Jocul pac-pac, adus din copilărie la nivelul oamenilor adulţi. Airsoft-ul, sport şi adrenalină

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Airsoft-ul este un sport care simulează luptele din război, în care participanţii îşi îmbunătăţesc condiţia fizică, se descarcă de adrenalina acumulată peste săptămână şi care le aduce aminte de copilărie. În Satu Mare Radu Butcovan şi-a deschis şi un magazin de accesorii şi arme dedicate acestui sport şi împreună cu prietenii joacă în fiecare weekend, uneori chiar în Ungaria şi Cehia.

Să fii copil la orice vârstă nu e un lucru rău, psihologii recomandând momente de răsfăţ şi reluarea plăcerilor şi pasiunilor din copilărie. Se pare că pe acest considerent se bazează şi iubitorii unuia dintre cele mai noi sporturi din România, airsoft-ul. Acest sport a apărut în ţara noastră de aproximtiv 13 ani, dar a început să capteze tot mai mulţi pasionaţi în ultimii 6-7, de când s-au creat comunităţi de practicanţi de airsoft în aproape fiecare localitate.

Pac – pac pentruadulţi.

La Satu Mare unul dintre promotorii airsoftului este Radu Butcovan, un tânăr care dacă ar putea ar practica acest sport zi de zi. Airsoftul presupune o combinaţie între jocul „pac-pac” al copilărie, o gândire tactică, replici după armele adevărate folosite în războaie, un scenariu bine gândit şi nişte prieteni cu care să „te lupţi”, uneori timp de o zi şi o noapte pe câmpul de luptă pregătit pentru acest joc. Radu Butcovan a fost rapid vrăjit de acest sport, împreună cu mai mulţi prieteni punând bazele unei echipe de airsoft, TMT Airsoft, în traducere Tactical Maniacs Troop. Aceştia a crescu ca număr constant de la înfiinţare şi până în prezent, tot mai multă lume găsind în acest sport o formă de a se relaxa şi de a se deconecta de la problemele zilnice. Sportul a atras medici, avocaţi, antreprenori, funcţionari public, oameni din cele mai diverse domenii, punctul comun al acestora fiind jobul care îi suprasolicită psihic, în airsoft găsind fiecare o metodă de relaxare.

Horaţiu Culcean lucrează în domeniul aviaţiei şi a găsit în airsoft un mod de a-şi elibera adrenalina. „În primul rând îmi plac echipamentele, ţinuta, că e foarte aproape de cea reală, cel puţin la nivel vizual. Jocul pe două zile, respectiv şi joc de noapte nu doar de zi este o chestie frumoasă pentru că acolo ai misiuni ca şi în armată sau într-o situaţie reală de conflict armat, doar că e un joc.  E un joc în care treci într-o altă lume şi nu cea a jocurilor pe calculator ci ai o replică în mână, ai echipamentul pe tine şi ai o misiune de dus la capăt”, explică Horaţiu, care este unul dintre cei mai vechi membrii din echipă.

Jocurile se desfăşoară în diverse locaţii, acolo unde primesc acordul în primul rând şi unde pot să creeze scenariul pe care îl doresc. Baze militare dezafectate, păduri, zone de exploatare minieră, spaţii vaste de câteva hectare sau chiar zeci de hectare la jocurile cu sute de membrii, în care echipele trebuie să se caute, să supravieţuiască, să îşi apere baza sau să îşi elibereze camarazii luaţi ostatici.

„Jocuri organizăm în fiecare weekend, dar mergem la multe evenimente mari în ţară sau chiar în străinătate, prin Cehia , Ungaria, Suedia, unde se adună sute sau chiar mii de participanţi. Nu e o provocare, dar e un fenomen destul de interesant jocul de-a războiul. Cred că pe fiecare ne-a pasionat puţin chestiile militare. Cele mai uzuale scenarii sunt cele de a ataca, a cuceri baza inamică, de a apăra bazele şi de a cuceri steagul.”, explică Radu Butcovan.

Din pasiunea pentru airsoft, şi-a deschis un magazin

Sportul airsoft nu este unul ieftin, dar nici exagerat de costisitor. Cele mai cheltuieli sunt la început, atunci când fiecare face primul pas în lumea pac-pac-ului pentru adulţi, pentru că atunci trebuie achiziţionat echipamentul. Preţurile pot varia, în funcţie de ceea ce alege clientul. La airsoft-maniac.ro clienţii găsesc cam tot ce au nevoie pentru a-şi crea ţinuta pentru a participa la jocuri.

„Depinde cât de profesionist vrei să fie echipamentul, pentru că sunt mulţi care aleg surplusuri militare, adică echipamente reale din dotarea cadrelor militare din lume, datorită calităţii lor. Ca şi bază ai nevoie de o replică de armă, ochelari de protecţie, mască, costum de camuflaj, bocanci, genunchere şi mânuşi. Un astfel de echipament de bază începe de la 800-1000 de lei”, afirmă Radu Butcovan. Preţurile pot creşte considerabil în funcţie de îmbunătăţirile alese, atât pentru costumaţie, cât şi pentru armă, pentru că fiecare se poate înnoi cu câte ceva.

Armele sunt identice la exterior cu cele reale

Cele mai importante sunt însă armele, care sunt des schimbate de jucătorii înrăiţi, pentru a avea rezultate cât mai bune. Acestea copiază în detaliu armele reale la nivel viziual, diferind doar municiţia folosită şi sistemul de propulsare a ei. Radu Butcovan explică: „Replicile de airsoft seamănă foarte mult cu cele reale la exterior, dar în schimb tehnic e total diferit, pe când armele de foc folosesc praful de puşcă pentru propulsie, replicile de airsoft folosesc diferite angrenaje, faz sau CO2 pentru a crea compresie ca să propulsezebila. Nu sunt periculoase, ele nu intră sub piele, dar pot crea o stare de disconfort dacă sunt acţionate din apropiere.  Pot crea chiar vânătăi. Oricum, în acest sport sunt nişte reguli stricte în ceea ce priveşte distanţele de la care se poate trage în alţi participanţi”

Armele nu pot fi folosite, aşa, de oricine, unde doreşte. Ca să fie achiziţionate e necesar doar un buletin şi împlinirea vârstei de 18 ani. Restricţii sunt când vine vorba de scoaterea armelor în public, ceea ce legea interzice, cum este interzisă şi folosirea lor în scop de autoapărare. Utilizarea lor în astfel de moduri ar crea panică, ceea ce este de evitat. Este important că pentru astfel de arme nu e nevoie de permis sau autorizaţie, motiv pentru care sunt mulţi care le achiziţionează de agrement, pentru a trage la ţintă în propria curte, nu neapărat pentru a participa la jocuri, deşi cei mai mulţi din cumpărători participă la jocuri.

Totuşi există şi excepţii, respectiv evenimentele mari,precum Zilele Oraşului, unde pasionaţilor de airsoft li se permite să îşi amenajeze un cort unde lumea poate să tragă cu armele de airsoft, acesta fiind şi un mod de recrutare de noi membrii în echipă, dar şi de distracţie pentru cei mai mici, care nu au altă ocazie de a pune mână pe o armă care să semene atât de bine cu cele din filme.

În ultimii doi ani numărul participanţilor la jocuri a crescut atât de mult încât Radu a fost nevoit să îşi închirieze un spaţiu mai mare pentru a-şi desfăşura activitatea. Un motiv al extinderii a fost şi faptul că doar vânzarea de echipamente de airsoft nu îi asigura un nivel de trai decent, motiv pentru care acum achiziţionează şi echipamente pentru militari, SMURD, pompieri, jandarmi, meserii din care are şi cei mai mulţi colegi de joc, care sunt atraşi de arme atunci când le vând, în timp ce îşi cumpără echipament pentru lucru. 

Pentru jucătorii de airsoft cel mai important lucru la sfârşitul unei simulări de luptă a fost că totul s-a desfăşurat cu fair-play maxim şi că şi-au făcut noi prieteni, cu care nu de puţine ori se întâmplă să facă un grătar la sfârşitul jocurilor, pentru că totul a fost o destindere şi nu o bătălie reală. 

Satu Mare



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite