Ideologia FIDESZ, partidul care conduce Ungaria. De unde provine intoleranţa cronică manifestată faţă de migranţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

FIDESZ se impune, în Ungaria, după alegerile din 1998, ca membru al unei coaliţii de guvernare de dreapta. Ideologic, acest partid este plasat, iniţial, în zona liberalismului.  Începând cu anul 1995, se conservatorizează şi aderă la PPE. Cea mai cunoscută figură a FIDESZ este premierul Viktor Orban.

FIDESZ se impune, în Ungaria, după alegerile din 1998, ca membru al unei coaliţii de guvernare de dreapta. Ideologic, acest partid este plasat, iniţial, în zona liberalismului.  Începând cu anul 1995, se conservatorizează şi aderă la PPE. Cea mai cunoscută figură a FIDESZ este premierul Viktor Orban.

FIDESZ a apărut în 1988, ca partid al tinerilor nemulţumiţi de regimul comunist din Ungaria. În traducere, FIDESZ înseamnă” Alianţa Tinerilor Democraţi”. FIDESZ a fost un partid marginal, până la alegerile din 1998, când, obţinând 28% dintre voturi, devine principalul partid de guvernare, în cadrul unei coaliţii de dreapta.

Din punct de vedere ideologic, FIDESZ ”se află în zona liberalismului, de altfel aderând, în 1992, la Internaţionala Liberală”, susţine profesorul Ovidiu Vaida, de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj.

”Conservatorizarea” FIDESZ

Profesorul Vaida susţine că acest fenomen de”conservatorizare” s-a petrecut după victoria de la alegerile din 1998, pe două căi principale:

”Pe de o parte, s-a produs o trecere spre dreapta a liderilor partidului (o reideologizare), aceştia depăşind faza liberală, începută cu un deceniu în urmă. Pe de altă parte, FIDESZ a rămas singurul competitor semnificativ pe zona de dreapta din Ungaria, spaţiu ocupat iniţial de Forumul Democratic Maghiar, partid de guvernământ după 1990. Acesta a ajuns de la 25% la doar 3% în opt ani, ceea ce a făcut ca o bună parte a electoratului conservator maghiar sa rămână nereprezentat politic. Urmarea a fost alunecarea ideologică a FIDESZ spre dreapta, cu intenţia de a prelua acest electorat”.

image

Într-o evoluţie previzibilă, FIDESZ se mută mult spre dreapta şi părăseşte Internaţionala Liberală, pentru Partidul Popularilor Europeni.

De altfel, conform lui Ovidiu Vaida (foto dreapta), ”primele semne ale schimbării apăruseră deja din 1995, când partidul şi-a schimba denumirea în FIDESZ-Partidul Civic Maghiar şi a inclus în discurs şi elemente conservatoare/creştin-democrate”.

FIDESZ, extrem de implicat în viaţa comunităţilor maghiare din diaspora

Profesorul Vaida vede FIDESZ ca fiind ”adeptul unui naţionalism moderat, declarându-se în favoarea unui rol crescut al statelor în cadrul U.E.”.

În acelaşi timp, acesta recunoaşte faptul că implicarea FIDESZ în viaţa comunităţilor maghiare, ce trăiesc în afara Ungariei, este una semnificativă: ”Într-un gest destul de controversat, guvernul FIDESZ a acordat, cu câţiva ani în urmă, cetăţenia maghiară tuturor maghiarilor din diaspora”.

Autonomia Ţinutului Secuiesc

În privinţa maghiarilor din Transilvania, FIDESZ are o poziţie clar conturată, susţine Ovidiu Vaida: ”Atât la nivel oficial, cât şi informal, este solicitată autonomia Ţinutului Secuiesc, o autonomie mai profundă, decât cea culturală propusă de UDMR”. În acelaşi timp, este de notorietate faptul că FIDESZ şi UDMR nu au relaţii călduroase: FIDESZ susţine alte formaţiuni politice maghiare decât UDMR.

Ungaria şi FIDESZ, privite critic de U.E. Intoleranţa faţă de refugiaţi

Privirea circumspectă a U.E., în legătură cu Orban şi FIDESZ, este evidentă, de câţiva ani, în contextul promovării de către Guvernul Orban a diferite politici socotite a fi la limita democraţiei. La acestea, se adaugă şi strategia Ungariei în contextul crizei refugiaţilor: ”o poziţie de zero-toleranţă faţă de aceştia” - susţine Ovidiu Vaida, reamintind imaginile incredibile cu gardurile de sârmă ghimpată, ridicate în calea refugiaţilor.

Viktor Orban a fost reales preşedinte al FIDESZ, în 13 decembrie 2015, cu următoarea moţiune: “Să ne apărăm ţara!”. Apărarea ţării, din punctul acestuia de vedere, echivalează cu ”apărarea maghiarilor de răufăcători, terorişti şi imigranţi ilegali”. Profesorul Vaida concluzionează că, în ciuda acestei evidente atitudini intolerante,”la nivel european nu s-a pus, încă, problema unor sancţiuni împotriva Ungariei, iar, în cadrul PPE, FIDESZ se bucură de o poziţie încă stabilă”.
 

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite