Maternitatea din Satu Mare a fost dotată cu un incubator de ultimă generaţie. Amalia Năstase, prezentă la eveniment

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Asociaţia “Salvaţi Copiii” a donat aparatură în valoare de 44.000 de euro către secţiile de neonatologie ale spitalelor judeţene de urgenţă din Baia Mare, Satu Mare şi Zalău, dar şi către Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie Oradea. Maternitatea din Satu Mare a fost dotată cu un incubator de ultimă generaţie, în prezenţa Amaliei Năstase.

Dotarea face parte din campania "Grijă pentru copii", derulată de "Salvaţi Copiii", iar echipamentele donate au fost alese astfel încât să răspundă necesităţilor fiecărei unităţi în parte. Astfel, dacă maternitatea din Satu Mare a fost dotată cu un incubator de ultimă generaţie, secţiei de neonatologie din cadrul Spitalului de Urgenţă din Baia Mare i-a revenit unventilator în valoare de 19.000 de euro, iar spitalele din Zalău şi Oradea au fost echipate cu câte un bilirubinometru transcutanat şi pulsoximetru neonatal, la care s-au adăugat un monitor al funcţiilor vitale (Oradea) şi un neopuff portabil (Zalău). 

De-a lungul anului trecut, în cele patru maternităţi au avut loc 8.967 de naşteri, dintre care circa 11% au fost premature, 954 de bebeluşi având astfel nevoie de îngrijire specială în secţiile de terapie intensivă neonatal, din cauza unor afecţiuni severe care au necesitat suport respirator sau monitorizarea continuă a funcţiilor vitale. 

„Incubatoarele sunt necesare pentru asigurarea condiţiilor necesare nou-născutului prematur în vederea adaptării la viaţa extrauterină. Aveam nevoie de un astfel de echipament, care ne este de mare ajutor atât nouă, medicilor, cât şi copiilor care vin pe lume în spitalul nostru. Cu ajutorul incubatorului instalat, zeci de copii născuţi înainte de termen vor primi o şansă la viaţă şi, cu siguranţă, numărul deceselor în rândul micuţilor prematuri va scădea vizibil”, a declarat Maria Fodor, şefa secţiei de Neonatologie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Satu Mare.

România se menţine şi anul acesta pe primul loc în clasamentul nefericit al mortalităţii infantile la nivelul întregii Uniuni Europene, cu o rată de 8,5 la 1.000 de nou născuţi vii, faţă de media europeană de 3,9 la mie. Cifra este cu atât mai revoltătoare cu cât, potrivit estimărilor Salvaţi Copiii, o treime din aceste decese ar putea fi prevenite prin dezvoltarea de programe de suport pentru mame şi copii şi echiparea maternităţilor şi secţiilor de nou-născuţi cu echipamente medicale performante. În trei dintre judeţele în care au avut loc dotările de astăzi, rata mortalităţii infantile a depăşit media naţională: astfel, Satu Mare raportează un nivel de 8,7‰, Sălaj, de 8,6‰, în timp ce Bihorul se distinge prin una dintre cele mai crescute rate din ţară – 10,3‰.

„Medicii neonatologi din România au nevoie de sprijin logistic şi financiar pentru a-şi putea desfăşura meseria în condiţii decente. Sperăm să ne întoarcem aici în anii următori cu noi echipamente, prin care să dăm o mână de ajutor cadrelor medicale şi să contribuim la rezolvarea unei palete tot mai largi de afecţiuni specifice micuţilor născuţi înainte de termen”, a spus Amalia Năstase, ambasadoarea Programului naţional de reducere a mortalităţii infantile.

În perioada 2012-2014, Salvaţi Copiii a reuşit să doteze, cu sprijinul Dorna şi al altor companii sau persoane fizice, 54 de maternităţi şi secţii de nou-născuţi cu echipamente în valoare de 4.800.000 lei. Prin campania Un gest pentru o viaţă, organizaţia îşi propune strângerea de fonduri pentru dotarea cu aparatură performantă a alte 15 maternităţi din România.

Vă recomandăm şi

Soţia unui afacerist reţinut de DIICOT, fost deputat PNL, numită manager al „maternităţii groazei” din Iaşi

Cel mai contestat spital al anului la Botoşani: acuze de malpraxis, copii orbiţi, suspiciuni de fraudă, neglijenţă crasă şi aparatură bună de casat

Medicii „maternităţii groazei“ au fost scoşi basma curată. Niciun vinovat în cazul bebeluşui născut mort la Iaşi

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite