Ianoş Bakai-Construieşte tancuri, avioane şi submarine în miniatură

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La 10 ani a început să realizeze machete în miniatură, iar acum deţine o colecţie de aproximativ 50 de astfel de obiecte la care a muncit săptămâni, luni sau chiar ani.

Ianoş este pasionat de lucrurile în miniatură încă din copilărie. A moştenit latura artistică de la părinţii săi, care sunt talentaţi desenatori.  Este sătmărean prin adopţie, fiind fascinat de oraşul de pe Someş. „Dragostea m-a adus la Satu Mare în urmă cu trei ani şi nu îmi pare rău. Îmi place mult oraşul şi mi-ar plăcea şi mai mult dacă drumurile ar fi mai bune“, a declarat artistul. 

Construieşte machete de la 10 ani
La 10 ani a început să realizeze machete în miniatură - avioane, tancuri şi submarine. În prezent deţine o colecţie de aproximativ 50 de astfel de obiecte la care a muncit săptămâni, luni sau chiar ani. De asemenea are şi două diorame. Este atât de pasionat de ceea ce face încât şi-a propus să-i înveţe şi pe copiii sătmăreni lucrul în miniatură. „Am nevoie doar de spaţiu unde să îmi desfăşor activitatea. Vreau să-i învăţ pe copii tehnica realizării machetelor. Consider că e o ocazie bună de a face ceva util cu timpul lor liber decât să stea în faţa calculatoarelor sau a televizoarelor. Să faci astfel de machete necesită pasiune, răbdare şi concentraţie maximă. Cred că mulţi dintre tinerii sătmăreni ar fi interesaţi să înveţe cum ia naştere un tanc, avion sau o clădire în miniatură“, a declarat Ianoş. Artistul speră ca autorităţile locale să-i acorde sprijinul necesar în realizarea acestor cursuri. „ Cred că mulţi dintre tinerii sătmăreni ar fi interesaţi să înveţe cum ia naştere un tanc, avion sau o clădire în miniatură“, a declarat Ianoş.

Maşină blindată de 5 centimetri
Cel mai mic obiect pe care l-a realizat până acum măsoară cinci centimetri şi este vorba de o maşină blindată din vremea celui de al doilea război mondial. „Am muncit două săptămâni la ea. Din păcate spaţiul în care lucrez nu îmi oferă posibilitatea să mă desfăşor în voie şi să fac mai multe machete odată“, a mai precizat artistul.

Întrebări şi răspunsuri
ADS: Cum se organizează o expoziţie de acest fel?
I.B.: Organizările privind eventualele expoziţii sunt foarte grele. Nu mă susţine nimeni în afară de soţia mea. Autorităţile locale nu sunt familiarizate cu astfel de lucrări în miniatură. Cu ajutorul conducerii Muzeului Judeţean am reuşit să organizez prima expoziţie de machete la Tăşnad.
ADS: Ce planuri de viitor ai?
I.B.: În primul rând să realizez cât mai multe machete. Acum am în plan o machetă de tren electric şi o dioramă. Sper ca pe viitor să pot să îmi amenajez atelierul mult visat unde să pot lucra cu copii în voie. 

Satu Mare



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite