EXCLUSIV Preasfinţire cu bani de la stat: 50.000 de euro tocaţi în două zile pe vizita Patriarhului Daniel

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Potrivit unui raport al Curţii de Conturi, jumătate din bani au fost 
chletuiţi ilegal, ajungând din contul primăriei Negreşti Oaş în cel al 
Parohiei, organizatorul evenimentului  FOTO  arhivă
Potrivit unui raport al Curţii de Conturi, jumătate din bani au fost chletuiţi ilegal, ajungând din contul primăriei Negreşti Oaş în cel al Parohiei, organizatorul evenimentului  FOTO  arhivă

Sfinţirea Catedralei din Negreşti Oaş, făcută, în 2012, în prezenţa unor nume grele din cadrul BOR, în frunte cu Patriarhul Daniel, a fost suportată din bugetul judeţului. Conform Curţii de Conturi, banii, cheltuiţi în mare parte pentru masa, cazarea şi darurile oferite invitaţilor, au fost cheltuiţi ilegal

Nu mai puţin de 50.000 de euro, bani publici, a cheltuit Parohia Negreşti Oaş, în doar două zile, cât a stat Patriarhul Daniel împreună cu alţi 17 mitropoliţi şi nume mari ai Bisericii Ortodoxe Române (BOR), pentru a sfinţi Catedrala „Duminica Tuturor Sfinţilor”, din oraş.

Potrivit unui raport al Curţii de Conturi, jumătate din bani au fost chletuiţi ilegal, ajungând din contul primăriei Negreşti Oaş în cel al Parohiei, organizatorul evenimentului. Mare parte din bani a fost dată, astfel, pe mâncarea, băutura, cazarea invitaţilor, dar şi pe alte „mărunţişuri”, precum aranjamente florale, mape sau cadouri.

3.000 de euro, un invitat

Un calcul simplu arată că pentru fiecare invitat de rang înalt din cadrul BOR, organizatorii au alocat un buget de aproximativ 3.000 de euro. Pe lângă banii cheltuiţi pe cazare sau mesele festive, sume importante de bani s-au dus şi pentru darurile oferite Patriarhului: păpuşi îmbrăcate în straie oşeneşti, o icoană, dar şi un imens buchet de flori. 

O parte din sumă s-a dus şi pe diplome de onoare oferite unor reprezentanţi ai clerului, simpli cetăţeni, precum şi parlamentarului Valer Marian, din Satu Mare, dar şi preşedintelui Consiliului Judeţean (CJ), Adrian Ştef, şi primarului din Negreşti Oaş, Aurelia Fedorca. Toţi au primit diplomă pentru că ar fi contribuit la ridicarea catedralei.

image

În replică la raportul Curţii de Conturi, primarul Aurelia Fedorca susţine că banii au fost cheltuiţi justificat şi că cei 50.000 de euro au fost alocaţi de către CJ Satu Mare. Acest lucru, susţine Fedorca, s-ar fi întâmplat după ce Primăria şi Protopopiatul Ortodox Român Oaş ar fi făcut, în iunie 2012, o solicitare către şefii judeţului, prin care cereau banii pentru evenimentul religios, explicând în detaliu destinaţia banilor, în care s-ar fi inclus şi un buget pentru gustarea oferită către 15.000 de credincioşi. Ulterior, reprezentanţii CJ Satu Mare au trimis banii către Primăria din Negreşti Oaş, aceştia ajungând, în final, la Parohie.

image
Gestionarea sumei a fost făcută de către Parohia Ortodoxa, respectându-se legalitatea destinatiei- Aurelia Fedorca, primarul din Negreşti Oaş.

Contactaţi în repetate rânduri de jurnaliştii „Adevărul”, reprezentanţii BOR nu au oferit, până aseară la închiderea ediţiei, un punct de vedere oficial despre acest caz.

Ce spune legea

Conform legii, de la bugetul Ministerului Culturii şi Cultelor sau de la cel al judeţelor se pot aloca bani pentru construirea sau restaurarea lăcaşelor de cult, care sunt monumente istorice sau care au o valoare deosebită. Investiţii cu bani de la buget se mai pot face şi pentru achiziţionarea de imobile necesare desfăşurării activităţii unităţilor de cult, dar şi pentru susţinerea unor acţiuni cu caracter internaţional realizate de cultele religioase. De asemenea, cu bani de la bugetele locale se poate finanţa întreţinerea bisericilor cu venituri reduse sau se pot face investiţii în întreţinerea bunurilor de patrimoniu aparţinând cultelor, precum şi pentru activităţile de asistenţă socială susţinute de acestea. 

Drept la replică

După apariţia materialului în ediţia tipărită a ziarului dar şi în cea online, Episcopia Maramureşului şi Sătmarului a ţinut să facă câteva precizări care contrazic atât informaţiile descoperite de auditorii Curţii de Conturi, cât şi informaţiile oferite de primarul oraşului Negreşti Oaş, Aurelia Fedorca, care a declarat clar că suma de 250.000 de lei a fost cheltuită pe vizita Patriarhului Daniel.

"Consiliul Judeţean Satu Mare a alocat suma de 250 000 lei pentru finalizarea lucrărilor la Catedrala Ortodoxă din Negreşti – Oaş şi pentru sfinţirea acesteia. O parte din bani a fost folosită pentru decontarea unor lucrări de execuţie la noul locaş de cult din Negreşti – Oaş, iar restul sumei pentru organizarea evenimentului sfinţirii şi inaugurării catedralei oraşului la 1 iulie 2012, la care au participat câteva zeci de invitaţi (ierarhi, reprezentanţi ai autorităţilor centrale şi locale, sponsori şi alţi binefăcători) şi peste 20 000 de credincioşi. Consiliul Judeţean Satu Mare a alocat suma de 250 000 lei pentru finalizarea lucrărilor la catedrală, precum şi sfinţirea şi inaugurarea acesteia, care a reprezentat un eveniment deosebit din viaţa comunităţii ortodoxe din oraşul Negreşti – Oaş. Darurile oferite Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, două păpuşi îmbrăcate în straie oşeneşti, o icoană pictată pe lemn şi un buchet de flori, au valoare de simbol, ca şi obiectele liturgice din argint aurit şi cărţile de cult şi de teologie pe care Preafericirea Sa le-a oferit cu acest prilej parohiei din Negreşti – Oaş. Ele rămân în patrimoniul instituţiilor bisericeşti respective", precizează biroul de presă al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului.

Vă recomandăm şi

Noua mitropolie cere să fie luată sub oblăduirea Patriarhiei Române

Autorităţile din Dâmboviţa nu sunt dispuse să sprijine financiar construirea Catedralei Neamului

Propaganda BOR: Eminescu şi-a dorit Catedrala Mântuirii Neamului

Indignare în Rusia: Patriarhia rusă a scos un calendar dedicat lui Stalin

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite