Judecătorii i-au interzis unui tată să îşi viziteze fiicele minore pe perioada stării de urgenţă

Judecătorii i-au interzis unui tată să îşi viziteze fiicele minore pe perioada stării de urgenţă

Judecătorii au decis că un tată nu îşi poate vizita fiicele care locuiesc cu mama lor pe perioada stării de urgenţă FOTO Sebastian Tătaru

Doi soţi aflaţi în proces de divorţ, dar separaţi în fapt, s-au judecat pentru a se stabili domiciliul celor trei fete până la finalizarea procesului de divorţ. Judecătorii au decis ca fetele să rămână în grija mamei, cu un program de vizitare din partea tatălui. Instanţa a hotărât, însă, că pe timpul stării de urgenţă tatăl nu îşi poate vizita fiicele minore.

Ştiri pe aceeaşi temă

Judecătorii i-au interzis unui bărbat din judeţul Satu Mare, aflat în proces de divorţ de soţia sa, să îşi vadă fiicele în vârstă de şapte, trei şi cinci ani pe toată perioada stării de urgenţă. În acest caz, totul a început la finele lunii ianuarie 2020, când pe fondul tensiunilor dintre cei doi soţi, femeia le-a luat pe cele trei fiice ale sale şi s-a mutat la părinţii ei. Soţul a deschis proces de divorţ, arătând invocând „lipsa de reacţie a pârâtei la rugăminţile reclamantului de a-şi relua viaţa de familie, comportamentul acesteia atât faţă de reclamant , faţă de cele trei fiice si faţă de familia extinsă (bunicii paterni alături de care au crescut minorele) caracterizat printr-o stare permanentă de nervozitate, limbaj verbal violent, violenţe fizice şi scandaluri zilnice”.

După deschiderea procesului de divorţ, bărbatul a deschis încă un proces, pe calea ordonanţei preşedinţiale, prin care a cerut ca până la finalizarea procesului să i se încredinţeze custodia fetelor, iar dacă acest lucru nu este posibil, să fie stabilit un program de vizitare al fetelor. Bărbatul s-a plâns judecătorilor că după ce soţia lui a plecat de acasă cu cele trei fete nu a mai fost lăsat să se întâlnească cu fetele. Bărbatul a mai reclamat că „de când a plecat de acasă pârâta, reclamantul şi-a văzut fetele doar când treceau cu maşina în drum spre şcoală şi grădiniţă, iar de ziua lui a oprit maşina în fata casei, nu a lăsat fetele să coboare, acestea i-au dat câte o felicitare pe geamul maşinii, iar el le-a dat câte 50 de lei pentru fiecare, să meargă cu mama lor la o pizza în cinstea sa”.

Apărarea mamei

Soţia chemată în judecată s-a apărat în proces spunând că „viaţa pârâtei s-a transformat într-un coşmar, soţul era mai tot timpul plecat în timpul zilei de acasă iar noaptea venea băut şi pus pe scandal”. „De multe ori conducea sub influenţa băuturilor alcoolice. În luna decembrie 2019, băut fiind, a condus autoturismul şi, probabil datorită neadaptării viteze la condiţiile de drum, a derapat cu autoturismul, ajungând în şanţ. În luna ianuarie a anului 2020, la câteva zile după ce s-au întors, soţul i-a spart telefonul şi a bătut-o cu pumnii şi picioarele după care a alungat-o de acasă. La această scenă a asistat fata cea mare”, s-a plâns mama fetelor, care a arătat că „supusă unei asemenea presiuni, nu a mai rezistat şi a plecat la părinţii ei”. Femeia a mai arătat că „nu şi-a neglijat copii şi nu i-a interzis niciodată soţului să îşi vadă copii, din contră mereu când ducea copiii la grădiniţă sau la şcoală trecea pe la el să îi vadă”.

Decizia judecătorilor

Judecătoria Satu-Mare a decis ca domiciliul fetelor să rămână la mamă, stabilindu-i tatălui un program de vizitare. Astfel, Judecătoria Satu-Mare a hotărât că tatăl poate să le ia la el acasă pe cele trei fete la fiecare două sâmbete şi o dată la două vineri câte două ore. Judecătorii au mai decis că o dată la două zile, tatăl poate vorbi cu fetele la telefon între 19.00 şi 20.00, câte jumătate de oră. Mama fetelor a contestat sentinţa Judecătoriei la Tribunalul Satu-Mare. Judecătorii de aici au decis să menţină programul de vizitare stabilit de prima instanţă, hotărând că programul de vizitare poate fi pus în practică doar după trecerea stării de urgenţă. Practic, judecătorii au decis că pe perioada stării de urgenţă, tatăl nu îşi poate vedea fiicele,

Orice măsură privitoare la copil, indiferent de autorul ei, trebuie să fie luată cu respectarea interesului superior al copilului – constatând că prin Decretul Preşedintelui României s-a instituit starea de urgenţă pe întreg teritoriul ţării, pe o perioadă de 30 de zile pentru prevenirea răspândirii virusului COVID-19, iar pe această durată a stării de urgenţă este restrâns exerciţiul unor drepturi cum ar fi şi cel referitoare la libera circulaţie, apreciază că este în interesul minorelor ca programul de vizitare efectivă care presupune deplasarea tatălui la domiciliul minorelor, ori deplasarea minorelor la domiciliul tatălui astfel cum a fost stabilit de către prima instanţă să aibă loc numai după expirarea stării de urgenţă, în acest fel evitându-se punerea în pericol a sănătăţii părţilor implicate în acest program de vizitare”, se arată în sentinţa Tribunalului Satu-Mare, care este definitivă. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: