Peste 350 de copii au fost diagnosticaţi cu tulburări de învăţare. Numărul creşte de la an la an

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rezultatele celor trei ani de consultaţii au fost prezentate într-o conferinţă de presă-foto: Adrian Caraba
Rezultatele celor trei ani de consultaţii au fost prezentate într-o conferinţă de presă-foto: Adrian Caraba

Centrul Fericitul Scheffler Janos a iniţiat în urmă cu trei ani programul de screening şi de atunci lumea este tot mai deschisă să îşi consulte copiii pentru a descoperi eventuale deficienţe de învăţare.

În urmă cu trei ani de zile, Centrul Fericitul Scheffler Janos împreună cu primăria Satu Mare au pornit un program de screening, prevenţie şi tratarea deficienţelor de dezvoltare la copiii preşcolari, un program gândit pe o perioadă de trei ani. Acum, la finalul lui, cei implicaţi în program trag linie şi analizează rezultatele programului.

Prima parte a programului a reprezentat-o implicarea cadrelor didactice în acest program, conştientizarea lor asupra necesităţii unei evaluări primare a elevilor pentru a se cunoaşte situaţia lui şi dacă acesta are deficienţe de atenţie, învăţare sau concentrare.

„Odată cu formarea cadrelor didactice, sensizibilizarea părinţilor am reuşit ca oarecum să intre în consţiinţa cadrelor didactice şi a populaţiei că este mai benefic să previi o anumită deficienţă de dezvoltare decât să tratezi consecinţele lui ulterioare. Faţă de anul trecut a fost un număr semnificativ de copiii care au ajuns să fie evaluaţi să şă primească terapie”, a afirmat doctorul Talian Cristian, medicul psihiatru de copii dinc adrul Centrului Fericitul Scheffler Janos.

Faţă de anul trecut, numărul copiilor propuşi pentru a doua evaluare a crescut de la 191 la 359. Tot la capitolul cifre, anul trecut 50% din cazurile trimise la a doua evaluare s-au finalizat cu identificarea unei deficienţe reale pe când anul acesta peste 70% din copiii evaluaţi a doua oară au fost depistaţi cu reale deficienţe.

Anu trecut, 48 de copiii au fost duşi de către părinţi la centru pentru a fi incluşi într-un program de terapie, iar anul acesta numărul lor a crescut până la 73.

Anul trecut specialiştii centrului au fost prezenţi la peste 20 de grăiniţe şi 9 şcoli la şedinţele cu părinţii, primul rezultat al acestora fiind faptul că cei mici primesc în primul rând mai multă atenţie din partea părinţilor, care nu mai trec cu vederea toate gesturile sau mofturile lor.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite