Moştenitorul care revendică 21 de hectare din râul Someş şi a fost citat la instanţă de peste 2.000 de ori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marius Demian afirmă că averea totală a antecesorilor lui este de peste 164 de hectare de teren agricol. 20 de hectare de pădure, 21 de hectare din râul Someş şi alte terenuri intravilane.

Marius Demian reprezintă unul dintre cazurile rare din România, ale oamenilor care revendică suprafeţe mari de teren şi alte proprietăţi şi care reuşesc, în cele din urmă, să obţină dreptul de proprietate în instanţă.

Conform actelor de proprietate pe care le deţine, peste 165 de hectare de teren arabil, 20 de hectare de pădure, 21 de hectare din suprafaţa râului Someş şi alte parcele de teren intravilan au aparţinut începând cu anul 1920 familiei lui Marius Demian, pe raza actualelor localităţi Păuleşti şi Mărtineşti din judeţul Satu Mare.

Urmaş din viţă nobilă

Istoria împroprietăririi antecesorilor lui Demian Marius începe pe vremea lui Carol Robert de Anjou, care i-ar fi înnobilat înaintaşi după ce unul dintre aceştia l-a salvat în luptă pe prinţ.

Bunicul lui Demian Marius, Barbul Ilie Carol a fost doctorand în ştiinţe politice la Budapesta, fiind coleg de cameră în această perioadă cu Petru Groza. În casa lui Barbul Ilie Carol s-ar fi întâlnitchiar Vasile Lucaciu, Octavian Goga şi Corneliu Coposu. Totodată, acesta a fost primul prefect român din această parte de ţară.

Celălalt bunic, Atanasie Demian a fost printre cei 152 de memorandişti care au stat drepţi în faţa împăratului Franz Iosif pentru a cere să fie respectate drepturile românilor.

Din vremea acestora, familia a adunat bunuri, prin cumpărare, respectiv terenuri, inclusiv 21 de hectare de teren de sub râul Someş.

„Antecesorii mei au deţinut şi 21 de hectare sub Râul Someş, teren pe care eu nu l-am mai cerut pentru că am căzut în plasa statului. Nu aveau cum să îmi dea apa. La acel teren nu am făcut demersuri să îmi fieretrocedat. A fostcumpărat de bunicul meu, cu act de vânzare cumpărare în 1937 de la un anume Steinfeld Aldarbert, care l-a rândul său l-a cumpărat de la un lord care era în aceste zone”, afirmă Demian Marius.

Peste 320 de cauze în instanţă şi peste 2.000 de citaţii

Conform legilor în vigoare, deşi are acte că familia sa a deţinut mai mult de 165 de hectare de teren agricol, Marius Demian a putut să solicite restituirea doar a puţin peste 118 hectare. Pentru ca acest demers să aibă loc, el a apelat la instanţe.

A avut parte de peste 320 de procese, pe care le-a câştigat în proporţie de 99%, instanţele dându-i dreptate să primească terenurile care i-au aparţinut familiei. Prezenţa în faţa instanţei a fost una care i-a consumat o bună parte din viaţă, mai ales că Demian Marius este stabilit în prezent la Arad, de unde a făcut naveta de câte ori i s-a cerut să se prezinte în faţa instanţelor de judecată.

„Am fost citat de peste 2.000 de ori. Am stat şi am calculat, din 1991 de când am pornit primul demers, au trecut 25 de ani şi 9 luni, ceea ce înseamnă 37,14% din existenţa mea, timp pe care –am petrecut pe drum între Arad şi Satu Mare şi în instanţe, cerşind de la statul român ceea ce mi se cuvine. În tot acest timp, toate demersurile m-au costat peste 7 miliarde de lei vechi. Am 136 de sentinţe definitive şi irevocabile care reprezintă titlu executoriu şi care nu îmi sunt puse în aplicare”, afirmă moştenitorul.

Punerea în aplicare şi inclusiv punerea în proprietate este blocată la comisia locală de fond funciar, după ce de la nivel de comisie judeţeană s-a dat aviz favorabil. Singurele sentinţe care au fost puse în aplicare deîndată au fost cele cu privire la restituirea de pădure, pentru care nu a existat limită de restituire, conform actelor deţinute lui Demian Marius revenindu-i puţin peste 20 de hectare.

„În exercitarea atribuţiilor sale conferite prin lege, prin Hotărârea nr. 5/2016,  comisia judeţeană a stabilit suprafaţa de 104,3464 ha  terenuri agricole şi forestiere ca fiind suprafaţa maximă reconstituibilă la care este îndreptăţită familia Demian în calitate de  moştenitori ai antecesorilor săi Dr. Barbul Ilie şi Lazin Valeria, Demian Maria şi Barbul Alexandru, pe raza administrativ-teritorială a judeţului Satu Mare. Această hotărâre este contestată în instanţă de către familia Demian, procesul este în derulare.” este punctul de vedere al Instituţiei Prefectului Judeţului Satu Mare cu privire la subiect.

Nu doar faptul că o comisie locală de fond funciar este mai presus de lege îl supără în acest moment, ci şi legea în sine. Conform legii din 2013, atunci când a câştigat drepturile de despăgubire în bani pentru terenurile de sub casele oamenilor, Demian Marius ar fi trebui să încaseze suma de 6,1 milioane de euro, conform unei expertize realizate de un expert ANEVAR, dar schimbarea legii produsă un an mai târziu impune despăgubirea la nivelul grilei notariale cu care operează notarii pe raza comunei respective,ceea ce reprezintă diminuarea despăgubirii de mai mult de patru ori.

Nu renunţă până la sfârşit

Demian Marius a petrecut o viaţă la catedră, fiind lector universitar la catedra de sport a Universităţii „Vasile Goldiş”,dar şi profesor de fotbal la catedra de fotbal de la Gloria Arad, făcând parte şi din echipa de referenţi de la Şcoala Naţională de Antrenori. Acesta afirmă că a obosit să se tot judece şi spera să încheie cu toate aceste procese, dar când nu se aştepta, procesele s-au întors împotriva lui.

„Mai am pe rol procese, a vrut să închei totul, dar a început etapa contestaţiilor vehemente, inclusiv a faptului că nu sunt frate cu sora şi fratele meu, inclusiv că notarul din Arad e un oarecare, inclusiv că am un singur antecesor, de parcă aş fi putut fi făcut atunci în aprubetă. Aşa se desfăşoară situatia. Eu mă judec cu ei până la ultimul metru pătrat, ca eu nu am pierdut procese până acum”, afirmă Marius Demian.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite