Istvan Bara - Inginerul care strânge cărţi poştale şi ziare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Istvan Bara este cel mai longeviv funcţionar public din judeţ. Din şcoala generală şi până acum a strâns peste 25.000 de cărţi poştale.  Este vorba despre ilustrate din oraşe, felicitări sau reproduceri de artă.

Inginerul constructor Istvan Bara lucrează de 37 de ani în administraţia judeţului Satu Mare, fiind cel mailongeviv funcţionar public. În anul 1974, după absolvirea Facultăţii de Construcţii din cadrul Politehnicii Cluj-Napoca,  s-a angajat la fostul Consiliul Popular şi de atunci se ocupă de eliberarea autorizaţiilor de construcţii pentru investiţiile din judeţ. Dacă în cele opt ore de serviciu se străduieşte să menţină arhitectura judeţului în specificul ei local, în timpul liber Istvan Bara se ocupă de două mari pasiuni.

Pasiune moştenită

Inginerul colecţionează cărţi poştale încă de când era în şcoala generală. Până acum a adunat peste 25.000 de cărţi poştale, toate unicat. Este vorba despre ilustrate din oraşe, felicitări sau reproduceri de artă.  „Atât tata, cât şi bunica maternă colecţionau cărţi poştale aşa că am avut de la cine să moştenesc pasiunea. Primele ilustrate le-am primit de la ei, după care am început să mi le cumpăr singur. De la bunica am primit peste 400 de bucăţi, iar de la tata, aproximativ 800”, povesteşte inginerul Bara. El are în colecţie cărţi poştale ilustrate din România dar şi din stăinătate. Cele mai vechi dintre acestea sunt cinci cărţi poştală tipărite în Ungaria, în anul 1896, care conţin imagini din Budapesta. În ceea ce priveşte judeţul Satu Mare, colecţionarul a adunat de-a lungul timpului sute de cărţi poştale, cea mai veche imagine fiind a Hotelui Dacia. Pe lângă acestea, în colecţie se mai regăsesc imagini vechi din aproape fiecare localitate din judeţ.„Când am început să colecţionez cărţi poştale nu mi-am dat seama cât de importante sunt acestea şi cât de folositoare uneori. De exemplu, în anii 80 s-a reparat acoperişul Bibliotecii Judeţene. Pentru a păstra intactă forma acestuia, proiectantul s-a folosit de una dintre cărţile mele poştale”, mai spune colecţionarul. Fiind atât de numeroase, Istvan  Bara a fost nevoit să-şi cumpere o comodă specială în care le păstrează aranjate în ordine alfabetică, în funcţie de locul de unde provin.

Colecţie de ziare

Cea de-a doua mare pasiune a inginerului Bara sunt ziarele. Începând cu anul 1990, inginerul a adunat câte un exemplar din primul număr al fiecărei publicaţii apărute pe piaţa românească, indiferent de limba în care au apărut. Colecţia lui a început cu „Cronica sătmăreană liberă”, primul ziar apărut la Satu Mare după evenimentele din anul 1989. Recent, colecţia lui s-a îmbogăţit cu încă două publicaţii, cel mai noi produse marca Adevărul: săptămânalul ADS şi „Weekend Adevărul”, pe care le păstrează în biroul de la serviciu până îşi vor ocupa locul în colecţia care, din lipsă de spaţiu, este depozitată o parte la socrii şi o parte la părinţi. „Nici nu mai ştiu câte exemplare am. Ultima dată când le-am numărat erau peste 250. De atunci s-au mai adunat”, precizează inginerul Bara. Inginerul a transmis pasiunea pentru colecţii şi celor doi fii ai săi. Aceştia nu pierd nici o ocazie de a-şi face fericit tatăl aducându-i, ori de câte ori sunt plecaţi, câte o carte poştală sau primul număr dintr-un ziar. Inginerul speră ca, într-o zi, unul dintre ei, sau chiar amândoi să preia colecţiile şi să le completeze mai departe. Inginerul Istvan Bara este cunoscut şi ca un împătimit activist pentru ocrotirea monumentelor istorice din judeţ. Anul trecut a reuşit să convingă sute de sătmăreni să i se alăture în încercarea, reuşită de altfel, de a-i obliga pe proprietarii Hotelului Dacia să nu modifice arhitectura originală a clădirii. În acest moment, lucrează la o inventariere a statuilor, plăcilor comemorative şi a monumentelor eroilor din judeţ.

Întrebare şi răspuns:

Ştiu că şi bunicul şi tatăl dumneavoastră au fost preoţi. De ce nu aţi ales să continuaţi tradiţia?
I.B. Până să iasă bunicul la pensie noi nu am am avut nicio sărbătoare în familie. Ca preoţi, atât el cât şi tata, trebuiau să slujească în biserică în acele zile. Copil fiind, şi mai apoi adolescent, acest lucru m-a marcat aşa că am decis să urmez o altă carieră.

Ce-i place

Inginerului Bara îi plac călătoriile şi să citească. Îi plac romanele istorice dar şi literatura religioasă. Apreciază mâncarea gătită de soţia lui.

Ce nu-i place

Detestă gândul de a avea un animal de companie în casă. Regretă că nu are timp liber prea mult pentru a se ocupa de colecţiile lui dar aşteaptă pensia să o poată face.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite