Holocaustul din România, după 70 de ani. Monument dedicat evreilor deportaţi din Satu Mare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Manifestările de la Satu Mare încep la ora 12.00 şi se încheie la 17.30, cu o expoziţie intitulată "Shoah Satu Mare- 1944" şi printr-un concert susţinut de Andre Zweig din Israel
Manifestările de la Satu Mare încep la ora 12.00 şi se încheie la 17.30, cu o expoziţie intitulată "Shoah Satu Mare- 1944" şi printr-un concert susţinut de Andre Zweig din Israel

Evreii dusi la Auschwitz din nordul Transilvaniei, în mai 1944, sunt omagiaţi prin dezvelirea unor plăci comemorative în 11 gări din regiune, unde s-au format garniturile de tren care au transportat evreii spre lagărul de exterminare. La Satu Mare manifestările încep la ora 12.00.

Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România "Elie Wiesel" în colaborare cu Ministerul Transporturilor aduce un omagiu victimelor Holocaustului din Transilvania de Nord, întrucât în mai 2014 se împlinesc 70 de ani de la deportarea evreilor din această regiune la lagărul de la Auschwitz-Birkenau, potrivit unui comunicat remis de reprezentanţii institutului.

La Satu Mare manifestările încep la ora 12:00, când, în curtea Sinagogii Mari de pe strada Decebal va avea loc o comemorare a victimelor deportării, urmată de aşezarea unei plăci comemorative pe locul fostei sinagogi de pe strada Ham Janos.

Participanţii la eveniment vor mărşălui apoi până la cimitirul evreiesc, unde la Casa Memorială va fi dezvelită o altă placă memorială cu numele militarilor evrei din primul război mondial şi al celor din batalioanele de muncă forţată din al doilea război mondial, care sunt îngropaţi în acel loc de veci.

De la ora 17:30, Sinagoga Mare va găzdui vernisajul unei expoziţii intitulate „Shoah Satu Mare – 1944” iar seria de evenimente dedicate comemorării evreilor se va încheia cu un concert susţinut de cantorul Andre Zweig din Israel.

Deportările au avut loc în Transilvania de Nord în mai 1944, anexată la acea vreme de Ungaria horthystă şi ocupată de Germania nazistă. Din cei 132.000 de evrei deportaţi, aproape toţi au fost exterminaţi.

Vă recomandăm şi

Lungul drum al morţii: evreii din spaţiul românesc în vremea celui de-al Doilea Razboi Mondial

Deportarea evreilor din nordul Transilvaniei, comemorată în 12 localităţi

FOTO VIDEO Basarabeanul care a reconstruit oraşul Odessa din temelii

Doar 54% din populaţia lumii a auzit de Holocaust. Dintre aceştia, aproape 60% neagă genocidul sau au dubii faţă de el

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite