Platforma care ar putea revoluţiona piaţa reţelelor sociale din România. Ce este şi cum funcţionează Facebook-ul de cartier

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pagina de deschidere a platformei public FOTO: Facebook Andrei Botez
Pagina de deschidere a platformei public FOTO: Facebook Andrei Botez

Un grup de tineri români au pus la punct o platformă online în care utilizatorii pot comunica doar dacă sunt în proximitate. Scopul aplicaţiei este să îmbunătăţească relaţiile între vecini, precum şi activitatea instituţiilor publice locale.

Un grup de tineri din Iaşi au înfiinţat ”Piaţa Publică” (Public Square - în varianta internaţională), o platformă online care poate aduce, în acelaşi loc virtual, autorităţile locale, serviciile publice şi cetăţenii, până la nivelul unui cartier. Echipa care propune acest proiect este formată din: Frederic Apers, Andrei Botez, Jan Vanhoyweghen şi Vlad Pitaru. 

Cu ajutorul proiectului piatapublica.ro, se depăşeşte – spun iniţiatorii – o ”falie” existentă, în acest moment, între comunitate/autorităţi şi cetăţean, ceea ce permite comunităţii să-şi servească cetăţenii mai bine. Nu în ultimul rând, cetăţeanul este mai bine integrat, astfel că inclusiv conceptul de democraţie participativă capătă un sens concret, coboară dintre abstracţiuni.

Utilizatorii pot comunica doar dacă sunt vecini

Pste, în esenţă, un fel de Facebook local, mult mai eficient şi care vrea să producă un progres la nivelul comunităţilor locale, de mărimea unui cartier chiar. Astfel, oamenii ajung să interacţioneze între ei, pe baza geolocaţiei şi a unor interese apropiate, curente cetăţenilor din aceeaşi comunitate.

De altfel, sloganul platformei online explică ce se doreşte: ”Descoperă-ţi comunitatea şi fii parte din ea”. Este un spaţiu cu acces protejat, ”doar pentru tine şi vecinii tăi”. Cei din afara respectivei comunităţi nu pot deveni membri.

Product-manager-ul platformei susţine că platforma sa este unica pe piaţă în acest moment.

”În România, serviciile publice oferite prin platforme online, în ciuda unor investiţii enorme din partea autorităţilor, nu reuşesc să fie altceva decât un mod de cheltuiere inutilă a banului public. Sunt proiecte online care ilustrează această situaţie. Noi considerăm ca iniţiativele private pot rezolva această problemă mult mai eficient decât o face statul. În plus, considerăm că, folosind Public Square, vom putea mobiliza comunităţile locale să-şi rezolve, ele însele, o bună parte din problemele locale, fără a mai fi necesară implicarea autorităţilor”, a răspuns Botez.

Comunicare eficientă, ca în satul tradiţional

Platforma online Public Square readuce în realitate esenţa ideii de comunitate: ”oamenii din cartierele marilor oraşe vor ajunge să se poată cunoaşte mai uşor între ei, să comunice facil şi să se ajute reciproc, aşa cum se întâmpla, odinioară, în satul traditional”, susţine Andrei Botez.

O consecinţă este implicarea mai directă a omului în deciziile ce-l privesc pe el şi comunitatea locală din care face parte, deoarece, prin această platformă, instituţiile şi cetăţeanul au o conexiune directă – dispar intermediarii, se reduce timpul investit în birocraţie.

Piata publică joacă şi rolul de publicaţie online cu anunţuri de interes public al oficialităţilor de la nivel local. Dacă se închide o stradă din cartier, pentru că face lucrări compania de gaze, utilizatorul poate primi pe telefon o notificare, un e-mail sau un SMS.

public square satu mare foto

Foto: arhiva echipei Public Square

public square satu mare foto

Cât de precisă este ”piaţa publică”?

Această platformă aduce în acelaşi loc oamenii obişnuiţi, autorităţile şi companiile care le furnizează servicii, făcând tot procesul să fie mai eficient şi mai aproape de cetăţean. Mai mult, artizanii proiectului militează pentru un sistem deschis – ”Acest lucru înseamnă că prin intermediul unui API (protocol), punem la dispoziţia tuturor celor interesaţi platforma pentru dezvoltarea unui număr nelimitate de funcţionalităţi suplimentare”

public square satu mare foto

Foto: arhiva echipei Public Square

Unde este implementat, în ţară, proiectul Public Square?

Pe moment, platforma este lansată doar la Piatra Neamţ, însă artizanii propun comunităţilor locale din toată ţara, din Gorj, până în Maramureş, sau Constanţa, să îi verifice beneficiile.

”Platforma este lansată în versiune "public beta" într-un singur oraş din România - Piatra Neamţ. Împreună cu oamenii de acolo şi autorităţile publice, testăm, corectăm si îmbunătăţim funcţionalităţile până în punctul în care Public Square va deveni un produs tehnologic matur. In acest moment, avem înscrişi aproape 10% din cetăţenii oraşului în platformă, la 4 luni de la lansare. Asta cred că dovedeşte un interes crescutpentru o astfel de soluţie. Avem feedback de la cetăţeni şi de la autorităţi, deopotrivă. Sunt lucruri care funcţionează conform planului şi suficient de multe care necesită muncă suplimentară”, spune Andrei Botez.

Mai puteţi citi:

Studiu: Renunţarea la Facebook ne poate face mai fericiţi

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite