INTERVIU Andrei Dascălu, unul dintre fondatorii MIRA, softul care l-a lăsat mut de uimire chiar şi pe Steve Ballmer, directorul executiv al Microsoft

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Echipa MIRA este formată din Andrei Dascălu, Alina Călin, Andrei
Cantea şi Cosmin Mihaiu
Echipa MIRA este formată din Andrei Dascălu, Alina Călin, Andrei Cantea şi Cosmin Mihaiu

Careianul Andrei Liviu Dascălu este unul dintre fondatorii unei platforme medicale destinată recuperării pacienţilor cu handicap locomotor. Este vorba despre softul Medical Interactive Recovery Assistant care ajută la recuperarea bolnavilor cu probleme locomotorii. Andrei Dascălu vorbeşte, într-un interviu acordat pentru Adevărul, cum funcţionează această invenţie şi care sunt planurile echipei pentru viitor.

Adevărul: Cine este Andrei Dascălu?

Andrei Dascălu: Am 24 de ani şi sunt din Carei unde mi-am petrecut cea mai lungă perioadă din viaţa mea până acum. Am studiat la Şcoala Generală nr. 3 Carei şi mai apoi, în 2008, am absolvit Liceul Teoretic Carei, specializarea Matematică-Informatică. Punând în balanţă locul cel mai potrivit pentru dezvoltarea mea viitoare, am ales oraşul Cluj-Napoca, mergând la Facultatea de Matematică şi Informatică, din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai, devenind în 2012, după patru ani de studiu, şef de promoţie şi absolvent la specializarea Ingineria Informaţiei. În acest moment îmi continui studiile la aceeaşi facultate, fiind masterand în anul al II-lea la specializarea Inginerie Software. De asemenea sunt co-fondator şi CTO (director tehnic) al companiei MIRA REHAB din Marea Britanie.

Adevărul: Cum arată viaţa ta de când ai “părăsit” locul de origine şi te-ai mutat într-un oraş mult mai aglomerat şi agitat?

Andrei Dascălu: Sunt de şase ani în Cluj-Napoca pentru studiu şi lucru. Comparativ cu anii în care locuiam la Carei, este ceva diferit, în primul rând dorul de a sta relaxat acasă fără griji, apariţia unor responsabilităţi şi oportunităţile ce apar mai des la Cluj. Ca şi o paranteză, momentan am două locuri cărora le spun “acasa”, adică “acasă” când mă refer la Carei şi “acasă” Cluj care este cea de a doua casă a mea, încă.

Adevărul: Când aţi demarat proiectul MIRA şi de unde această idée, inedită totuşi?

Andrei Dascălu: Idee proiectului MIRA s-a născut în momentul în care împreună cu trei colegi de facultate (Alina Călin, Andrei Cantea şi Cosmin Mihaiu) am decis să participam la concursul “Imagine Cup 2011”, organizat de Microsoft, unul dintre cele mai mari concursuri de tehnologie din lume.  Tema concursului a fost dezvoltarea unei aplicaţii care să rezolve una dintre cele mai mari probleme ale lumii, propuse de ONU, printre care se numără: sărăcia, educaţia, sănătatea, mediul. După mai multe discuţii în echipă despre proiectul pe care să îl dezvoltăm şi să îl prezentăm la concurs am decis să fie MIRA. MIRA, vine de la Medical Interactive Recovery Assistant, şi este o platformă software medicală care ajută la recuperarea pacienţilor cu dizabilităţi locomotorii printr-o modalitate inovatoare, distractivă şi mai rapidă.

Adevărul: Platforma este extrem de utilă atât medicilor, cât şi pacienţilor. Ce beneficii au aceştia dacă aleg acest soft?

Andrei Dascălu: Această platformă are două componente. Prima componentă este destinată medicilor, oferindu-le următoarele beneficii: gestionarea pacienţilor, crearea de sesiuni de reabilitare adaptabile în funcţie de problema pacientului, monitorizarea de la distanţă  şi poate cel mai important sunt statisticile care prezintă progresul pacienţilor în urma exerciţiilor efectuate.

Cea de a doua este destinată pacienţilor pentru care s-au creat o suită de jocuri şi exerciţii medicale dezvoltate sub îndrumarea unor persoane medicale specializate cu care colaboram şi care sunt dezvoltate pe principiile terapiei ocupaţionale. Astfel concentrarea pacientului nu mai este pe membrul afectat ci pe realizarea obiectivelor din joc / exerciţii. Pentru interacţiunea cu jocurile medicale folosim o tehnologie relativ nouă, senzorul Microsoft Kinect, prin care pacientul şi mişcările lui sunt monitorizate de la distanţă fără i se  ataşa ceva pe corp.

Adevărul: Aţi avut parte de susţinere pe parcursul dezvoltării acestui concept?

Andrei Dascălu: Părinţii şi prietenii sunt cei care ne-au susţinut şi motivat în tot acest timp în continuarea proiectului şi punerea lui în aplicare. Au fost multe momente bune, realizări şi rezultate, fiind înconjuraţi de ei, bucurându-se alături de noi, dar au fost şi momente mai grele, iar atunci ei ne ajutau să ne ridicăm şi să credem în şansa noastră de a ne afirma. Iar pentru acest suport dorim să le mulţumim!

Adevărul: La construirea acestei afaceri aţi participat tu şi încă trei tineri. Aţi ştiut de la început că această formulă este cea câştigătoare?

Andrei Dascălu: Toţi patru eram colegi de facultate şi ne-am format ca şi echipă când am decis să participăm la concursul Imagine Cup 2010. Modul în care ne-am format a fost cu totul special şi aleatoriu. Am fost cei patru care am rămas pe dinafară după formarea echipelor. Dar acest lucru nu ne-a împiedicat să participăm şi astfel echipa Simplex se născuse. Mai apoi, lectorul Dan Mircea Suciu a devenit mentorul echipei. Au început pregătirile şi munca în această formulă, s-a conturat o idee, apoi am trecut la dezvoltare. La prima noastra participare am reuşit să câştigăm locul I la etapa locală şi naţională, reuşind să ne calificăm la etapa mondială de la Varşovia, Polonia, cu proiectul caregamer. Cea de a doua participare, la ediţia din 2011, a fost cu proiectul MIRA, şi s-a încheiat la New York, unde am reuşit să ne calificăm şi să ne clasăm între primele şase ţări la categoria Software Design. Aceste două realizări importante ne-au determinat să rămânem uniţi în echipă şi să continuăm proiectul.

Adevărul: În ce stadiu se află acest proiect şi care sunt reacţiile împărtăţite de specialişti?

Andrei Dascălu: În prezent, MIRA trece printr-o serie de studii clinice, necesare validării oricărui produs medical. Odată cu încheierea acestora ne propunem să creăm noi parteneriate cu distribuitori medicali şi instituţii atât din Romania, cât şi din Marea Britanie. Majoritatea reacţiilor din partea specialiştilor sunt pozitive, dorind să achiziţioneze un astfel de soft în cel mai scurt timp posibil, dar în acelaşi timp primim şi feedback-uri multe care ne ajută să progresăm.

Adevărul: De ce Marea Britanie şi nu România?

Andrei Dascălu: După o serie de interviuri, în octombrie 2012 am reuşit să ne calificam printre cele şapte companii ale acceleratorului HealthBox London UK, pentru o perioadă de trei luni, obţinând o finanţare, mentorship şi training-uri. Acesta a fost momentul în care s-a produs tranziţia de la un proiect studenţesc la un produs real din domeniul medical-business. Ne-am constituit firma şi sediul în Londra, mai apoi şi în Cluj Napoca.

Adevărul: Consideri că în România şansele de reuşită erau mai slabe?

Andrei Dascălu: România este ţara unde ne-am născut, am crescut, ne-am dezvoltat, am cunoscut, am învăţat, am încercat şi am reuşit. Toate rezultatele ce le-am obţinut sunt datorate şi oamenilor români care ne-au îndrumat şi ne-au sfătuit ce paşi să urmăm. Nu există o reţetă clară pentru reuşită. Din ceea ce am învăţat până acum pot să spun ca sarea şi piperul sunt munca şi credinţă. În ceea ce priveşte imaginea şi credibilitatea noastră, recunosc că Marea Britanie ne oferă un avantaj mai mare în acest moment.

Adevărul: Ce spun medicii despre invenţia voastră şi unde este testată?

Andrei Dascălu: O opinie interesantă venită din partea unuia dintre medici şi împărtăşită şi de alţii este următoarea: “MIRA este pentru recuperarea medicală ceea ce a fost aparatul foto digital pentru fotografie”. În acest moment, aplicaţia este testată medical colaborând cu diferite instituţii din România: Centrul Maria Beatrice Alba-Iulia şi din Marea Britanie- Central Manchester University Hsospital şi Guy's and St. Thomas Hospital.

Adevărul:  Care sunt rezultatele?

Începând din septembrie 2013 am început o colaborare foarte bună cu Centrul de recuperare Maria-Beatrice din Alba-Iulia, condus de domnu Onac Sebastian. Acest centru vine în sprijinul copiilor cu afecţiuni neuromotorii, precum şi copiilor cu afecţiuni motorii datorate accidentărilor. Ei ne ajută să testăm, pe pacienţi cu reale probleme, şi să îmbunătăţim modulele dezvoltate, prin sfaturile domnului dr. Moldovan Ionuţ Mihai. Momentan suntem în cursul unei testări medicale, cu scopul publicării rezultatelor într-un articol de specialitate.

Adevărul:  Ce planuri aveţi pentru viitor?

Andrei Dascălu: Planurile de viitor sunt de a finaliza o versiune comercială a produsului, de a face primele vânzări şi un alt obiectiv este obţinerea unei finanţări, care ne va permite să extindem echipa de cercetare şi dezvoltare, pentru a oferi în continuare un produs competitiv într-o piaţă relativ nouă, dar în continuă expansiune.

Satu Mare



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite