Improvizaţiile criminale pe care pompierii le găsesc în casele oamenilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În perioada sezonului rece, din disperare, oamenii apelează la diverse improvizaţii pentru a se încălzi. Multe dintre ele ajung să fie mortale.

Sezonul de iarnă aduce cu sine, pe lângă bucuriile de rigoare, şi multe tragedii. În acest sezon numărul incendiilor de locuinţe, în special în mediul rural din România, creşte exponenţial. Improvizaţiile şi lipsa de interes pentru sistemul de încălzire sunt principalele cauze ale incendiilor care pornesc de la horn şi din zona acestuia.

De cele mai multe ori, pompierii află despre improvizaţiile folosite de oameni şi despre neglijenţa lor atunci când este prea târziu, respectiv după izbucnirea unui incendiu, atunci când verifică pagubele şi sursa incendiului. Incendiile precum depozitarea lemnelor de foc aproape de gura sobei, sau aprinderea focului folosind combustibil lichid ca benzina sau motorina reprezintă doar o parte dintre cauzele cunoscute de populaţie. Una dintre cele mai simple situaţii în care se provoacă un incendiu îl reprezintă coşurile de fum necurăţate.

„Verificarea, repararea şi curăţirea coşurilor pentru evacuarea fumului este obligatoriu să se efectueze cel puţin o dată pe an de către personal specializat, se recomandă înaintea sezonului rece. La arderea funinginii din interiorul coşurilor de fum se pot atinge temperaturi ridicate ce pot depăşi 1000 grade Celsius. Dacă coşurile de fum nu sunt izolate termic faţă de elementele combustibile ale clădirii cum ar fi pereţi, grinzi, astereală, nu sunt stabile şi rezistente la foc, nu pot împiedica propagarea incendiului în clădire”, explică plutonierul major Marius Siladi, din cadrul ISU „Someş” Satu Mare.

Situaţia este mai gravă acolo unde nu e vorba doar de greşeli clasice ci oamenii îşi forţează norocul. Nu de puţine ori în astfel de cazuri, în timpul incendiilor, nu doar viaţa celor din casa cuprinsă de flăcări este pusă în pericol, ci şi a celor care încearcă să îi salveze. Improvizaţiile întâlnire de pompieri în timpul misiunilor sau după ce au salvat o casă din flăcări sunt din cele mai diverse.

„Am întâlnit nenumărate improvizaţii care au rolul de a încălzi o locuinţă, în funcţie de mărimea ei. Toate reprezintă un pericol atâta timp cât nu sunt omologate şi nu se cunosc multe lucruri despre ele şi cum pot să reacţioneze în diferite situaţii. Din ce am întâlnit sunt improvizaţii de radiatoare cu rezistenţă electrice, sobe metalice şi tip teracotă improvizate alimentate cu combustibil solid, sobe metalice cu arzătoare alimentate cu GPL/gaz metan, combustibil lichid neomologate”, povesteşte Marius Siladi, din cadrul ISU Satu Mare.

Inspectoratele pentru situaţii de urgenţă din fiecare judeţ transmit o serie de informări şi avertizări la începutul fiecărui sezon rece, cu scopul de a preveni tocmai aceste incidente neplăcute, care pot fi chiar mortale. Prea puţine dintre acestea sunt luate în serios sau ajung în mediul rural, astfel încât cei care intervin înainte de sezonul rece pentru a-şi curăţa hornurile şi a verifica chiar şi instalaţiile electrice sunt extrem de puţini. 

Satu Mare



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite