Permis cu numele lui Volodimir Zelenski, descoperit în România. Cum au decis criminaliştii că e doar un suvenir

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski FOTO Facebook/Volodimir Zelenski
Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski FOTO Facebook/Volodimir Zelenski

Un dosar judecat în cursul anului 2021 la Judecătoria Satu Mare scoate la iveală că permise de conducere pe numele unor personalităţi din Ucraina, printre care şi preşedintele Volodimir Zelenski, au fost descoperite în anul 2018 în bagajul unui ucrainean ajuns în România. Ancheta a arătat că permisele erau doar nişte suveniruri.

Printr-un proces deschis la Judecătoria Satu-Mare, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Satu-Mare au cerut anularea unei cărţi de identitate bulgăreşti şi a unui permis de conducere ucrainean care s-au dovedit a fi falsificate. În cadrul anchetei au fost analizate şi mai multe permise eliberate pe numele unor personalităţi din Ucraina (Volodimir Zelenski, Iulia Timoşenko, Olha Freimut şi Ruslana Lyzhychko). Spre exemplu, permisul lui Zelenski (născut în 25.01.1978), eliberat pentru categoria B, figura emis în data de 02.03.1997. În cazul acestor permise, criminaliştii au stabilit că sunt doar nişte suveniruri.

80 de euro pentru trecerea unui ucrainean în Ungaria

În acest caz, povestea începe în noaptea de 13 spre 14 septembrie 2018, când poliţiştii de frontieră de la Petea au găsit, în maşina unui român care ieşea din ţară, un ucrainean care încerca să iasă din ţară cu un buletin falsificat, pe numele unui bugar.

Românul le-a declarat poliţiştilor de frontieră că a preluat pasagerul dintr-o staţie din Negreşti-Oaş, de la doi bărbaţi, vorbitori de limba ucraineană, pentru a-l transporta până în localitatea maghiară Csengersima, în schimbul sumei de 80 de euro.

Românul a mai spus că nu ştia că pasagerul său intenţionează să se legitimeze la controlul de frontieră cu un document de identitate fals. Totodată, românul le-a mai spus că ucrainenii de la care l-a preluat pe bărbatul prins cu acte false sunt în spatele tău, cu o maşină Mitshubisi înmatriculată în Cehia.

În momentul în care maşina celor doi ucraineni a fost controlată, în geanta aflată pe bancheta din spate au fost găsite actul de identitate real al ucraineanului cu identitate bulgărească şi un permis de conducere eliberat pe numele său. De asemenea, în bagajul ucraineanului care l-a ajutat pe bărbatul care şi-a falsificat identitatea au fost găsite mai multe permise eliberate pe numele unor personalităţi ucrainene, printre care şi Volodimir Zelenski.

Expertiza criminaliştilor

În momentul în care a fost prins cu acte false, ucraineanul a declarat că a trecut graniţa în România fraudulos, prin râul Tisa. După ce a ajuns în România a fost preluat de nişte cunoştinţe, iar în momentul în care a coborât din maşină pentru a urca în maşina românului care urma să îl treacă graniţa a lăsat actul de identitate şi permisul falsificat în geanta de pe bancheta din spate a maşini Mitshubisi.

Toate documentele descoperite de poliţiştii de frontieră români, inclusiv permisele eliberate pe numele vedetelor ucrainene, au fost supuse unei expertize criminalistice, concluzionându-se că au sunt falsificate o carte de identitate şi un permis, documente cu care ucraineanul cu identitate falsă voia să ajungă la lucru în Cehia. În privinţa permiselor de conducere eliberate pe numele lui Volodimir Zelenski, Iulia Timoşenko, Olha Freimut şi Ruslana Lyzhychko criminaliştii au decis că sunt doar nişte suveniruri. Bărbatul în geanta căruia au fost găsite permisele a declarat că le-a cumpărat dintr-o piaţă din Ucraina. 

Renunţare la urmărirea penală

În urma anchetei, Parchetul de pe lângă Judecătoria Satu-Mare a dispus renunţarea la urmărirea penală pe numele ucraineanului care încerca să iasă din România cu identitate falsă. Astfel, procurorii au decis că, deşi fapta există, gravitatea acesteia nu este atât de mare încât să mai fie continuată ancheta.

Odată cu renunţarea la urmărirea penală, procurorii au sesizat instanţa pentru anularea documentelor falsificate. Judecătoria Satu-Mare a admis cererea şi a dispus anularea falsurilor.

Vă recomandăm să citiţi şi: 

Primul grup de refugiaţi din Ucraina care ajunge în Banat. Comuna în care au fost primiţi cu braţele deschise

Cum arată viaţa în Transcarpatia, regiunea Ucrainei unde nu au ajuns ororile războiului. REPORTAJ FOTO

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite