un clujean

Din 2005 până în prezent, contractul Primărie – Florisal a fost modificat prin 25 de acte adiţionale, unele la limita legalităţii. Oficiali din conducerea primăriei susţin că prin intermediul acestora, consiliul local a aprobat ilegal modificarea tarifelor practicate de Florisal, după voia omului de afaceri Vasile Puşcaş, fără acte din care să reiasă necesitatea scumpirilor, condiţie impusă de ordinul 109 din 9 iulie 2007 emis de Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice. Tarifele pentru persoane fizice au crescut de la 1,4 lei/lună în 2005, la 7,7 lei/lună în 2012, şi chiar dublu pentru persoanele juridice. Acest lucru ne plasează direct în fruntea clasamentului celor mai scumpe firme de salubritate din ţară. Pentru exact acelaşi serviciu, un clujean trebuie să scoată din buzunar doar 5 lei/lună/persoană, cu 2,7 lei mai puţin decât un sătmărean. Să nu mai vorbim despre tarifele firmei de salubrizare de la Iaşi. Locatarii din blocuri plătesc pentru serviciile de salubrizare 5,3 lei pe lună de fiecare persoană, în timp ce ieşenii care locuiesc la casă 6,1 lei pe lună. Şi asta, după ce s-a apelat la o majorare de aproximativ 20%,  în 2010. Un exemplu concret este şi cel de la Oradea, unde persoanele fizice plătesc pentru colectarea deşeurilor 6,35 lei pe persoană.

Citeşte şi

Firma Florisal, îmbogăţita iernii. Costurile astronomice ale deszăpezirii la Satu Mare

ANCHETĂ Culisele monopolului Florisal. Cel mai scump serviciu de salubrizare din ţară

Florisal SA mulge Primăria cu două mâini

Cadourile municipalităţii către cel mai scump serviciu de salubrizare din ţară s-au concretizat într-un milion de euro

Primăria municipiului Satu Mare a prelungit pentru încă şase ani contractul de firma de salubrizare Florisal

 

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite