Păpuşile de cârpe ale copilăriei, produse de o bunică, din grijă pentru nepoata ei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Florica Petran a început să producă păpuşi după ce a devenit bunică şi a fost îngrijorată că păpuşile din comerţ pot afecta sănătatea nepoatei ei.

Florica Petran a văzut toată viaţa ei în faţa ochilor cifre, balanţe şi calcule, contabilă fiind de meserie. Cu jucăriile nu mai a avut treabă de mulţi ani, de când cei doi băieţi pe care îi are au crescut şi au trecut de la jucării la lucruri mai serioase.

Lucrurile s-au schimbat de când a devenit bunică şi a avut contact cu primele păpuşi. Ceea ce a găsit în comerţ nu a încântat-o prea mult, din cauza materialelor din care erau realizate, astfel că s-a decis să îi facă singură o păpuşă, aşa cum le ştia din anii copilăriei fiilor ei.

„Am început anul trecut, mai mult de hobby, doar seara. Am o nepoţică şi am vrut să îi fac o păpuşă, să ştiu cu ce se joacă, nu cu tot felul de păpuşi vopsite care pot să îi afecteze sănătatea din cauza vopselurilor şi a materialelor. Păpuşile sunt făcute manual, cu umplutură antialergică. Sunt păpuşi pentru fetiţe mai mici, pentru că nu sunt chinezării de alea care vorbesc şi au diferite funcţii”, afirmă Florica Petran.

Imagine indisponibilă

Pentru că prima păpuşă nu a ieşit aşa cum şi-ar fi dorit, a mai făcut una şi apoi încă una şi tot aşa, iar la un moment dat şi-a dat seama că are prea multe. Acesta a fost momentul în care a decis să mai facă încă câteva şi să iasă cu ele pentru prima dată în public, la un târg al meşteşugarilor. Păpuşile sale au atras rapid atenţia, mai mult mamelor decât fetiţelor, acestea amintindu-şi de păpuşile cu care se jucau ele când erau mici. 

„E mult de lucru pe o păpuşă, mai ales la haine, şi e destul de complicat şi cu umplutul lor. Cam o zi întreagă îmi ia să fac o păpuşă. La început le-am făcut din ce capete de material am avut acasă, acum am început să îmi cumpăr materiale ca să le fac diferite, asortate”, mai afirmă meşterul popular

Dacă păpuşile sale vor ajunge să fie apreciate este dispusă să producă chiar şi zi de zi câte una, pentru a asigura şi altor fetiţe mici jucării sănătoare, simple, dar care să nu le afecteze sănătatea. 

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite