Pompierii români aşteaptă ajutor din Canada pentru lichidarea incendiului de la sonda de forare a gazului din Moftin, care a luat foc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Incendiu a izbucnit în noaptea de 17 spre 18 Decembrie, fără a face victime - foto: C.R
Incendiu a izbucnit în noaptea de 17 spre 18 Decembrie, fără a face victime - foto: C.R

Pompierii sătmăreni, alături de cei din Bihor şi Maramureş, pot doar să supravegheze focul, stingerea flăcărilor putând duce la acumulări de gaze în atmosferă. O echipă din Canada va veni la Satu Mare să coordoneze acţiunea de lichidare a incendiului.

Un incendiu violent a izbucnit noaptea trecută la sonda de la Moftin Mare, judeţul Satu Mare, sondă aflată în pregătire pentru pornirea exploatării de gaz. 
 

Aceasta aparţine polonezilor de la Serinus Energy care au obţinut la începutul acestui an toate avizele necesare exploatării unei pungi de gaze aflate sub comuna Moftin. Se pare că aceştia au avut parte de o defecţiune suspensiei sondei, care a dus la eliberarea de gaze, care mai apoi s-au aprins.

„În timpul unei operaţiuni de rutină de pregătire a sondei Moftinu 1001 pentru intrarea în producţie a avut loc o eliberare neaşteptată de gaze, care ulterior a luat foc. Compania era în curs de scoatere din suspensie a sondei, înainte de demararea producţiei. La momentul incidentului, valva de protecţie (Blow-out Preventer – “BOP”) era în curs de a fi instalată la capul sondei. Platforma sondei a fost evacuată şi securizată, iar întreg personalul companiei şi al contractorilor este în siguranţă şi nu a suferit răni”, transmite Serinus Energy.

incendiu sonda gaze

Compania poloneză controlată de fondul de investiţii Kulczyk Investments a demarat sondări în acest an în România şi Tunisia. În comuna Moftin au instalat două sonde, una dintre acestea urmând să scoată din adâncuri aproximativ 500 de milioane de metri cubi de gaz, aproximativ 4% din consumul anul al României. 

Pentru stingerea incendiului de la sonda care a luat foc în noaptea de 17 spre 18 Decembrie au intervenit peste 30 de pompieri sătmăreni în primă fază, aceştia primind ulterior ajutorul colegilor din Bihor şi Maramureş. Conform acestora, incendiul nu poate fi stins, pentru că ar exista riscul de acumulări de gaze în atmosferă şi implicit de explozie. Se pare că pompierii pot doar monitoriza situaţia, până când vor ajunge la Satu Mare specialişti canadieni, experimentaţi în astfel de situaţii, care vor coordona acţiunea de lichidare a incendiului. 

incendiu sonda gaze
Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite