EXCLUSIV Istoria la mezat: castelul de la Hodod, vândut cu 370.000 de euro unui antreprenor maghiar, zace în ruină

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Castelul Wesselényi din Hodod zace în paragină, chiar dacă a fost cumpărat de către un antreprenor maghiar cu 370.000 de euro. Zazyan Colos, directorul firmei care a cumpărat castelul, a încercat să acceseze fonduri pentru reabilitarea clădirii, dar nu a avut succes.

Ca multe alte obiective de patrimoniu din România, castelele şi conacele nobilimii maghiare au fost şi ele uitate şi ignorate de autorităţi, aşa că multe se află astăzi în pragul colapsului. Pierderea lor ar însemna însă ştergerea unor capitole nu doar din trecutul naţional, ci şi din cel european. O minimă acţiune de salvare le-ar face să dăinuiască în timp şi ar deschide drumul turistului de mâine către o Românie mai bogată.

O astfel de încercare a antreprenorului maghiar Zazyan Colos a eşuat din start, pentru că firma prin intermediul căreia avea de gând să aceesesze fondurile necesare reabilitării e societatea comercială şi nu instituţie de stat.

“Vroiam să facem ceva frumos când am cumpărat castelul. Am încercat în urmă cu doi ani să accesăm fonduri dar nu ni le-au dat pentru că instituţiile de stat au prioritate în accesarea acestor sume. Vom încerca şi anul acesta dar nu putem să fim siguri că acum vom reuşi”, spune antreprenorul.

Însă dacă proiectul de reabilitare va fi aprobat, Zazyan Colos spun că are de gând să amenajeze în castel un muzeu şi să fie disponibil pentru organizarea unor evenimente, nicidecum pentru a-l transforma într-un restaurant sau hotel cum se întâmplă cu multe altele.

Primăria din Hodod a funcţionat până 2009 în fostul conac al familiei Banfy, dar a fost retrocedat cu acte în regulă încă din 2009. În toată această perioadă, între cei de la primărie şi proprietarii de drept a existat o înţelegere în sensul că până se vinde conacul, Primăria poate să mai rămână în clădire. Însă din 2009, când conacul a fost vândut de urmaşii baronului Banfy cu circa 370.000 de euro unui antreprenor maghiar, primăria a fost nevoită să-şi găsească alt sediu. Din această cauză, autorităţile locale au luat un credit de vreo două miliarde de lei pentru a renova un imobil în care s-au şi mutat.

image

În Hodod nu doar conacul în care-şi desfăşura Primăria activitatea a fost retrocedat, ci şi conacul în care era şcoala.

Conacul aparţinea baronului Degenfeld şi a fost revendicat de Episcopia Reformată de pe lângă Piatra Craiului iar şcoala, la fel ca şi primăria, a fost mutată într-un sediu nou. Noul proprietar al castelului a efectuat mai multe lucrări de modernizare şi reabilitare la conac, iar în momentul de faţă îşi desfăşoară activitatea acolo o fundaţie şi se organizează tabere de creaţie.

Construcţia castelului începe în 1761. Soţii Wesselényi Ferenc şi Rhédey Zsuzsanna au încredinţat lucrarea constructorului bavarez Josef Litrmant. După moartea lui Wesselényi Ferenc, lucrările sunt continuate de fiul lui, Farkas şi soţia acestuia Bethlen Júlia. După ce constructorul şi meşterii se schimbă de mai multe ori, lucrarea este terminată în 1766, odată cu pavarea curţii. Blazonul dublu al familiilor Wesselényi şi inscripţiile au fost realizate de Anton Schuchbauer. Timp de câţiva ani după naţionalizare, castelul a fost şi sediul primăriei, iar după 1989 a fost retrocedată moştenitorilor familiei Bánffy.

image

La Hodod sunt două castele Wesselényi, cel cunoscut ca fiind castelul Dégenfeld este mai nou decât cel construit de bătrânul Wesselényi Ferenc şi soţia Rhédey Zsuzsanna. Acesta din urmă a fost terminat şi moştenit de Farkas, cel mai mare dintre fii săi.

El a avut 4 fete şi doi băieţi, József şi Farkas, cel de-al doilea moştenind castelul, în timp ce lui József i se construieşte unul nou, când se căsătoreşte cu Rachel Kendeffy. Pe peretele noului castel poate fi văzut blazonul dublu al familiilor Wesselényi şi Kendeffy. Nepoata lui József, Wesselényi Teréz, se căsătoreşte în 1882 cu Christoph von Dégenfeld-Schönburg, un nobil de origine germană. Castelul devenit Dégenfeld este moştenit de urmaşii acestuia. Castelul şi minunatul parc care îl înconjura, a fost naţionalizat în 1946, de la Maximilian Degenfeld Schönburg. De atunci este sediu de şcoală.

Vă recomadăm şi

VIDEO Castelul Huniade, primul proiect video realizat de Asociaţia Salvaţi Patrimoniul Timişoarei

Fântâna Castelului Corvinilor şi lacul Mănăstirii Prislop: locurile unde turiştii aruncă bani pentru a-şi pune dorinţe

FOTO Locuri din basme şi povestiri supranaturale: 17 case magice din lume

Castelul din Hunedoara îşi întâmpină turiştii cu un program de vizitare prelungit şi taxe mai mari

Satu Mare



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite