Odiseea unei pârtii de schi care se construieşte de 35 de ani încoace. A înghiţit o sumă uriaşă, dar nu-i gata

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pârtia de la Luna Şes poată fi salvarea turismului din judeţul Satu Mare. SURSĂ FOTO: Facebook Aurelia Fedorca
Pârtia de la Luna Şes poată fi salvarea turismului din judeţul Satu Mare. SURSĂ FOTO: Facebook Aurelia Fedorca

Sătmărenii visează de mai bine de 30 de ani la o pârtie de schi, a cărei lungime este de doar 2,8 kilometri. Începută în anul 1986, Pârtia de schi de la Luna Şes din judeţul Satu Mare pare doar un vis imposibil, cu toate că, în ultimii ani, în fiecare toamnă i-a fost anunţată inaugurarea.

Cei 30 de ani au fost suficienţi ca judeţul să îşi piardă până şi singura echipă de schi pe care o avea. Nerespectarea termenelor dar şi procedurile birocratice au fost suficiente pentru a ţine pe loc un proiect care poate readuce la viaţă un întreg judeţ.

Cu toate că investiţia a fost demarată în 1986, proiectul a prins cu adevărat contur abia în anul 2002 când autorităţile sătmărene au demarat un nou obiectiv de investiţie, ”Dezvoltarea zonei turistice Luna Şes”, printr-un proiect finanţat prin PHARE 2002 şi Guvernul României. 

Valoarea acestuia s-a ridicat la suma de aproape 9.000.000 euro, lucrările începând abia în anul 2006, în baza unui contract de execuţie încheiat între Ministerul Dezvoltării Lucrărilor Publice şi Locuinţelor, şi firma AEGEK SA Grecia. 

În anul 2007, contractul de execuţie a fost reziliat prin Acordul de Înţelegere ”Settlement Agreement”, responsabilităţile trecând astfel în cârca beneficiarilor locali. Pentru a putea duce la bun sfârşit proiectul, în anul 2008, Consiliul Local al oraşului Negreşti Oaş şi Consiliul Judeţean Satu Mare au încheiat un contract de asociere, prin care 51% din proiect îi revenea Consiliului Judeţean, respectiv 49% Consiliului Local al oraşului Negreşti Oaş.

Nu mai puţin de circa 12,5 milioane de euro au fost investiţi în viitoarea pârtie de schi de la Luna Şes, dintre care 2 milioane de euro sunt investiţii care au fost prevăzute pentru anul 2020. 

Doar în perioada 1998 - 2019, valoarea totală a plăţilor efectuate a fost de 41.239.331 lei, în timp ce pentru anul 2020 a fost asigurat un buget de 9.693.000 lei. De la preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Pataki Csaba, am aflat că din bugetul local al judeţului Satu Mare au fost investiţi 28.347.853 lei. Alţi 1.183.559 lei au fost asiguraţi de la bugetul de stat, 3.550.681 lei din fonduri PHARE şi 17.823.236 de lei provin din fonduri PNDL. 

Cu toate că proiectul se bucură de finanţare de la stat, potrivit primarului oraşului Negreşti Oaş, Aurelia Fedorca, cea mai mare problemă a fost de ordin birocratic. Pentru scoaterea din circuitul silvic a terenului pe care este amenajată o parte din pârtie, autorităţile au fost nevoite să aştepte nu mai puţin de 5 ani, timp în care întregul proiect practic a stagnat. 

Totul a început în anul 2012 când Autoritatea Naţională de Siguranţă în Schi a emis o notificare prin care era anunţat faptul că traseul iniţial propus pentru pârtia de schi care era defrişat încă din 1986, şi pe traseul căruia urma să se monteze instalaţia de telescaun, trebuie modificat,  deoarece în zona de vârf a muntelui gradul de înclinare este foarte mare. Cu această notificare în faţă, autorităţile s-au văzut nevoite să identifice noi trasee pe o suprafaţă de 5,4734 ha din fondul forestier, care îndeplineau toate condiţiile tehnice pentru a putea amenaja, omologa şi exploata în condiţii de siguranţă domeniul schiabil şi traseele de schi pentru agrement.

”UAT Negreşti-Oaş a parcurs toate procedurile administrative şi tehnice, a elaborat toate documentaţiile necesare pentru obţinerea avizelor şi acordurilor ministerelor de resort cu atribuţii specifice în domeniu pentru obţinerea hotărârii de guvern care scoatea definitiv din fondul forestier  suprafaţa de 5,4734 ha. Astfel, în octombrie 2012, s-au predat ministerului de resort la acea vreme, Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, minister iniţiator al proiectului de Hotărâre de Guvern,  toate documentaţiile necesare obţinerii acestei hotărâri”, a explicat aceasta.

Cu documentele depuse, procedurile birocratice între ministerele avizatoare au durat 5 ani de zile. Mai apoi, în anul 2018, au fost reluate lucrările  de excuţie în vederea implementării proiectului zonei turistice Luna Şes.

Practic, pârtia este finalizată aproape în întregime încă din anul 2019, iar de atunci s-a lucrat la realizarea unui lac de acumulare artificial. Între timp au fost pregătite documentele necesare omologării pârtiei de schi şi ISCIR-zării instalaţiei de telescaun.

Zona Luna Şes este una parcă scoasă din poveşti. Traseele montane duc până în Vârful Pietroasa, aflat la o altitudine de 1.201 m, iar în drumul spre pârtie o mică biserică din lemn fură atenţia trecătorilor. Odată deshisă, pârtia ar putea readuce la viaţă turismul din judeţul Satu Mare. Aceasta ar atrage turişti nu doar din ţară, ci şi din Ungaria şi Ucraina. Adam Boer, şeful Salvamont Satu Mare, speră că în timp pârtia va putea găzdui chiar şi concursuri  de schi.

”Sper ca din momentul în care va fi funcţională această pârtie, se va renaşte şi echipa de schi a judeţului Satu Mare cu tinerii de azi, şi vom avea şi noi din nou o echipă care să ne reprezinte. Pârtie are caractersticile necesare pentru a fi optimă în asemenea antrenamente şi performanţe”, a subliniat acesta. 

Viitoarea pârtie de schi de la Luna Şes are o lungime de 2,8 kilometri şi o înclinaţie medie, fiind o pârtie excelentă pentru amatori. 

Vă recomandăm să mai citiţi:

Investiţii în Râuşor, singura staţiune din Masivul Retezat. Pârtiile de schi vor fi extinse

Straja se dezvoltă cu investiţii private: încă două telescaune vor funcţiona în domeniul schiabil din Masivul Vâlcan

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite