Metode garantate de prevenire a  vergeturilor. Medic: „Cei doi litri de apă pe zi nu sunt o invenţie, ci o realitate“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Consumul unei cantităţi de cel puţin doi litri de apă pe zi previne vergeturile. Foto. Adevărul
Consumul unei cantităţi de cel puţin doi litri de apă pe zi previne vergeturile. Foto. Adevărul

În ciuda numeroaselor produse de pe piaţa care garantează că pot face vergeturile să dispară, medicii atrag atenţia asupra fapului că doar un stil de viaţă sănătos, consumul de apă şi hidratarea pielii în mod corespunzător poate preveni apariţia lor. Mai mult, odată ce apar, acestea sunt foarte greu de îndepărtat.

Orice femeie îşi doreşte o piele frumoasă, fermă, fără cicatrici şi riduri, însă pentru a se putea bucura de un aspect fizic frumos, corpul şi în special pielea, care este cel mai mare organ al corpului, are nevoie de o îngrijire specifică. Mai mult, aceasta se află în directă legătură cu restul organelor care funcţionează bine sau mai puţin bine, în funcţie de stilul de viaţă şi de cât de mult avem grijă de organismul nostru. 

Dacă nu este îngrijită corespunzător, pielea reacţionează şi mai ales atunci când o dată cu înaintearea în vârstă aceasta nu se mai regenerează la fel. Printre cele mai greu de tratat afecţiuni ale pielii sunt vergeturile. În prezent, deşi se fac eforturi considerabile pentru găsirea unor metode de prevenire a acestora, rezultatele nu sunt spectaculoase.

"Vergeturile sunt de fapt nişte cicatrici, vergeturile nu sunt o boală. Curele brutale de slăbire favorizează apariţia vergeturilor deoarece organismul primeşte mai puţine nutriente şi apă mai puţină, fibrele elastice devin mai slabe şi se rup. Ele devin la început mai roşiatice şi urâte, însă pe parcursul a doi ani se maturează şi devin albe. O altă cauză poate fi şi îngrăşarea bruscă, destinderea abdomenului, aici în special în cazul femeilor gravide. Veregeturile pot apărea şi la bărbaţi. De obicei când merg la sală şi fac exerciţii necontrolate, fără îndrumarea unui specialist ", explică medicul dermatolog Marcel Nichita. 

Vergeturile apar la femei în special la nivelul coapselor, sânilor, şoldurilor şi feselor. La femeile însărcinate vergeturile apar frecvent la nivelul abdomenului inferior, în ultimul trimestru. În prezent, nu există niciun remediu care poate preveni apariţia vergeturilor, în special la femeile însărcinate sau în perioadele de creştere accelerată. Produsele sub formă de creme pot ameliora senzaţia neplacută care însoţeşte vergeturile însă nu poate preveni apariţia lor. 

Prevenirea vergeturilor

Medicii subliniază importanţa îngrijirii corespunzătoare a pielii, încă din adolescenţă atunci când se pot observa la unele persoane primele vergeturi. Acestea nu trebuie să ne îngrijoreze, deoarece  nu sunt mari şi dispar o dată ce corpul se dezvoltă. Un lucru important însă care poate ajuta la prevenirea lor este consumul a cel puţin doi litri de apă pe zi. 

"Cei doi litri de apă pe zi nu sunt o invenţie, sunt o realitate, a fost dovedit faptul că organismul care nu este hidratat îşi manifestă această nevoie prin intermediul pielii. Dacă pielea este deshidrată, persoanele în cauză nu beau apă destulă, vergeturile vor fi mai vizibile ", spune medicul dermatolog. 

Printre recomandările medicilor se află şi evitarea produselor de tip fast-food, consumul de cafea în exces care deshidratează corpul, consumul de alcool, consumul unei cantităţi mari de sare sau alimente sărate. De asemenea, persoanele trebuie să îşi hidreateaze pielea corespunzător, mai ales în zonele în care apar cel mai frecvent veregturile, chiar şi prin masaje regulate. Cei care preferă modalităţile naturiste pot apela la uleiul de măsline sau din boabe de struguri.  Consumul de alimente bogate în vitamina A şi E poate fi o modalitate eficientă de prevenire. 

"Anumite produse ajută la prevenirea vergeturilor, trebuie evitată sarea, să consumăm legume şi fructe, seminţe de floarea soarelui, alune, migdale şi în principal să consumăm apa. Oricum e imposibil sa faci o vergetură să dispară, însă e mult mai uşor să previi apariţia lor, oricum fiecare organism reacţionează diferit, la unii pot să funcţioneze recomandările, la alţii mai puţin", spune Marcel Nichita. 

Despre îndepărtarea vergeturilor

Oricât de dezamăgitor ar suna, vergeturile o dată apărute nu pot fi îndepărtate, pot fi în cel mai bun caz estompate, însă medicii susţin că în ciuda faptului că medicina a evoluat mult, deocamdată nu s-a găsit modalitatea prin care acestea pot fi înlăturate în totalitate fără a mai fi deloc vizibile. Tratamentele medicale precum peelingul chimic sau terapia cu laser nu fac minuni, ci pot oferi doar o îmbunătăţire a aspectului, o uşoară estompare şi decolorare a vergeturilor, făcându-le mai puţin vizibile ochiului.

"Orice cremă de corp indiferent care ar fi ea îşi face efectul ca să prevină, nu ca să îndepărteze vergeturile. Odată apărută o cicatrice, acea cicatrice va rămâne. O vergetură urâtă, foarte lată sau groasă prin tratamente cosmetice sau dermato-cosmetice se poate subţia, dar nu va dispărea pentru că eu scot bucata aceea de piele şi voi face alta, se taie pielea. Cicatrice oricum va rămâne, când cineva spune că o vergetură odată apărută va dispărea este un vis, o glumă, pot fi estompate să nu mai fie atât de vizibile, dar nu dispar!", explică medicul dermatolog, Marcel Nichita. 

Vă mai recomadăm:

Artista care tatuează gratis femeile „însemnate” de tragedii: „Când am terminat de făcut tatuajul a fost atât de fericită încât m-a impresionat profund”

În cât timp se vindecă cicatricile după o operaţie şi cât de eficiente sunt leacurile băbeşti

Facebook nu va mai şterge fotografiile femeilor cu cicatrici după operaţiile de cancer la sân

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite