Patru comune din judeţ vor fi dotate cu autoutilitare de intervenţie în situaţii de urgenţă, prin intermediul unui program transfrontalier

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comunele din judeţ sunt în parteneriat cu Asociaţia Pompierilor Voluntari din Tyukod, care vor primi o autospecială dotată şi pentru descarcerări.

La sediul primăriei Odoreu a avut loc în cursul zilei de miercuri conferinţa de deschidere a proiectului ROHU80, proiect încheiat între patru comune din judeţul Satu Mare şi Asociaţia Pompierilor Voluntari din Tyukod, Ungaria.
Proiectul a reunit reprezentanţii localităţilor sătmăreni şi partenerii din Ungaria, pentru a prezenta care sunt demersurile care se fac în cadrul proiectului, activităţile care se vor desfăşura şi dotările pe care entităţile implicate le vor primi.

„Cele patru unităţi administrativ teritoriale sunt comunitatea din Păuleşti, Viile Satu Mare, Halmeu şi bineînţeles Odoreu, care este şi lider de proiect. Bugetul total este de 1.040.800 euro, din care contribuţia Uniunii Europene este de 884.680 euro. Obiectivul principal constă în realizarea unor investiţii specifice în vederea gestionării riscurilor specifice, asigurarea gestionării dezastrelor şi dezvoltarea sistemelor de gestionare a dezastrelor. Activitatea principală care va fi realizată pe parcursul proiectului este achiziţia de echipamente constând în achiziţia unei autospeciale de pompieri pentru fiecare partener în parte şi achiziţia de sisteme de alarmare. ”, a afirmat primarul comunei Odoreu, Dumitru Pop.

Mai exact fiecare din cele patru comune sătmărene va primi câte o autospecială de stingere a incendiilor şi de intervenţie în caz de dezastre naturale şi echipamente pentru Serviciile Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă, iar partenerii din Ungaria vor primi o autospecială şi mai bine dotată, conform cerinţelor din zona lor de graniţă, respectiv va avea dotări şi pentru descarcerare.

În cadrul proiectului vor exista şi exerciţii şi antrenamente comune, dar şi un exerciţiu mai amplu, care va avea loc la Halmeu.

„Nu întâmplător Agenţia pentru Protecţia Mediului este partener în proiect, pentru că pentru noi prevenţia este foarte importantă. Acum prin acest proiect dorim să avem toate dotările necesare pentru a interveni în diverse cazuri. Am propus prin proiect ca acei doi senzori pe care noi îi avem la graniţa cu Ucraina, de depistare a poluării în aer cu substanţe toxice, să fie preluaţi de comuna Halmeu şi de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, pentru o mai bună intervenţie. ”, a declarat directorul APM Satu Mare, Elisabeta Bekesyi.

image

La conferinţa de deschidere a fost prezent şi şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, colonelul Nicolae Dima, instituţia pe care o reprezintă primind un real ajutor prin aceste dotări pe care Serviciile Voluntare de Urgenţă le primesc.

„Trebuie să vă mărturisesc că sunt puţin gelos. Gelozia care mă caracterizează se explică prin faptul că la un moment proiectul aceste era concurent cu un proiect pe care instituţia pe care o reprezint încerca să îl promoveze la acea dată. Iată că suntem prezenţi aici cu ocazia deschiderii acestui proiect şi începerii implementării lui, chestiune pe care, din păcate, din varii motive, în ceea ce priveşte instituţia pe care o reprezint, nu s-a mai întâmplat. Asta nu mă împiedică să nu fiu bucuros şi mândru de iniţiativă pe care o promovaţi, asta în contextul legislativ în care în ziua de azi este tot mai greu să atingem dezideratele emise de lege pentru Serviciile Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă, mă refer aici la dotare, pentru obţinerea avizelor pentru funcţionare”, a declarat colonelul Nicolae Dima.

Un aport important la implementarea cu succes a proiectului îl va aduce şi fostul colonel al ISU „Someş” Satu Mare, Gheorghe Strâmb, care are experienţă în astfel de proiecte care privesc dotările cu autospeciale de intervenţie în situaţii de urgenţă.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite