Poliţistul cultivator şi traficant de canabis. Agentul-şef principal a vândut droguri unei fete chiar în maşina Poliţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Agentul şef principal Cristian Pastor avea şi o clientă minoră. Foto: Facebook
Agentul şef principal Cristian Pastor avea şi o clientă minoră. Foto: Facebook

Un poliţist sătmărean, în prezent suspendat din activitate şi aflat în arest la domiciliu, a fost trimis în judecată pentru trafic de droguri de risc, favorizarea făptuitorului şi constituire de grup infracţional organizat după ce a fost prins că, în perioada ianuarie-iunie 2017, a vândut canabis în municipiul Satu Mare, drogurile provenind din cultură proprie ori ale unor complici.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii Antidrog de la Broul Teritorial Satu Mare al DIICOT şi confirmat deja de judecătorii de cameră preliminară, Cristian Pastor, agent şef principal în cadrul Biroului Investigaţii Criminale Satu Mare, a acţionat în complicitate cu 5 persoane, trimise în faţa instanţei în acelaşi dosar: Fronoiu Jozsef, Rezes Iosif, Ştefuţ Marcel Iacob, Pomjan Rolland, şi Tămăşan Daniela Andrea, cea din urmă pictoriţă cunoscută în Satu Mare şi angajată la Muzeul judeţean. 

Sursa din Poliţie

Din datele prezentate în actul de acuzare, primele tranzacţii ale poliţistului datează din 13 ianuarie anul trecut, iar primul client a fost chiar unul dintre inculpaţii din dosar, Fronoiu Jozsef, care a cumpărat 10 grame de muguri de canabis, pentru care i-a achitat lui Pastor 350 lei.

Fronoiu a aflat de „marfă” de la Rezes, care i-a oferit la o petrecere o parte din ţigara sa cu canabis, lăudându-se că le are de la amicul său, poliţist. „Fiind mulţumit de calitatea ţigării, inculpatul s-a arătat interesat să îşi cumpere astfel de substanţe, astfel că i-a solicitat inculpatului să îl ajute în acest sens”, se precizează în rechizitoriu.

În faţa procurorilor, bărbatul a pretins că a cumpărat drogurile pentru propriul consum însă din anchetă a reieşit că minte şi că, în următoarele săptămâni, acesta a fost sunat de mai multe persoane, una care i-a cerut să le rezolve „un plic de ăla”, şi o alta care i-a solicitat „una de aia de care i-a dat lui C.”, răspunsul acestuia fiind în sensul că „mai târziu, peste o jumătate de oră, o oră”…

Canabis pentru colegi

La rândul său, Rezeş a pretins că a fost doar „un intermediar” între poliţist şi Fronoiu, ştiind că subofiţerul deţine canabis pentru că îl servea deseori cu ţigări „îmbunătăţite”, în timpul unor petreceri în restaurante şi cluburi.

Pictoriţa a intrat în afacerile cu canabis în luna februarie a anului trecut, când i-a propus poliţistului, cu care era în relaţii de prietenie „să îi facă rost de canabis pentru suspectul A.A., coleg de studii postuniversitare de arte plastice”.

Ulterior, potrivit informaţiilor din rechizitoriu, femeia a mai revenit cu astfel de solicitări. Astfel, pe 4 aprilie 2017, poliţistul „a procurat şi i-a oferit cantitatea de 1,4-1,5 grame substanţe interzise, aducându-i la cunoştinţă că le-a procurat de la prietenii săi cu suma de 50 de lei, însă în realitate marfa ar costa 100 de lei”. Drogurile erau destinate aceluiaşi coleg al femeii,  Tămăşan Daniela Andrea fiind cea care i le-a predat, în aceeaşi zi, contra sumei de 60 de lei. 

Droguri din maşina Poliţiei

Canabisul fusese procurat de poliţist de la un alt amic de-al său, Ştefuţ Marcel Iacob, şi el inculpat în dosar, care le lua cu 25 de lei şi le vindea cu 50 de lei. Bărbatul a refuzat să facă declaraţii în timpul anchetei, însă procurorii susţin în actul de acuzare că  „vinovăţia acestuia reiese din declaraţia inculpatului Pastor Cristian Giani, coroborată cu rezultatul mandatelor de supraveghere tehnică, materializate în procesele verbale de redare”, spun anchetatorii.

Tot de la Ştefuţ a luat canabis poliţistul şi pentru următoarele comenzi făcute de Andrea Daniela Tămăşan pe 13 aprilie şi 19 aprilie. Prima era pentru canabis sub formă de ţigări sau materie vegetală pentru C.D., o colegă de serviciu a femeii care voia drogurile „ca să experimenteze”. Pictoriţa i-a adus 2 ţigări cu canabis pentru care a plătit 50 de lei. Cea de a doua comandă, de pe 19 aprilie, Tămăşan a cumpărat pentru ea. „Tranzacţia a avut loc într-o parcare, unde inculpatul s-a deplasat cu maşina de serviciu”, spun anchetatorii. 

Droguri fără vârstă

Printre clienţii poliţistului s-a numărat şi o adolescentă de 16 ani. „Potrivit relatărilor minorei, drogurile erau împachetate într-o pungă simplă, transparentă şi aveau dimensiunea unei mingi de ping-pong. Inculpatul i-a solicitat bani, aceasta oferindu-i suma de 100 de lei, astfel că a cumpărat drogurile. Şi de data aceasta a fost vorba de muguri de canabis”, se mai spune în rechizitoriu, arătându-se că fata a mai cumpărat încă în două rânduri droguri de la poliţist, de fiecare dată plătindu-i câte 100 lei pentru marfa primită. 

De unde proveneau drogurile? Poliţistul a declarat că fuseseră „dintr-o plantă pe care a cultivat-o în cursul anului 2016 în grădina de la domiciliul său”. Anchetatorii susţin că depoziţia lui Pastor nu era sinceră în totalitate căci în convorbirile purtate cu minora acesta îi aduce la cunoştinţă că a reuşit să facă rost cu greu,  comunicându-i într-una din discuţii că „va primi 7 la 400 de lei”. 

„Două capace”

La fel de grav, spune DNA, este faptul că, poliţistul a încercat să intervină la un coleg de-al său de la Poliţia municipiului Satu Mare, ameninţând chiar că îi va da „două capace”, pentru a-l salva pe unul dintre complicii săi de un dosar penal.

S-a întâmplat în seara zilei de 18 mai 2017, când Ştefuţ şi un amic de-al său au fost găsiţi de un echipaj al Poliţiei Satu Mare fumând într-o maşină cu numere străine. Pentru că cei doi au refuzat să se legitimeze şi să coboare din maşină, unul dintre poliţişti a cerut sprijinul altor colegi din zonă, în apropiere făcându-şi apariţia şi o maşină aparţinând Jandarmeriei. Văzând desfăşurarea de forţe, cei doi tineri au coborât în final din maşină şi, pentru că aveau un comportament suspect, poliţistul i-a percheziţionat, găsind la unul dintre ei o punguliţă cu canabis.

„Martorul le-a adus la cunoştinţă celor doi tineri că se vor deplasa la Poliţia Municipiului Satu Mare pentru a întocmi acte premergătoare pentru săvârşirea infracţiunii de deţinere de droguri de risc”, se arată în actul de acuzare. În acel moment a intervenit Ştefuţ, care i-a spus să mai aştepte întrucât are un prieten poliţist pe care il va suna. La scurt timp, bărbatul l-a sunat pe Pastor, ca să îi spună ce s-a întâmplat, spunându-i că va rezolva şi că ii va da colegului său „două capace”, ca să-l convingă. Atât că, acesta nu a vrut să discute cu el, refuzând să poarte o discuţie telefonică cu Pastor, spunându că  „trebuie să îşi facă datoria”.

La câteva minute, însă, poliţistul a primit un apel pe telefonul personal de pe de pe un număr pe care nu îl cunoştea. Era Pastor „care a cerut detalii cu privire la cele întâmplate. În continuare, inculpatul i-a comunicat că unul dintre cei doi tineri este prietenul său şi i-a sugerat să nu întocmească acte, martorul menţionând că pe toată durata discuţiei inculpatul a vrut să îl determine să nu întocmească acte şi să le înapoieze drogurile, încercând să pună presiune pe agentul de poliţie că s-ar complica pentru ceva ce nu prezintă importanţă, aceasta nefiind o faptă gravă în concepţia lui”, scrie în rechizitoriu. 

Un grup organizat

De altfel, spun anchetatorii, întreaga afacere se afla sub protecţia lui Pastor, care la momentul comiterii faptelor, era cadru activ al Inspectoratului de Poliţie al judeţului Satu Mare.

Rolul de protector pe care l-a avut poliţistul rezultă şi din modul în care, de pildă, l-a învăţat pe Pomjan, rămas pentru o perioadă fără permis de conducere pentru o abatere în trafic, cum să reacţioneze dacă e oprit de agenţii rutieri în trafic. „Inculpatul i-a spus să declare că nu a ştiut acest aspect”, scrie DIICOT.

Tot poliţistul a intervenit la Poliţia Comunitară, la Biroul Urbanism, când Pomjan a fost sancţionat pentru diverse contravenţii şi tot el a construit un scenariu pentru a scăpa de un eventual dosar penal, în luna mai 2017, când trebuiau să meargă într-o deplasare cu un autoturism neînmatriculat. „Acesta i-a sugerat inculpatului cu care trebuia să facă deplasarea să conducă el maşina întrucât le va arăta legitimaţia de poliţist în eventualitatea in care ar fi  fost opriţi în trafic”.

Pastor avea un rol activ în distribuirea drogurilor, distribuţie pe care o făcea atât din proprie iniţiativă, cât şi la solicitarea Danielei Tămăşan, care era o apropiată a familiei sale. „Rolul inculpatului a fost de a procura substanţele intezise, acestea provenind fie din propria cultură, fie de la alte persoane”, scrie în rechizitoriu. 

Ştefuţ punea la dispoziţia poliţistului drogurile solicitate, asigurând şi celorlaţi inculpaţi sau suspecţi din dosar canabis pentru consum ocazional.

Casa „plăcerilor”

Pomjan, zic anchetatorii, a asigurat o locaţie pentru ca cei interesaţi să poată „experimenta consumul de droguri”, închiriind împreună cu Ştefuţ o casă unde acesta din urmă a adus substanţele interzise solicitate de către Pastor şi Pomjan. De altfel la percheziţia efectuată la această locaţie, pe lângă canabis s-a găsit şi un dispozitiv de mărunţit şi un cântar electronic pe care s-a pus în evidenţă THC, acest fapt demonstrând activităţile de trafic de droguri ale grupării.

În locuinţa cu pricina, în perioada februarie-iunie 2017, gruparea a organizat numeroase petreceri, punând la dispoziţia celor prezenţi canabis, printre invitaţii permanenţi numărându-se şi poliţistul, clienta de 16 ani a acesteia dar şi alte fete cărora li se promiteau „laci” şi „gyuri”, numele de cod folosit pentru ţigările cu canabis.

„Conform declaraţiei suspectei, la acea locaţie a fost de aproximativ 10 ori, ocazii în care asculta muzică, juca cărţi, consumau droguri. Canabisul a fost oferit minorei de către inculpaţi”, au scris anchetatorii.

Din discuţiile telefonice purtate de către inculpaţii Pomjan Roland şi Ştefuţ Marcel Iacob cu suspectele T. D.A. şi C. D.  reiese faptul că în repetate rânduri aceştia le-au invitat la această locaţie, promiţându-le că le vor oferi „laci” şi „gyuri”, aceşti termeni fiind folosiţi conspirativ, însă înţelesul real este de droguri de risc.

În arest

Afacerile lui Pastor şi amicii săi au continuat până pe 14 iunie anul trecut, când poliţiştii şi procurorii Antidrog au descins la locuinţele lor, pentru percheziţii, găsind diverse cantităţi de canabis şi ustensile pentru realizarea ţigărilor cu canabis, atât la domiciliile lor cât şi la locuinţa închiriată.

Acţiunea a fost organizată de procurorii DIICOT Oradea - Biroul Teritorial Satu Mare, împreună cu poliţişti din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Oradea, ai structurilor de combaterea crimei organizate din Sălaj şi Maramureş, precum şi jandarmi şi poliţişti de frontieră şi s-a finalizat cu reţinerea a 11 persoane, între care s-a numărat şi poliţistul sătmărean.

Dacă faţă de celelalte persoane s-au dispus ulterior măsuri preventive mai blânde, Pastor a arestat preventiv măsură care a fost menţinută până în acest an, când procurorii au decist trimitera în judecată a grupării iar instanţa a decis să-l plaseze pe poliţist în arest la domiciliu.

Procesul a ajuns în fază publică abia luna trecută, când judecătorul de Cameră preliminară a Tribunalului Satu Mare a stabilit că rechizitoriul întocmit în caz de procurori şi probele strânse sunt legale, dispunând începerea procesului. Următorul termen de judecată al dosarului a fost stabilit pentru data de 19 decembrie.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite